Širšės Lietuvoje dar piktesnės

Šią vasarą gerokai dažniau nei ankstesniais metais medikų pagalbos prireikia bičių ir širšių sugeltiems žmonėms. Keliolikos jų gyvybei net buvo kilęs didelis pavojus, rašo "Lietuvos žinios".

Dabar toks metas, kai širšių lizdai didžiausi, o žydinčių augalų nėra gausu. Tai viena priežasčių, kodėl širšės pradeda pulti žmones. Prieš kelias dienas ugniagesiai gelbėtojai skubėjo nuo šių vabzdžių atakų vaduoti žmones Druskininkų savivaldybės Gerdašių kaime ir Lazdijų rajono Seirijų miestelyje.

Į Gerdašius gelbėtojus pakvietė seniūnas Antanas Krancevičius. Švč. Mergelės Marijos Nekaltojo Prasidėjimo bažnyčios sienoje po dailylentėmis lizdą susisukusios širšės ėmė rengti antpuolius prieš žmones. Avykę gelbėtojai laužtuvu išardė sieną ir į maišą susėmę lizdą su dūzgiančiomis širšėmis išvežė į mišką. Seirijuose širšių spiečius susimetė po gyvenamojo namo stogu ir kėlė pavojų vaikų bei pagyvenusių žmonių sveikatai. Tąkart gelbėtojai siautėjančius vabzdžius turėjo sunaikinti vietoje - panaudojo nuodus COBRA.

Anot Lazdijų priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos viršininko Rimanto Bokmotos, gelbėtojai į širšių naikinimo operacijas važiuoja išimtiniais atvejais, kai patys žmonės nebegali apsiginti, arba vabzdžiai įsikuria visuomeninės paskirties pastatuose. Kitais atvejais patariama kreiptis į kenkėjų kontrolės ir naikinimo paslaugas teikiančias bendroves. "Sužinoję, kad už paslaugą reiks mokėti, paprašo tik patarimų, kokiomis priemonėmis naikinti juos puolančias širšes", - LŽ teigė bendrovės "Veisaja" atstovė Jadvyga Jarmalienė.


Šiame straipsnyje: širšėįgėlimasVasara 2011

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių