Filipinų prezidentas: niekas mūsų neįbaugins

  • Teksto dydis:

Filipinų prezidentas Ferdinandas Marcosas (Ferdinandas Markosas) sekmadienį pareiškė, kad Manila niekada nesileis niekieno įbauginama.

Jis tai pasakė po dar vieno Filipinų karinio jūrų laivyno ir Kinijos pakrančių apsaugos tarnybos susirėmimo Pietų Kinijos jūroje.

Incidentas įvyko pirmadienį prie Antrojo Tomo seklumos, kur įsikūrusi nedidelė filipiniečių karių įgula, Kinijos jūreiviams sutrukdžius bandymą papildyti jos atsargas.

Pastaraisiais mėnesiais ši vieta yra tapusi padidėjusios kinų ir filipiniečių laivų konfrontacijos židiniu, Pekinui vis labiau stengiantis reikšti savo pretenzijas į ginčijamą teritoriją.

„Niekas niekada mūsų negąsdins ir nespaus“, – sakė F. Marcosas, lankydamas filipiniečių jūrų pajėgas ir įteikdamas medalius 80 aprūpinimo misijoje dalyvavusių jūreivių, ragindamas juos „ir toliau vykdyti savo pareigą ginti tautą“, nors sakė, kad padėtis tapo pavojinga.

Per incidentą vienas karys buvo sužeistas. Manila taip pat kaltina Kinijos pakrančių apsaugos jūreivius filipiniečių įrangos, įskaitant ginklus ir pripučiamas valtis, vagyste ar sugadinimu.

Pekinas tvirtino, kad kinų jūreiviai elgėsi profesionaliai ir santūriai, ir dėl susidūrimo kaltino Manilą.

Per ankstesnius susirėmimus, pasak Filipinų, Kinijos pajėgos naudojo vandens patrankas ir karinius lazerius.

Niekada, niekada per visą Filipinų istoriją nenusileidome jokiai užsienio galiai.

„Niekada, niekada per visą Filipinų istoriją nenusileidome jokiai užsienio galiai“, – ceremonijoje kalbėjo F. Marcosas ir pažadėjo „ir toliau naudotis savo laisvėmis ir teisėmis, remiant savo nacionalinius interesus ir vadovaujantis tarptautine teise“.

„Mūsų ramaus ir taikaus nusiteikimo nereikėtų painioti su paklusnumu“, – pridūrė jis.

Dėl šios konfrontacijos didėja susirūpinimas, kad į ginčą gali įsitraukti Jungtinės Valstijos, kurios su Manila yra sudariusios abipusės gynybos paktą.

Šią savaitę Filipinų vyriausybė pareiškė, kad pirmadienio susirėmimo nelaiko ginkluotu užpuolimu, dėl kurio pagal pakto nuostatą Vašingtonas turėtų ateiti į pagalbą Manilai.

Tačiau Filipinai teigia, kad taip pat baiminasi, jog Kinijos pajėgos imsis panašaus bandymo išstumti filipiniečių įgulą Antrojo Tomo seklumoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

kinas

kinas portretas
ar tikrai ?

Senelis

Senelis portretas
Vata jus turit fantazijos bet kartojates

nei KONSERVAI , nei FILIPINAI nieko nebijo , nes

nei KONSERVAI , nei FILIPINAI  nieko nebijo , nes portretas
senai pilnos jų KELNĖS.
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių