Norite užsiauginti daržovių? Pateikiame naudingų patarimų

Atokiai nuo Kauno dabar gyvenanti Lietuvos žemdirbystės mokslinio tyrimo institute dirbusi agrarinių mokslų daktarė Genovaitė Visockienė yra sukaupusi didžiulę patirtį daržininkystės srityje, o ypač – auginant pomidorus. Visi jos patarimai – daugiametės praktikos rezultatas.

Daržas… kiaušinių lukštuose

Kadangi į mūsų namus netrukus pasibels Velykos, patarimus daržininkams G.Visockienė pradėjo nuo kiaušinių, tiksliau, nuo jų lukštų.

"Į neaukštą dėžutę sustatykime kiaušinių lukštų puseles, prieš tai jų dugneliuose adata pradūrę kelias skylutes. Tuomet puseles užpildykime salotoms dygti tinkama žeme ir į ją pasėkime po 2–3 salotų sėkleles.

Kai, atšilus orams, persodinsime sudygusias salotas į šiltnamį ar daržą, jas lengvai iškelsime iš lukštų, kuriuos susmulkinę, patręšime dirvą", – patarė pašnekovė.

Neužmirškime šarmo

Pasak G.Visockienės, pirmąjį balandžio dešimtadienį sėkime pomidorus, kurie augs lauke.

Pravartu sėklas (visų daržovių) prieš sėją pamirkyti medžio pelenų šarme, nes jame yra daug mikroelementų.G.Visockienė pataria šarmą ruošti taip: du šaukštus medžio pelenų užpilti litru verdančio vandens. Maišyti, kol atvės.

Palaikyti parą. Po to nupilti skaidrų šarmą ir jame mirkyti sėklas 3–4 valandas. Visų daržovių mirkytos šarme sėklos sėjamos į drėgną (palietą) dirvą. Kai pradės formuotis pirmas pomidoro tikrasis lapelis (praėjus maždaug 2–3 savaitėms po sudygimo), juos persodinti į 10–13 cm skersmens indelius.

Greitas daiginimas

„Jei kovą nespėjome paruošti daiginti ankstyvųjų bulvių, dabar jas galima sudaiginti greituoju būdu. Bulvės sudygs per 15–20 dienų, jei jas laikysime sudėję į dėžes 12–15 laipsnių temperatūros patalpoje. Bulvės turi būti sluoksniuojamos durpėmis, pjuvenomis, kompostu ar smulkintais šiaudais, retsykiais palaistant kambario temperatūros vandeniu.Atrinktas bulves reikia sodinti negiliai, nes dirva dar neįšilusi. Jei pasodintos bulvės greitai sudygs, jas reikia skubiai apkaupti, kad liauni daigai nenukentėtų nuo šalnų ir greičiau įšiltų vagos. Neišsigąskime, jei bulvienojai nušals, – stiebai atžels“, – tikino G.Visockienė.

Perrinkime bulves

Balandžio viduryje reiktų perrinkti bulves, kurias sodinsime vėliau. Jei sėklai skirtos bulvės nesudygusios, supilkime jas plonu sluoksniu į dėžes, kad išsivėdintų ir išleistų daigus. Neužmirškime stambesnes bulves į dirvą sodinti rečiau, o smulkesnes – tankiau.

Smulkesni kaip 4 cm skersmens gumbai sėklai netinka.Laužykime maistui paliktų rūsyje bulvių daigus, kurie ne tik išnaudoja gumbuose esančias maisto medžiagas, bet ir kaupia nuodingąjį solaniną.

Geriau – kompleksinės trąšos

Dabar tinkamas metas nugrėbti, patręšti ir po to išpurenti rudenį pasėtų daržovių lysves. Taip pagerinsime daržovių augimo sąlygas, neleisdami suvešėti piktžolėms, kurios greitai nustelbia daržoves. Tręšti kompleksinėmis trąšomis.

„Prieš pavasarinę daržovių sėją dirvą perkaskime negiliai – trečdaliu sekliau nei rudenį, kad į paviršių neiškeltume piktžolių sėklų. Po to ant dirvos paviršiaus išberkime mineralines trąšas. Beje, daržovėms geriau tinka kalio sulfatas, tačiau jis yra brangesnis, tad geriau naudokime jį šiltnamyje. Sukastą ir patreštą dirvą supurenkime“, – priminė pašnekovė.

Prieš pat sėją arba daigų sodinimą patariama ant lysvių pabarstyti amonio salietros. Augalai geriau augs pridengus lysvę agroplėvele. Dar geriau, jei šią plėvelę užtempsime ant lankų, įsmeigtų į žemę – tuomet šiluma išsilaikys ir naktį. Nuo pranašaujamų šalnų daržoves apsaugosime jas palaistę iš vakaro.

Sėti į netrąšią žemę

"Balandžio pirmosiomis dienomis skubėkime sėti pomidorus, kuriuos auginsime lauke. Tam nebūtina pirkti specialių indelių – galima sėti į tuščius margarino ar panašius indelius, pradūrus jų dugną vandeniui nutekėti. Verta žinoti, kad pasėtų į netrąšią žemę pomidorų šaknys geriau šakojasi.

Jeigu pomidorus sėsite į pirktą durpių substratą, įmaišykite trečdalį smėlio", – patarė G.Visockienė, pati išvedusi daugelį iki šiol žinomų (‘Viltis-2’, ‘Balčiai’, ‘Rutuliai’, ‘Svara’ ir kt.) pomidorų veislių.

Beje, pristatant ‘Svaros’ veislę Vokietijoje, veislės autorė išgirdo, kad vokiečiai nebuvo ragavę tokių skanių, nors ir nestambių pomidorų. Jei jums pavyks kur nors aptikti šios veislės pomidorų sėklų ar daigų, pravartu žinoti, kad tai aukšti pomidorai, augantys šiltnamiuose.

Užaugs per 25–30 dienų

Balandžio pradžioje reikėtų sėti agurkus, kurie augs nešildomuose šiltnamiuose. Agurkų daigai turėtų užaugti per 25–30 dienų. Sėklos greičiau ir vienodžiau sudygs, jei dėžutes pridengsime polietileno plėvele, kurią kasdien reikia trumpam nudengti (pravėdinti). Palankiausia temperatūra sėkloms sudygti – 25–28 laipsniai. Kol sėklos dygs, šviesa nereikalinga. Tik šiluma.

Sudygę agurkų daigai neištįs ir pradės anksčiau derėti, jei juos 3–4 paras palaikysime vėsesnėje patalpoje. Į indelius su trąšesne žeme arba pirktu substratu agurkų daigeliai persodinami tuomet, kai susidaro pirmas tikrasis lapelis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

pamirsote

pamirsote portretas
Dauguma zmoniu gyvena miestuose tad aktualu kaip balkone ka nors skanaus uzsiauginti.
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių