Europos šalyse pateikta skundų dėl „X“ veiklos, susijusios su asmens duomenimis

  • Teksto dydis:

Vienoje įsikūręs skaitmeninių teisių centras NOYB pirmadienį aštuoniose Europos šalyse pateikė skundus prieš milijardieriaus Elono Musko įmonę „X“ dėl neteisėto naudotojų asmeninių duomenų įtraukimo į kompanijos dirbtinio intelekto (DI) technologiją.

NOYB skundus pateikė po to, kai šio mėnesio pradžioje Airijos duomenų apsaugos komisija (DPC) ėmėsi teisminių veiksmų prieš „X“ dėl jos duomenų rinkimo praktikos dirbtinio intelekto mokymo tikslais.

NOYB nurodė, kad „X“ neseniai pradėjo „negrįžtamai teikti“ daugiau kaip 60 mln. naudotojų Europoje asmens duomenis savo DI technologijai „Grok AI“ ir kad socialinio tinklo vartotojai nebuvo informuoti apie šiuos veiksmus, nebuvo paprašyta jų sutikimo.

NOYB apkaltino „X“ neinformavus naudotojų, kad jų duomenys naudojami dirbtinio intelekto mokymams. Skaitmeninių teisių centras pridūrė, kad didžioji dauguma „X“ vartotojų apie šiuos pokyčius sužinojo praėjusio mėnesio pabaigoje, kai buvo išplatintas neoficialus pranešimas.

Praėjusią savaitę DPC, veikdama Europos Sąjungos vardu, nurodė, kad „X“ sutiko sustabdyti šiuos daug kritikos sulaukusius veiksmus.

Tačiau NOYB įkūrėjo Maxo Schremso išplatintame pareiškime teigiama, kad DPC nepateikė esminių skundų dėl duomenų tvarkymo teisėtumo ir nesiėmė jokių veiksmų sprendžiant problemą iš esmės.

NOYB pridūrė, kad kol kas neaišku, kas jau nutiko su iš ES valstybių perimtais duomenimis.

NOYB pateikė skundus Austrijoje, Belgijoje, Prancūzijoje, Graikijoje, Airijoje, Italijoje, Nyderlanduose bei Ispanijoje ir paragino atlikti išsamų tyrimą.

Skunde prašoma pradėti skubią procedūrą prieš „X“, kad duomenų apsaugos institucijos šiose aštuoniose Europos šalyse galėtų imtis atitinkamų veiksmų.

„Norime užtikrinti, kad „Twitter“ (dabar vadinamas „X“) visiškai laikytųsi ES įstatymų, kuriais (...) reikalaujama paprašyti vartotojų sutikimo“, – sakė M. Schremsas, turėdamas omenyje bloko Bendrąjį duomenų apsaugos reglamentą (BDAR).

NOYB neseniai ėmėsi panašių teisinių veiksmų prieš socialinių tinklų gigantę „Meta“, priversdamas kompaniją sustabdyti savo planus dėl DI.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių