Japonija: Šiaurės Korėja planuoja paleisti raketą su antruoju kariniu žvalgybos palydovu

  • Teksto dydis:

Šiaurės Korėja pirmadienį paskelbė apie planus iki kitos savaitės pradžios paleisti raketą su antruoju Pchenjano kariniu žvalgybos palydovu ir netruko sulaukti kaimyninių Pietų Korėjos ir Japonijos pasipiktinimo.

Pranešimas apie planuojamą paleidimą, uždraustą pagal Jungtinių Tautų rezoliucijas, buvo paskelbtas tuo metu, kai Pietų Korėjos prezidentas Yoon Suk-yeolas (Jun Sukjolas) ir Japonijos ministras pirmininkas Fumio Kishida (Fumijas Kišida) Seule susitiko su Kinijos premjeru Li Qiang (Li Čiangu) ir pirmajame trišaliame susitikime per daugiau nei ketverius metus.

Japonijos pakrančių apsaugos tarnyba teigė, kad Šiaurės Korėja jai pranešė apie planuojamą „palydovo raketos“ paleidimą, o nuo pirmadienio iki birželio 3 dienos vidurnakčio vietos (balandžio 2 dienos 18 val. Lietuvos) laiku vandenyse tarp Korėjos pusiasalio ir Kinijos bei į rytus nuo Filipinų Lusono salos perspėjama dėl saugumo.

Šiaurės Korėja teikia Japonijai informaciją apie raketų paleidimą, nes Japonijos pakrančių apsaugos tarnyba koordinuoja ir platina jūrų saugumo informaciją Rytų Azijoje.

Šiaurės Korėjos planuojamas paleidimas greičiausiai bus bandymas iškelti į orbitą antrąjį karinį žvalgybos palydovą. Pietų Korėjos kariuomenė penktadienį pranešė, kad Šiaurės Korėjos pagrindiniame Tongčang-ri palydovų paleidimo centre šiaurės vakaruose aptiko įtariamo pasirengimo paleisti žvalgybos palydovą požymių.

JT draudžia Šiaurės Korėjai paleisti bet kokius palydovus, nes mano, kad tai yra priedanga jos tolimojo nuotolio raketų technologijai išbandyti. Šiaurės Korėja tvirtai laikosi nuomonės, kad turi teisę paleisti palydovus ir bandyti raketas. Ji teigia, kad žvalgybos palydovai leistų geriau stebėti Jungtinių Valstijų ir Pietų Korėjos veiksmus ir padidintų jos branduolinius ginklus galinčių nešti raketų tikslaus smūgio galimybes.

„Bet koks paleidimas naudojant balistinių raketų technologiją tiesiogiai pažeistų JT Saugumo Tarybos rezoliucijas ir pakenktų taikai bei saugumui regione ir pasaulyje, – susitikimo su F. Kishida ir Li Qiangu pradžioje sakė Yoon Suk-yeolas. – Jei Šiaurės Korėja, nepaisydama tarptautinio perspėjimo, tęs raketos paleidimą, manau, kad tarptautinė bendruomenė turi griežtai reaguoti.“

F. Kishida sakė, kad primygtinai ragina Šiaurės Korėją atšaukti planus paleisti raketą. Kinija yra Šiaurės Korėjos sąjungininkė ir Li Qiangas neminėjo Šiaurės Korėjos paleidimo plano.

Anksčiau pirmadienį pokalbiuose telefonu Japonijos, Pietų Korėjos ir Jungtinių Valstijų aukšto rango diplomatai susitarė paraginti Šiaurės Korėją atšaukti paleidimą. Pietų Korėjos suvienijimo ministerija atskirai pavadino Šiaurės Korėjos palydovo paleidimą „provokacija, keliančia rimtą grėsmę mūsų ir regiono saugumui“.

Praėjusį lapkritį Šiaurės Korėja į orbitą išsiuntė savo pirmąjį karinį žvalgybos palydovą, taip siekdama sukurti kosminį stebėjimo tinklą, kad galėtų atremti, jos teigimu, didėjančias JAV vadovaujamų karinių pajėgų keliamas grėsmes. Vėliau Šiaurės Korėjos lyderis Kim Jong Unas (Kim Čen Unas) metų pabaigoje vykusiame valdančiosios partijos posėdyje pareiškė, kad 2024 metais šalis paleis dar tris karinės žvalgybos palydovus.

Abejojama, ar Šiaurės Korėjos palydovai gali gauti kariniu požiūriu reikšmingų vaizdų, tačiau kai kurie civiliai ekspertai teigia, kad kelių palydovų naudojimas galėtų padėti Šiaurės Korėjai nuolat stebėti didelius taikinius.

Naujausiame Japonijai pateiktame pranešime apie paleidimą nurodytos tos pačios galimų raketų nuolaužų keliamo pavojaus zonos, kurios buvo nustatytos prieš paskutinį Šiaurės Korėjos paleidimą.

Nuo 2022 metų Šiaurės Korėja vykdo provokacinius raketų bandymus, siekdama modernizuoti ir išplėsti savo ginklų arsenalą, o tai paskatino JAV, Pietų Korėją ir Japoniją sustiprinti savo partnerystę saugumo srityje. Ekspertai teigia, kad Šiaurės Korėja tikriausiai mano, jog išplėsti ginklų arsenalai sustiprintų jos įtaką vykdant diplomatiją su JAV ateityje.

Šiaurės Korėja nebuvo įtraukta į oficialias pirmadienio trišalio Yoon Suk-yeolo, F. Kishidos ir Li Qiango susitikimo darbotvarkes.

Tačiau sekmadienį per dvišalį susitikimą su Li Qiangu Yoon Suk-yeolas paprašė Kinijos, kaip nuolatinės JT Saugumo Tarybos narės, prisidėti prie taikos Korėjos pusiasalyje skatinimo ir kartu kalbėjo apie Šiaurės Korėjos branduolinę programą ir stiprėjančius karinius ryšius su Rusija, pranešė Pietų Korėjos prezidento biuras.

Pietų Korėja, Japonija ir JAV jau seniai ragina Kiniją – svarbią Šiaurės Korėjos sąjungininkę ir ekonominę partnerę – pasinaudoti savo įtaka ir įtikinti Šiaurės Korėją atsisakyti branduolinių ambicijų. Tačiau įtariama, kad Kinija vengia iki galo įgyvendinti Šiaurės Korėjai taikomas JT sankcijas ir siunčia slaptas pagalbos siuntas, kad padėtų savo nuskurdusiai kaimynei išsilaikyti.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių