Kinija ir Rusija pradėjo bendras karinių jūrų pajėgų pratybas

  • Teksto dydis:

Kinija ir Rusija sekmadienį pradėjo bendras karinių jūrų pajėgų pratybas Pietų Kinijos uoste, pranešė valstybinė naujienų agentūra „Xinhua“.

Karinės pratybos pradėtos praėjus kelioms dienoms po to, kai NATO viršūnių susitikimo deklaracijoje Kinija buvo pavadinta „svarbia Rusijos karo prieš Ukrainą įgalintoja“.

Trumpame pareiškime Kinijos užsienio reikalų ministerija nurodė, kad abiejų šalių pajėgos neseniai patruliavo vakarinėje ir šiaurinėje Ramiojo vandenyno dalyse, ir teigė, kad ši operacija nesusijusi su tarptautine bei regionine situacija ir nebuvo nukreipta prieš jokią trečiąją šalį.

Sekmadienį Guangdongo provincijoje prasidėjusių ir iki liepos vidurio truksiančių pratybų tikslas – pademonstruoti karinių jūrų pajėgų gebėjimus kovoti su grėsmėmis saugumui ir išsaugoti taiką bei stabilumą pasaulyje ir regione, šeštadienį pranešė kinų valstybinis transliuotojas CCTV.

CCTV pridūrė, kad pratybose bus atliekami priešraketiniai, smūgių jūroje ir oro gynybos veiksmai.

Naujienų agentūra „Xinhua“ pranešė, kad po atidarymo ceremonijos Džandziange Kinijos ir Rusijos karinės jūrų pajėgos atliko karinio imitavimo ir taktinio koordinavimo pratimus.

Bendros pratybos surengtos praėjusią savaitę vėl sustiprėjus įtampai tarp Kinijos ir NATO sąjungininkių.

Griežtai suformuluotame baigiamajame komunikate, kurį per aukščiausiojo lygio susitikimą Vašingtone patvirtino 32 NATO narės, nurodoma, kad karinio aljanso dėmesys krypsta į Kiniją, Pekiną pavadinant „svarbiu Rusijos karo prieš Ukrainą įgalintoju“.

Europos ir Šiaurės Amerikos narės bei jų partneriai Indijos ir Ramiojo vandenynų regione vis aiškiau mato, kad Rusija ir ją palaikančios Azijos šalys, ypač Kinija, kelia iššūkių saugumui.

Atsakydama Kinija apkaltino NATO siekiant saugumo kitų sąskaita ir liepė Aljansui nekelti tokio paties „chaoso“ Azijoje. Kinų Užsienio reikalų ministerija tvirtino, kad Ukrainos klausimu Kinija laikosi objektyvios ir teisingos pozicijos.

Praėjusią savaitę Beringo jūroje įprastai patruliavęs JAV pakrančių apsaugos kateris taip pat susidūrė su keliais Kinijos kariniais laivais tarptautiniuose vandenyse, priskiriamuose JAV išskirtinei ekonominei zonai, teigė amerikiečių pareigūnai.

Katerio įgula pastebėjo tris laivus maždaug už 200 km į šiaurę nuo Amčitkos sąsiaurio Aleutų salose, skiriančiose Ramiojo vandenyno šiaurinę dalį nuo Beringo jūros.

Vėliau maždaug už 135 km į šiaurę nuo Amuktos sąsiaurio buvo pastebėtas ketvirtas laivas.

JAV teigė, kad Kinijos kariniai laivai veikė laikydamiesi tarptautinių taisyklių ir normų.


Šiame straipsnyje: RusijaKinijalaivyno pratybos

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių