EVT pirmininkas teigia, kad ES lyderiai dar nesusitarė dėl svarbiausių bloko postų

  • Teksto dydis:

Europos Sąjungos lyderiai dar nesusitarė, kaip paskirstyti svarbiausius bloko postus, pirmadienį po derybų Briuselyje pareiškė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Charles'is Michelis (Šarlis Mišelis).

„Tai buvo geras pokalbis. Manau, kad jis vyksta teisinga linkme. Tačiau šį vakarą nėra jokio susitarimo“, – sakė jis ir pridūrė, kad sprendimą tikimasi priimti iki šio mėnesio pabaigos.

Lyderiai apie savo pasirinkimus turėtų paskelbti per birželio 27–28 dienomis vyksiantį viršūnių susitikimą.

Vis dėlto ryškėja sutarimas, kad Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) turėtų vėl užimti Europos Komisijos pirmininkės pareigas.

Po vadovų vakarienės Ch. Michelis žurnalistams tvirtino, kad per ją ir nebuvo planuojama galutinai susitarti dėl trijų svarbiausių ES pareigų – vadovavimo EK, pirmininkavimo aukščiausiojo lygio susitikimams ir vadovavimo bloko diplomatijai.

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) pritarė šiems Ch. Michelio komentarams ir pridūrė, kad susitarimo tikisi kitą savaitę.

„Esame netoli“, – žurnalistams sakė prancūzų prezidentas.

Greičiau jėgų pusiausvyros tarp ELP ir S&D klausimas neleido šį vakarą paskelbti apie susitarimą.

Po neseniai įvykusių Europos Parlamento rinkimų, per kuriuos kraštutiniai dešinieji pagerino savo pozicijas ir išprovokavo pirmalaikius rinkimus bei politinę sumaištį Prancūzijoje, dabar dėmesys, regis, nukrypo į pagrindinius ES postus. Dėl jų bloko narės tariasi turėdamos galvoje geografinę ir politinę pusiausvyrą.

Keli vadovai užsiminė, kad formuojasi konsensusas, pagal kurį U. von der Leyen bus paskirta antrai kadencijai, EVT vadovaus buvęs Portugalijos socialistų ministras pirmininkas Antonio Costa (Antoniju Košta), o Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas (Kaja Kalas) pakeis Josepą Borrelį (Žozepą Borelį) vyriausiojo įgaliotinio bendrai užsienio ir saugumo politikai pareigose.

Viltys pasiekti susitarimą pirmadienį žlugo, kai diplomatai pareiškė, kad U. von der Leyen centro dešinioji Europos liaudies partija (ELP) – didžiausia grupė naujos sudėties EP – siekia daugiau postų.

Tačiau vienas Europos diplomatas nurodė, kad trijų pagrindinių ES politinių grupių – ELP, Socialistų ir demokratų (S&D) ir frakcijos „Renew Europe“ – derybininkai pasiekė bendro pobūdžio sutarimą dėl pagrindinių trijų kandidatų, o dabar liko suderinti detales.

„Greičiau jėgų pusiausvyros tarp ELP ir S&D klausimas neleido šį vakarą paskelbti apie susitarimą“, – pareiškė diplomatas.

Pirmadienį Kroatijos, Suomijos ir Nyderlandų vadovai taip pat užsiminė, kad diskusijos dėl trijų pagrindinių postų beveik baigtos. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių