E. Macronas: Iranas išlaisvino kalintą Prancūzijos pilietį

  • Teksto dydis:

Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas (Emaniuelis Makronas) trečiadienį pranešė, kad Irano pareigūnai paleido nuo 2022 metų rugsėjo kalinamą Prancūzijos pilietį ir paragino Teheraną nedelsiant grąžinti kitus tris Prancūzijos piliečius.

„Louis Arnaud (Luji Arno) laisvas. Rytoj jis bus Prancūzijoje po ilgo kalinimo Irane“, – socialiniame tinkle „X“ parašė E. Macronas ir už pagalbą ypač padėkojo Omanui.

Bankininkystės konsultantas L. Arnaud buvo suimtas, kai lankėsi Irane, ir nuteistas kalėti penkerius metus už propagandą prieš Iraną ir siekį pakenkti jo saugumui.

Vyras buvo suimtas, kai 2022 metais Irane kilo protestai dėl 22 metų Mahsos Amini mirties areštinėje po to, kai ji buvo sulaikyta vadinamosios moralės policijos už tai, kad, kaip įtariama, pažeidė griežtą aprangos kodą.

L. Arnaud šeima teigė, kad jis nedalyvavo jokiose protesto akcijose ir nereiškė priešiškų idėjų Iranui, jo vyriausybei ar islamui ir pridūrė, kad „mūsų sūnus nėra nei sąmokslininkas, nei šnipas, nei piktadarys“.

„Louis Arnaud išvyko iš Evino kalėjimo trečiadienį auštant. Jis lankėsi pas gydytoją, kuris leido jam skristi lėktuvu“, – naujienų agentūrai AFP sakė Prancūzijos diplomatinis šaltinis ir pridūrė, kad dabar jis yra Omane, iš kur bus nuskraidintas į Paryžių.

L. Arnaud yra vienas iš keturių Irane laikomų prancūzų. Trys kiti yra Prancūzijos mokytojų profsąjungos narė Cecile Kohler (Sesil Koler), jos partneris Jacques'as Paris (Žakas Pari) ir vyras, įvardytas tik vardu Olivier (Olivjė).

Gegužę Prancūzijos užsienio reikalų ministerija pasmerkė keturių asmenų sulaikymą kaip „valstybės įkaitų paėmimą“ ir „nuolatinį šantažą“.

„Šį vakarą taip pat galvoju apie Cecile, Jacques'ą ir Olivier. Raginu Iraną nedelsiant juos paleisti“, – sakė E. Macronas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių