„Tamiflu“ ir „Relenza“: mitas bliūkšta

Medikai perspėja, kad jau kitą savaitę prognozuojama nauja - tik šį kartą sezoninio gripo - banga, nuo kurios imuniteto neturės niekas, o antivirusiniai vaistai juos jau vartojusiųjų neapsaugos.

Du magiški žodžiai

„Tamiflu“ ir „Relenza“ - tai du žodžiai, kuriuos išmokome greičiau nei elementarių svetimų žodžių išmoksta emigrantai užsienio šalyse. Vaistinėse pagaliau atsiradus šių pavadinimų antivirusinių vaistų jau kaupiame ne tik jų atsargas, bet ir jų vartojimo bei poveikio patirtį. Susirgusieji ir pirmąją parą pradėję gydytis „Tamiflu“ ar „Relenza“ pasveiko kone po paros. Skubantieji apsidrausti ir įsigyti tiesiog stebuklingų vaistų susidūrė su medikų priešiškumu: jie neskuba rašyti vaistinių greižtai reikalaujamų šių vaistų receptų.

„Tikrai nesišvaistome antivirusiniais vaistais ir neskubame jų skirti kiekvienam susirgusiajam“, - patvirtino Kauno medicinos universiteto Šeimos medicinos klinikos vadovas profesorius Leonas Valius.

„Taip, šie vaistai tikrai sukelia alergiją. Turime nemažai išbertų vaikų“, - taip pat patvirtino Kauno medicinos universiteto Vaikų ligų klinikos docentė Jolanta Kudzytė.

Kur šuo pakastas?

Ar dėl šalutinio poveikio medikai neskuba skirti savo pacientams antivirusinių vaistų? Ar jie gali sukelti grėsmę kitų žmogaus organų veiklai, jei yra tokie stiprūs, kad akimirksniu sunaikina gripo virusus?

„Tai yra pirmieji vaistai nuo gripo žmonijos istorijoje. Iki šiol tokių neturėjome“, - vaistų efektyvumą paaiškino Kauno medicinos universiteto profesorius infektologas Alvydas Laiškonis.

Gydytoja alergologė J.Kudzytė taip pat iš dalies apgynė gerą „Tamiflu“ suspensijos vardą, paaiškinusi, kad ji, kaip ir visi vaikams skirti sirupo pagrindu pagaminti vaistai, yra egzotiško skonio ir kvapo. Alergizuoja būtent šios pridėtinės skoninės medžiagos. Pakeitus vaisto formą gydymas sėkmingai tęsiamas. Alergiškiems vaikams duodami iš kapsulių išberti ir vandenyje ištirpinti milteliai. „Relenzą“ reikia įkvėpti, todėl šie vaistai netinka mažiems vaikams.

Daug didesnės „Tamiflu“ ir „Relenzos“ sukeliamos problemos gali slypėti šalutiniame poveikyje. Profesorius L.Valius tvirtina, kad kiekvienas vaistas, net ir maisto papildai jį turi. Antivirusiniai vaistai veikia kepenis ir visą virškinimo sistemą. Docentė J.Kudzytė patvirtino, kad nuo „Tamiflu“ ne vieną ligonį pykino, ne vienas šį vaistą išvėmė. „Relenza“ dirgina kvėpavimo takus, sergantiesiems bronchine astma sukelia bronchų spazmus.

Tai - jau patirti požymiai. Tačiau ilgalaikis antivirusinių vaistų poveikis dar neištirtas, nes šie vaistai palyginti nauji. Išvadoms reikia maždaug dešimties metų, kad išaiškėtų ir veiksmingumas, ir žala. Be to, skubant vartoti šiuos vaistus, juolab nesant būtinybės, nebeturėsime kuo gydytis nuo antrosios gripo bangos, tvirtina medikai.

„Gripo virusas yra labai klastingas, labai dažnai ir greitai mutuoja, tampa atsparus vartotiems vaistams, todėl juos gėrus nuo H1N1 viruso, nuo kitos jo atmainos nebeturėsime kuo gydytis“, - aiškino profesorius L.Valius. Jis pabrėžė, kad užvakar vykusioje respublikinėje konferencijoje prognuozuotas sezoninio gripo pakilimas jau kitą savaitę.

Kai tikrai reikia

„Jei galite pasveikti be vaistų, tai kam juos gerti?“ - klausimu į klausimą, kodėl medikai kai kuriems savo pacientams atsisako skirti antivirusinių vaistų, atsakė Kalniečių poliklinikos vyr. gydytoja Virginija Gailienė.

Ji išvardijo priežastis, kodėl medikai taip elgiasi: antivirusiniai vaistai gana brangūs ir skirti gydymui, kai ligos eiga kelia grėsmę. Gydytoja pateikė pavyzdį, kai šeimoje gripu susirgus trims jos nariams vienas vos karščiavo, o kitas pasiligojo sunkiai. Argi visiems reikėjo gerti „Tamiflu“? Ligos eiga priklauso nuo organizmo atsparumo.

„Svarbiausia - gulėti lovoje, o ne lakstyti po miestą ir griebtis vaistų“, - motiniškai patarė gydytoja V.Gailienė.

Medikai tvirtina, kad tiems, kurie yra silpnesni ir gripas gali sukelti komplikacijų - vaikams ir vyresnio amžiaus žmonėms bei sergantiesiems lėtinėmis ligomis antivirusinius vaistus skiria gana dažnai.

O gal uždraudė ministras?

Ligonių nuogąstavimus, kad sveikatos apsaugos ministras Algis Čaplikas, gindamas savo munduro garbę dėl buvusios vaistų stokos medikams uždraudė rašyti jų receptus, ministro patarėja Ieva Paulauskienė griežtai paneigė.

„Vaistų turime pakankamai. Turime ir „Relenzos“, ir „Tamiflu“ abiem formomis“, - patikino „Urticae vaistinės“ direktorius Markas Šekas, nežinantis, ar jų dar užsisakyti.

Vakar po pietų šių vaistų buvo toliau nuo miesto centro esančiose eurovaistinėse. Mitui apie stebuklingus vaistus sklaidantis ir reikalaujant parduoti juos tik su receptais vaistininkų biznis ima mažėti.

Didmenininkai šiuos antivirusinius vaistus parduoda po 88 litus už dėžutę. Vaistinės kaina svyruoja nuo 120 iki 134 litų. Kai kur, sako medikai, ji pašoko net iki 170 litų. Vaistininkas M.Šekas pakomentavo, kad jo vaistinėse parduodamų antivirusinių vaistų kainą  - 134 litus sudaro didmenininkų suma, 21 proc. pridėtinės vertės mokestis ir vaistinės antkainis.

Didžiulė gydytojų atsakomybė

Tai, kad niekas nedraudžia rašyti antivirusinių vaistų receptų, patvirtino „Vivat vita“ šeimnos medicinos klinikos gydytoja Dalia Trumpickienė.

„Visi bijo vadinamojo kiaulių gripo, prašo antivirusinių vaistų, bet kai matai, kad jų nereikia, tai ir  nerašai recepto. Pakonsultuoji ligonį, ištiri ir nusprendi, kokiais vaistais gydyti. Aš net ir leidimu skirti nedarbingumo pažymą telefonu nesinaudoju, nes negaliu įvertinti ligonio būsenos jo nematydamas ir nenoriu šitaip prisiimti atsakomybę už žmogaus sveikatą“, - tvirtai ir atsakingai kalbėjo gydytoja D.Trumpickienė.

Medikų tvirtinimas, kad „Relenza“ ir „Tamiflu“ yra efektyvūs ir vėliau nei per pirmąsias dvi ligos paras, gali sukelti įtarimų, nes anksčiau buvo teigiama kitaip. Tyrimus, kokiu gripu žmogus serga, galima atlikti tik Vilniuje, AIDS centre. Jie atliekami toli gražu ne visiems, todėl medikams tenka itin didžiulė atsakomybė, identifikuojant virusą ir skiriant gydymą. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių