Britų karalius Karolis III po vėžio diagnozės grįžta į viešas pareigas

Karalius Charlesas III (Karolis III) antradienį pirmą kartą po vėžio diagnozės pasirodys oficialiame viešame renginyje, gydytojams pasakius, kad juos labai padrąsino monarcho gydymo pažanga.

Karalius ir jo sutuoktinė karalienė Camilla (Kamila) turi apsilankyti viename vėžio gydymo centre ir susitikti su medikais bei pacientais.

75 metų Charlesas III dalyvavimą viešuose oficialiuose renginiuose sustabdė vasarį, kai jam po ankstesnį mėnesį atlikto padidėjusios prostatos gydymo buvo aptiktas vėžys.

Kokios formos vėžiu serga karalius, neskelbiama.

Jo 42 metų marčiai Velso princesei Catherine (Ketrin) sausį buvo atlikta sudėtinga pilvo operacija, o kovą ji pranešė, kad jai taip pat išaiškintas vėžys ir taikoma chemoterapija. Kokia jos vėžio forma, taip pat neviešinama.

Antradienio renginys – pirmasis iš artimiausiomis savaitėmis planuojamų viešų pasirodymų virtinės – turi padėti atkreipti dėmesį į ankstyvo vėžio diagnozavimo svarbą ir naujausius tyrimus.

Karalius globoja nepriklausomą vėžio tyrimų organizaciją „Cancer Research UK“ (CRUK) ir labdaros organizaciją „Macmillan Cancer Support“, o karalienė yra kitos vėžio pacientus remiančios labdaros organizacijos – „Maggie's“ – prezidentė.

Charlesas III, soste 2022-ųjų rugsėjį pakeitęs mirusią motiną karalienę Elizabeth II (Elžbietą II), oficialiai buvo karūnuotas pernai gegužės 6-ąją.

Po paskelbtos vėžio diagnozės monarchas dalyvavo pamaldose bažnyčiose, pasirodydavo uždaruose renginiuose ir vykdė oficialias valstybės vadovo pareigas.

Penktadienį Bakingamo rūmai paskelbė, kad karaliaus gydytojus „labai padrąsino“ gydymo pažanga, tačiau dar per anksti pasakyti, kiek gydymas užtruks. Pasak gydytojų, jie teigiamai vertina karaliaus pasveikimo galimybes.

Daug žmonių serga vėžiu ir daug žmonių tai slepia, jie to truputį gėdijasi.

Ambulatorinis Charleso III gydymas bus tęsiamas, o darbotvarkė artimiausiomis savaitėmis bus trumpesnė ir koreguojama pagal medikų rekomendacijas, pridūrė atstovas.

Tarp būsimų oficialių renginių yra birželį įvyksiantis valstybinis Japonijos imperatoriaus Naruhito ir imperatorienės Masako vizitas.

Atkreipiamas dėmesys

Visuomenės nariai praėjusią savaitę sveikino karaliaus sugrįžimą prie kai kurių pareigų ir gyrė tai, kad jis atkreipia dėmesį į onkologinius susirgimus. CRUK nurodo, kad vėžys paveikia pusę žmonių.

„Šiandienos visuomenėje tai didžiulė problema, – naujienų agentūrai AFP sakė 23 metų Keeganas Gray (Kiganas Grėjus), griovimo darbų vadybininkas iš Naujosios Zelandijos. – Daug žmonių serga vėžiu ir daug žmonių tai slepia, jie to truputį gėdijasi.“

Tad „išties gražu“, kad karalius stengiasi šviesti visuomenę apie vėžį ir gydymo klinikų darbą, pridūrė K. Gray.

21 metų aktorė Annie Rae Donaghy (Eni Rei Donahi) sakė, jog karaliaus liga primins žmonėms, kad tai neaplenkia nė vieno, nepriklausomai nuo žmogaus statuso.

Charlesas III ir jo sūnaus Velso princo Williamo (ViIjamo) žmona dėl vėžio diagnozės sustabdė savo dalyvavimą viešuose renginiuose. Williamas taip pat kiek atsitraukė nuo karališkųjų pareigų, norėdamas palaikyti žmoną ir tris mažus poros vaikus.

Dėl to padaugėjo darbo likusiems karališkosios šeimos aukšto rango nariams.

76 metų Camilla perėmė daugelį karaliaus įsipareigojimų, be to, svarbesnio vaidmens ėmėsi karaliaus sesuo princesė Anne (En) ir jaunesnysis brolis princas Edwardas (Edvardas).

Charleso III jaunesnysis sūnus princas Harry (Haris) nebėra dirbantis karališkosios šeimos narys, bet gegužės 8-ąją turėtų atvykti į Londoną paminėti savo įkurtų veteranų žaidynių „Invictus“ 10-ųjų metinių.

Vėliau jis prisidės prie savo amerikietės žmonos Meghan (Megan) per vizitą Nigerijoje.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių