Kim Jong-ilo numylėtinis – ryto žvaigždės karalius

Šiaurės Korėjos gyventojai jau pradėjo mokytis dainų apie generolą Kimą. Tai – jauniausias diktatoriaus sūnus, turėsiantis tapti nauja saule, kurios šviesoje teks šildytis badaujantiems stalinistinės valstybės piliečiams.

Atominės bombos tikslas

Klausimas, kas vadovaus alkanai ir piktai Šiaurės Korėjai po Kim Jong-ilo mirties, jau ilgai neduoda ramybės visam pasauliui. Šią savaitę Pietų Korėjos laikraščiai pateikė atsakymą: branduolinį ginklą turinčios šalies valdžią perims jauniausias diktatoriaus sūnus Kim Jong-unas. Agentūros "Reuters" teigimu, apie atitinkamą Kim Jong-ilo nutarimą buvo informuotos 25 mln. gyventojų turinčios Šiaurės Korėjos diplomatinės misijos užsienyje.

Šią žinią pranešę Pietų Korėjos leidiniai rėmėsi neįvardytu šaltiniu iš Nacionalinės žvalgybos tarnybos. Opozicinės Pietų Korėjos Demokratų partijos politikas Parkas Jie-wonas patvirtino, jog turi tokios informacijos. Anot jo, Šiaurės Korėjos vyriausybė, diplomatinis korpusas ir Darbininkų partijos elitas jau pripažino Kim Jong-uną įpėdiniu ir prisiekė ištikimai jam tarnauti.

Informaciją apie paskyrimą patvirtino ir Pietų Korėjos susivienijimo ministerijos, kuri atsakinga už abiejų Korėjų ryšius, atstovas Chun Hae-sungas. "Taip, mūsų ministerija turi tokių duomenų", – sakė jis.

Nors žvalgai ir kiti Pietų Korėjos pareigūnai pranešimų nekomentuoja, analitikai įsitikinę, kad taip ir yra. Štai kam reikėjo grėsmingų veiksmų: atlikti antrą branduolinį bandymą ir paleisti raketas. Anot jų, taip tikėtasi sustiprinti Kim Jong-uno įvaizdį prieš viešai jį paskelbiant įpėdiniu ir užtikrinti sklandų valdžios perdavimą.

Princas ir regentas

Pirmą kartą žinia, kad Kim Jong-unas tęs savo tėvo ir senelio pradėtus darbus, nuskambėjo dar šių metų sausį. Vis dėlto po poros mėnesių, kai jo vardas neatsirado liaudies deputatų sąraše, ši prielaida buvo atmesta. Pasigirdo gandų, kad prie valstybės vairo gali stoti 63 metų Chang Sung-taekas, kuris yra vedęs jaunesniąją diktatoriaus sesę. Pastarasis sėkmingai vadovavo šaliai, kol 67 metų Kim Jong-ilas turėjo atsigauti po 2008 m. patirto insulto.

Vis dėlto jo kandidatūra, anot ekspertų, vargu ar būtų priimtina labai įtariam Kim Jong-ilui. 2003 m. Chang Sung-taekas kažkuo neįtiko diktatoriui, tad šis jam paskelbė namų areštą. Viešumoje jis vėl pasirodė tik po metų, kai Kim Jong-ilas vis dėlto nutarė atsižvelgti į sesers prašymą ir atleisti jos vyrui.

Mėgindamas išvengti kaltinimų dėl ketinimo uzurpuoti valdžią, nuo 2008 m. vasaros faktiškai valdęs šalį Chang Sung-taekas stengėsi į sprendimų priėmimą įtraukti jauniausią diktatoriaus sūnų. Tad nenuostabu, kad Kim Jong-uno vardas 2009 m. balandį vėl pradėjo šmėžuoti žiniasklaidos pranešimuose. Be to, jaunėlis buvo paskirtas į atsakingą postą įtakingiausiame valstybės karinį, politinį ir ekonominį gyvenimą reguliuojančiame organe – Valstybės gynybos komitete.

"Gali būti, kad jau susiformavo tandemas, kuris valdys šalį po Kim Jong-ilo mirties. Chang Sung-taekas galėtų atlikti regento prie princo pareigas", – savo nuomonę dėstė Korėjos institute dirbantis gynybos analitikas Baek Seung-joo.

Panašiausias į tėvą

Kad ir kaip būtų, ekspertai įsitikinę, kad pagrindinį vaidmenį teks vaidinti Kim Jong-unui. Tuo nė minutę neabejojo buvęs asmeninis Kim Jong-ilo virėjas japonas Kenji Fujimoto. 2003 m. išleistoje prisiminimų knygoje apie laikus, praleistus Pchenjane, jis aprašė savo pirmą susitikimą su tada dar septynerių berniuku. "Jo žvilgsnyje perskaičiau visos Šiaurės Korėjos neapykantą japonams", – dalijosi jis prisiminimais.

K.Fujimoto teigimu, jauniausias sūnus labai panašus į tėvą ir išvaizda, ir charakteriu. "Jis visuomet buvo tėvo numylėtinis. Jie kartu žiūrėdavo filmus su mėgstamiausiu diktatoriaus aktoriumi Melu Gibsonu", – rašoma K.Fujimoto knygoje. Kai kurių šaltinių duomenimis, jis dalyvaudavo ir tėvo rengtuose vakarėliuose, kuriuose šokdavo nuogos šokėjos. Netgi tradicinį japonų patiekalą sušį jis mėgsta pagamintą dar iš gyvos žuvies, lygiai kaip Kim Jong-ilas.

Be to, skirtingai nei kiti du jo broliai, Kim Jong-unas tikrai turi lyderio savybių. "Kartą, kai berniukai žaidė krepšinį, teko matyti tokią sceną. Vyresnysis brolis Kim Jong-chulas po rungtynių atsisveikino ir iš karto išėjo, o jaunesnysis sukvietė savo komandą ir pradėjo kiekvienam aiškinti, ką jis žaisdamas padarė ne taip ", – teigiama japono knygoje.

Pasirinkimas akivaizdus

Anot virėjo, Kim Jong-unas labai atkaklus, ambicingas ir mėgsta iššūkius. "Kai buvo dar vaikas, pareikalavo, kad jam sukonstruotų specialią sėdynę ir pedalus, kad jis galėtų vairuoti savo "Mercedes-Benz", – tvirtina K.Fujimoto.

Ambicingumą, kaip manoma, Kim Jong-unas paveldėjo iš savo motinos Ko Yong-hui. Iš Japonijos į gimtąją šalį grįžusi šokėja reikalavo, kad visi antrą jos sūnų vadintų ryto žvaigždės karaliumi.

Tokiam titului neprieštaravo ir Kim Jong-ilas, kuris, kaip teigiama, mylėjo šią moterį, oficialiai vadintą Šiaurės Korėjos liaudies motina. Diktatoriaus meiluže ar trečiąja žmona (informacijos, kad jie būtų susituokę, nėra) buvusi moteris mirė 2004 m. nuo krūties vėžio.

Renkantis įpėdinį tėvo sprendimas buvo akivaizdus ir dėl kitų priežasčių. Vyriausias diktatoriaus sūnus Kim Jong-namas tėvo nemalonę užsitraukė 2001 m., kai buvo sulaikytas ir deportuotas iš Japonijos oro uosto. Su netikrais dokumentais jis bandė pasiekti savo svajonę – Disneilandą.

Pirmąjį šokėjos Ko Yong-hui sūnų ir savo antrąjį vaiką Šiaurės Korėjos diktatorius vertina kaip per daug moterišką. "Kim Jong-chulas tikrai minkštaširdis", – su diktatoriumi sutinka buvęs virėjas K.Fujimoto.

Taigi jie vos 26 metų Kim Jong-unui rimtos konkurencijos nesudarė. Juolab kad Kim Jong-chulas seniai paskelbė, jog netrokšta valdžios.

Tiesa, kai kurie analitikai spėja, kad konfucianistinėje Šiaurės Korėjos visuomenėje, kur jaunesnis brolis turi rodyti pagarbą vyresniam, Kim Jong-uno valdžią gali užginčyti vyriausiasis Kim Jong-namas. Tačiau kiti abejoja, ar jis išdrįs pasipriešinti tėvo, kuris buvo paskelbtas Šiaurės Korėją įkūrusio Kim Il-sungo įpėdiniu būdamas vos 32-ejų, valiai.


Būsimas lyderis Kim Jong-unas

Jauniausias iš trijų oficialiai pripažintų Kim Jong-ilo sūnų. (Diktatorius turi trylika neoficialių vaikų.)

Tiksli gimimo data nežinoma. Maždaug 1983–1984 m.

Baigė mokslus privačioje Šveicarijos mokykloje. Studijavo anglų ir prancūzų kalbą.

Kitais duomenimis, nė karto nebuvo išvykęs iš Šiaurės Korėjos. 2002–2007 m. studijavo Kim Il-sungo karo akademijoje.

Mėgsta krepšinį ir Holivudo filmus. Kaip ir Kim Jong-ilas, kuris turėjo apie 1000 meilužių, mėgsta vakarėlius su šokėjomis.

Teigiama, kad būdamas 175 cm ūgio sveria apie 90 kg. Tačiau tai tik spėjimai, nes jo suaugusio nuotraukos niekas neturi.


Šiame straipsnyje: Šiaurės Korėja

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių