Danija patvirtino leidžianti Ukrainai naudoti naikintuvus F-16 smogiant į Rusiją

Priimant sprendimus dėl lėktuvų F-16 pristatymo Ukrainai, Danija nuo pat pradžios žinojo, kad šie naikintuvai, kaip ir kiti pajėgumai, yra dovanojami Ukrainai savigynai ir gali būti panaudoti prieš Rusijos karinius taikinius, įskaitant jos žemėje, Briuselyje pareiškė Danijos užsienio reikalų ministras Larsas Lokke Rasmussenas, pranešė „Ukrinform“.

Paklaustas, ar F-16 gali smūgiuoti į Rusijos teritoriją, jis atsakė: „Trumpas atsakymas yra „taip“. Tai nėra nauja pozicija, tai yra mūsų indėlio dalis. Kai Danijos parlamente diskutavome su Užsienio reikalų komitetu, nuo pat pradžių labai aiškiai pasakėme, jog tai – savigynos dalis, kuri greičiausiai reikš ir karinių objektų atakas Rusijos žemėje“.

Danija yra viena iš vadinamosios lėktuvų koalicijos iniciatorių ir planuoja jau šią vasarą pasiųsti Ukrainai F-16. Vėliau rudenį tokius lėktuvus Ukrainai perduos Nyderlandai. Prieš dvi savaites Danija paskelbė apie naują 750 mln. eurų karinės pagalbos Ukrainai paketą. Siekiama sustiprinti Ukrainos oro gynybos ir artilerijos pajėgumus. Danija taip pat tiria galimybes investuoti į Ukrainos gynybos pramonę.

Italijos URM vadovas: mūsų tiekiami ginklai turi būti naudojami tik Ukrainoje

Italijos užsienio reikalų ministras Antonio Tajanis patvirtino, kad jo šalis niekada nesiųs karių į Ukrainą, o itališki ginklai neturėtų būti naudojami Rusijos Federacijos teritorijoje.

Tai pranešė „Ukrinform“, remdamasi RAI.

Ministras pabrėžė, kad visi ginklai, gabenami iš Italijos į Ukrainą, turi būti naudojami Ukrainos teritorijoje.

„Visi ginklai, tiekiami iš Italijos, turi būti naudojami tik Ukrainoje“, – sakė A. Tajanis.

„Mes nesiųsime nė vieno Italijos kario kariauti Ukrainoje ir nenorime, kad mūsų siunčiama karinė technika būtų naudojama už Ukrainos sienų“, – pridūrė Italijos užsienio reikalų ministerijos vadovas.

Kaip jau buvo pranešta, Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Davidas Cameronas pareiškė, kad Ukraina turi teisę naudoti jo šalies perduotą ginkluotę, atakuodama taikinius Rusijos teritorijoje.

Savo ruožtu Prancūzijos prezidentas Emmanuelis Macronas pabrėžė, kad strateginis saugumo tikslas – neleisti Rusijai nugalėti kare. Jis neatmetė galimybės tam tikromis aplinkybėmis nusiųsti sausumos kariuomenės dalinių į Ukrainą.

Čekija neįžvelgia „jokios problemos“, jei Ukraina smogs Rusijos teritorijai

Ketvirtadienį Čekijos užsienio reikalų ministras žurnalistams sakė, kad jo šaliai nekyla „jokių problemų“, jei Ukraina panaudos Prahos tiekiamą amuniciją smogti taikiniams Rusijos teritorijoje.

„Čekija nemato jokios problemos, kad Ukraina ginasi nuo agresorės“, – prieš NATO užsienio reikalų ministrų susitikimą Prahoje sakė Janas Lipavskis ir pridūrė, jog tai apima ir „būtinas atakas Rusijos teritorijoje“. „Tai taisyklė, taikoma pristatymui iš Čekijos“, – sakė J. Lipavskis.

Norvegijos URM vadovas: Ukrainai turi būti leista smogti Rusijai vakarietiškais ginklais

Norvegija mano, kad Ukrainai turi būti suteikta teisė atakuoti Rusijos teritoriją vakarietiškais ginklais.

Tai televizijos kanalui NRK pareiškė Norvegijos užsienio reikalų ministras Espenas Barthas Eide, praneša portalas „rbc.ua“.

Ministras pabrėžė, kad Ukraina pagal tarptautinę teisę gali atakuoti Rusijos teritoriją gindamasi.

„Todėl iš esmės manome, kad Ukraina gali naudoti iš Vakarų šalių gautus ginklus prieš karinius taikinius, susijusius su karu Ukrainoje. Priešingu atveju mes taikome Ukrainai apribojimą, kuris apsunkina jos pergalę“, – teigė E. B. Eide.

Pasak jo, smūgiai Rusijai yra „visiškai normalūs“ ir Ukraina „negali būti verčiama kariauti su viena ranka už nugaros“. Ministro teigimu, Ukrainos ginkluotosios pajėgos turi kariauti joms efektyviausiu būdu.

„Jei juos (ukrainiečius) rusų kariškiai atakuoja iš Rusijos teritorijos tolimojo nuotolio ginklais, tai ukrainiečiams turi būti suteikta galimybė smogti atsakomąjį smūgį“, – pabrėžė Norvegijos URM vadovas.

Portalas primena, kad pastaruoju metu vis aktualesnė tampa Ukrainos teisės smogti Rusijos teritorijai tema.


Šiame straipsnyje: DanijaF-16karas Ukrainojeleidžia smūgiuotiRusijaItalijaČekijaNorvegija

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių