Estija įkalino rusą universiteto profesorių už šnipinėjimą Maskvai

  • Teksto dydis:

Estijoje antradienį už grotų buvo pasiųstas universiteto profesorius, pripažintas kaltu dėl šnipinėjimo Rusijai.

Rusijos pilietis Viačeslavas Morozovas, dėstęs prestižiškiausiame šalies universitete, buvo nuteistas šešeriems metams ir trims mėnesiams kalėti už tai, kad rinko informaciją apie Estijos gynybos ir saugumo politiką bei su ja susijusius asmenis ir infrastruktūrą, pranešė Harju apygardos teismas.

Estijoje pastaruoju metu padaugėjo sabotažo, kibernetinio karo ir šnipinėjimo atvejų, dėl kurių kaltinama Maskva. V. Morozovas buvo suimtas sausį ir apkaltintas dalyvavęs žvalgybos veikloje, kenkusioje Estijos saugumui.

Buvęs Tartu universiteto profesorius savo gimtojoje šalyje reguliariai rengė susitikimus su savo kuratoriais rusais, sausį sakė Estijos vidaus saugumo tarnybos generalinis direktorius Margo Pallosonas (Margas Palosonas).

Remiantis kaltinamuoju aktu, V. Morozovas taip pat pripažintas kaltu dėl to, kad teikė Rusijai informaciją apie Estijos politinę padėtį ir santykius su sąjungininkais, įskaitant Europos Sąjungos ir NATO nares.

„Šešėlinis karas“

Estijoje gyvena daug rusakalbių, o teismo dokumentuose teigiama, kad V. Morozovas Maskvai taip pat teikė informaciją apie jų integracijos padėtį šalyje.

Estijos pareigūnai teigė, kad nuteistasis prieš kelerius metus buvo užverbuotas Rusijos specialiųjų tarnybų kaip šnipas ir iš jų gaudavo užmokestį.

„Dabartinė byla papildo daugiau nei dvidešimt ankstesnių bylų ir parodo Rusijos žvalgybos tarnybų siekį įsiskverbti į įvairias Estijos gyvenimo sritis, taip pat ir į mokslo sektorių“, – sausį sakė M. Pallosonas.

Estijos ministrė pirmininkė Kaja Kallas (Kaja Kalas) gegužę naujienų agentūrai AP sakė, kad Rusija prieš Vakarus vykdo „šešėlinį karą“, ir teigė norinti griežtesnio atsako.

Tartu universitetas yra didžiausias ir seniausias Estijos universitetas, įkurtas 1632 metais. V. Morozovas universitete dirbo nuo 2010 metų. Jame 2016–2023 metais jis dėstė ES ir Rusijos santykius, o iki sulaikymo – tarptautinės politikos teoriją. Universitetas sausį nutraukė su juo sutartį.

Remiantis V. Morozovo „Facebook“ puslapyje pateikta informacija, jis yra politologas, buvęs Sankt Peterburgo valstybinio universiteto – vienos garsiausių Rusijos akademinių institucijų – docentas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Anonimas

Anonimas portretas
galvoju kad lietuvoje tokių irgi pilna bet nėra nepriklausomos teisėsaugos nuo rusijos.

Romas

Romas portretas
Pas mus, šitų "morozų" taip pat sočiai kurie dirba kremliaus fašizmui ir Lietuva, kaip ir prieškariu, sulauks ne vienos bylos prieš 5-tą koloną ir aktyviai IŠVALYS mūsų gamtą, nuo "teršiančių veikėjų".

malaciai

malaciai portretas
malaciai estai! taip ir toliau sodinkite situos vatnikus imigrantus.
VISI KOMENTARAI 3

Galerijos

Daugiau straipsnių