Atskleista kakavos pupelių genomo seka

„Mars, Incorporated“, viena didžiausių maisto korporacijų pasaulyje, bendradarbiaudama su mokslininkais, šių metų rugsėjį baigė kakavos pupelių tyrimą, kuris leido nustatyti parengtinę kakavos pupelių genomo (genų rinkinio) seką. Gauti duomenys nebus patentuojami, todėl mokslininkai galės nedelsiant pradėti veisti naujas, atsparesnes išoriniams poveikiams, kakavos pupelių rūšis.

„Iki šiol kakavmedžio tyrimų atlikta nedaug, todėl šis mokslinis laimėjimas labai svarbus ne tik mums, kaip tyrėjams, bet ir ūkininkams, nes suteikia realią galimybę išvesti ir užauginti atsparesnius aplinkos poveikiui kakavmedžius“, – teigė „Mars, Incorporated“ visuotinių augalų mokslo ir mokslinių tyrimų vadovas daktaras Howard-Yana Shapiro.

Tyrimo tikslas – padėti 6,5 mln. kakavos pupelių augintojų visame pasaulyje. 90 proc. visų kakavos pupelių auginama nedideliuose šeimoms priklausančiuose ūkiuose. Kiekvienais metais dėl augalų kenkėjų ir ligų kakavmedžių derliaus praradimai siekia iki 80 proc., o ūkininkai dėl to patiria 700-800 mln. JAV dolerių nuostolių. Kakava yra vienas iš dešimties paklausiausių žemės ūkio produktų.

Pagrindinė kakavos pupelių genomo sekos tyrimo finansuotoja „Mars, Incorporated“ yra pirmaujanti kakavos pupelių mokslinių tyrimų korporacija pasaulyje, atliekanti tyrimus jau kelis dešimtmečius. Tyrimo partneriai – JAV Žemės ūkio departamento žemės ūkio mokslinių tyrimų tarnyba ir technologijų bendrovė IBM.

2008 metais „Mars, Incorporated“ paskelbė, jog imasi 5 metus truksiančios išskirtinės mokslinės iniciatyvos – nustatyti kakavos pupelių genomą, daugiau sužinoti apie kakavmedį, pagerinti jo kokybę ir paspartinti tradicines veisimo programas. Apčiuopiamų rezultatų tyrėjų grupė pasiekė 3 metais anksčiau nei planuota. Tyrimai bus tęsiami ir 2010-2011 metais.

Veisimo atrankos ciklų atžvilgiu kakavos pupelės nuo daugelio šiuolaikinių augalų atsilieka per 100 metų. Taikant genomo sekos nustatymą galima išgauti labiausiai norimas augalo savybes tiksliai derinant tarpusavyje augalų rūšis.


Šiame straipsnyje: kakavakava

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių