Skulptūra „Žinia“ sostinės centre iškils be ekspertų pritarimo

 

Dar šiemet sostinės Nepriklausomybės aikštėje priešais Martyno Mažvydo biblioteką turėtų iškilti skulptūra „Žinia“, skirta Lietuvos valstybingumui pagerbti.

Tačiau Lietuvos dailininkų sąjungos (LDS) skulptoriai–ekspertai abejoja, ar sovietmečiu sukurta skulptūra yra tinkamas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 20–mečio pagarbos akcentas, rašo laikraštis „15 minučių“.

Iniciatyvos pastatyti aikštėje skulptūrą pirmasis ėmėsi Lietuvos Sąjūdis, tačiau, gavęs skulptorių–ekspertų išvadas, kad skulptūra „Žinia“ yra medžioklės deivės Dianos simbolis, neturintis nieko bendra su geros žinios skleidimu, o jos atlikimas neatitinka šiuolaikinių reikalavimų, idėjos atsisakė. Dabar projektu rūpinasi Lietuvos laisvės kovotojų sąjunga, kurios valdybos pirmininkas Jonas Burokas ekspertų išvadas vadina nesąmone.

„Skulptorius Kęstutis Patamsis (1939–2007) norėjo pastatyti paminklą Lietuvos valstybės atkūrimui. Jis tikrai nekūrė šios skulptūros Sniečkaus miestui (dabar Visaginas – aut. past.) ar energetikams, todėl nustebau apie tai išgirdęs. Jeigu tai būtų sukurta sovietiniais laikais, tokios skulptūros paprasčiausiai nebūtų leidę statyti. Juk čia vaizduojama graži moteris, šaunanti strėlę į dangų ir pranešanti žinią, kad Lietuva yra laisva“, – tvirtino J.Burokas.

Anot LDS Vilniaus skulptorių sekcijos pirmininko Ryto Jono Belevičiaus, dirbusio minėtoje ekspertų grupėje, ekspertai laikosi nuomonės, kad ši skulptūra buvo kuriama ne kaip Lietuvos valstybingumo simbolis, o kaip skulptūros, puošiančios Energetikos muziejų, interpretacija. Tiesa, tai patvirtinančių dokumentų nėra, rašo laikraštis „15 minučių“.

Jau šią savaitę priešais M.Mažvydo biblioteką ketinama pastatyti koloną, ant kurios bus užkelta skulptūra „Žinia“. Kolonos ir skulptūros aukštis sieks apie 8 metrus. Oficialiai skulptūrą atidengti ketinama sausio 8–ąją. „Šios iškilmės sutaps su Lietuvos laisvės kovotojų sąjungos (LLKS) 70–mečiu ir 20–osiomis metinėmis, kai „jedinstvininkai“ veržėsi į Seimą ir buvo išstumti. Kartu tai bus ir renginių, skirtų Sausio 13–ajai, dalis“, – pasakojo LLKS vadovas J.Burokas.

 

 


Šiame straipsnyje: Žinia

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių