Britų grupė „Massive Attack“ atšaukė koncertą Sakartvele dėl „užsienio agentų“ įstatymo

Britų grupė „Massive Attack“ atšaukė koncertą Sakartvelo sostinėje Tbilisyje, smerkdama šalies valdžios veiksmus prieš aktyvistus, kurie protestuoja prieš „užsienio agentų“ įstatymą.

Kaip rašo „The Guardian“, apie sprendimą atšaukti pasirodymą pirmieji pranešė organizatoriai, teigdami, kad jis buvo priimtas dėl „nenumatytų aplinkybių“.

Po kelių valandų išplatintame pranešime grupė paaiškino, jog baiminasi, kad koncertas Sakartvele gali būti suprastas kaip šalies politinės vadovybės palaikymas.

„Dabartinėmis aplinkybėmis mūsų pasirodymas gali būti vertinamas kaip pritarimas žiauriam taikių protestų ir pilietinės visuomenės slopinimui. Taikių protestuotojų, aktyvistų ir oponentų sumušimai, suėmimai,  grasinimai ir smurtas, taip pat įstatymai, žeminantys pilietinę visuomenę ir neigiantys LGBT teises, prieštarauja viskam, už ką mes stojame“, – sakoma pareiškime.

Grupė iš Bristolio pridūrė, kad ji „solidarizuoja su taikiais protestuotojais Sakartvele, metančiais iššūkį valstybės smurtui“.

Renginio organizatoriai pranešė, kad pinigai už bilietus bus grąžinti.

Kaip jau buvo pranešta, gegužės 14 d. Sakartvelo parlamentas trečiuoju svarstymu priėmė įstatymą „Dėl užsienio įtakos skaidrumo“. Dokumentas buvo priimtas nepaisant protestų ir didėjančios įtampos šalyje.

Gegužės 18 d. Sakartvelo prezidentė Salome Zurabišvili vetavo dokumentą, pabrėždama, kad jis „visiškai atkartoja Rusijos įstatymo dvasia“, o jo turinys prieštarauja Konstitucijai.

Gegužės 28 d. Sakartvelo parlamentas įveikė prezidentės veto ir galutinai patvirtino įstatymą.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių