Afrikoje išmanieji telefonai gelbsti ir gimdyves, ir gyvybes

Afrikoje galimybė naudotis sveikatos priežiūros paslaugomis – didelė problema, nes daugelis besivystančių žemyno šalių kenčia nuo kvalifikuoto medicinos personalo trūkumo. Panašių problemų esama ir daugelyje Azijos bei Pietų Amerikos regionuose. Tokią pagalbą į kaimus ir mažai apgyvendintas vietoves „priartina“ išmanieji telefonai, skelbia DW.de.

Prevencinės sveikatos priežiūros ir avarijų likvidavimo tarnyboms vis aktualesnis judriojo ryšio paslaugų potencialas. Šioje srityje pirmaujančioje ir 38 milijonus gyventojų turinčioje Kenijoje vienam gydytojui tenka per 10 tūkstančių galimų pacientų. Iki šiol išmaniųjų telefonų naudojimas apsiribojo tik miestais – Nairobiu ar Mombasa. Išmaniųjų telefonų naudotojai čia naudojasi prieiga prie paslaugų, suteikiančių galimybę užsiregistruoti eiliniam sveikatos patikrinimui, šlapimo tyrimui ar kraujyje esančio cukraus kiekio nustatymui. Nėščioms moterims telefonu teikiama pagalba prieš ir po gimdymo. Šv. Jono greitosios pagalbos tarnybos atstovas Fred Majiwa tą ragina įgyvendinti ir atokesniuose kaimuose.

F. Majiwos teigimu, įvykus nelaimingam atsitikimui kelyje, svarbiausios yra pirmosios 5 minutės. Kaip elgtis jų metu bandant  padėti nukentėjusiajam ir pagelbėtų telefonas bei interneto prieiga. Avariniai skambučiai esą gali būti priimami per socialinius tinklus „Facebook“ ir „Twitter“, nes šios programėlės yra kiekviename išmaniajame telefone.

„Gydytojai be sienų“ Operatyvinės paramos skyriaus vadovas Andreasas Pappas šiuo klausimu skeptiškas: reikia ruošti daugiau medikų.

„Neteisinga vaistų dozė taip pat gali turėti neigiamą poveikį. Tai gyvybės ir mirties klausimas. Juk medicininio išsilavinimo neturinčiam asmeniui reikiamo dozės kiekio nepaaiškinsi. Tinkamai paruošti medikai ir sveikatos priežiūros įstaigos turi būti statomos arčiau atokių vietovių. Tai žmonėms neštų daugiau naudos, nei pagalbos suteikimas mobiliaisiais telefonais“, - teigė Andreasas Pappas.

Tačiau... Kol medicina bus arčiau paciento, mobilieji telefonai gali atlikti svarbų vaidmenį. Berndas Roessle iš „Deutsche Welle“ Zimbabvėje kartu su „Content-on-demand“ ėmėsi projekto „Freedom Fone“, ir parengė trumpus, lengvai suprantamus minutės-pusantros trukmės įrašus, kurie aiškūs net ir esant blogam mobiliajam ryšiui. Jie pateikiami ir interneto svetainėje freedomfone.com.

„Ypatingai tai svarbu epidemijų metu, nes žmones aktuali informacija turi pasiekti kuo greičiau. Pavyzdžiui, choleros atveju. Jiems reikia paaiškinti, kaip galima infekcijos išvengti, ką daryti užsikrėtus. Šie klausimai Afrikoje gyvybiškai svarbūs“, - teigė B. Roessle.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių