Profsąjungos žadėtos minios prie Vyriausybės nesurinko (papildyta)

Profesinių sąjungų viltys į mitingą sutraukti daugiau kaip 2,5 tūkst. žmonių nepasiteisino. Prie Seimo ir Vyriausybės protestavo apie 1,5 tūkst. mitinguotojų.

Neramumų išvengta

Tokius duomenis pateikia sostinės policija. Profesinės sąjungos, savo ruožtu, tvirtina, esą susirinko tarp 2-3 tūkst. žmonių. Šeštadienį įvykęs mitingas praėjo ramiai, be didesnių nesklandumų ar konfliktų su policijos pareigūnais. Galimiems neramumams buvo pasiruošusius specialiosios pajėgos bei raitoji policija, tačiau mitinguotojų tramdyti neprireikė. Sulaikytas vienas asmuo, kuris viešoje vietoje pasirodė neblaivus.

Protestuotojų minia apie 12 val. pajudėjo nuo Seimo rūmų link Vyriausybės. Aidint būgnams, mitinguotojai atžygiavo į V.Kudirkos aikštę. Po trumpos prakalbos, Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos (LPSK) pirmininkas Artūras Černiauskas protestuotojų reikalavimus nunešė į Vyriausybės priimamąjį.

Mitingą surengė Lietuvos darbo federacija, LPSK, Lietuvos profesinė sąjungą „Solidarumas“ ir Lietuvos žurnalistų sąjunga. Pagrindiniai profesinių sąjungų reikalavimai – minimalią algą pakelti iki 1000 litų, įvesti progresinius mokesčius, sugrąžinti pensijas į prieškrizinį lygį, sumažinti pridėtinės vertės mokestį (PVM) būtiniausiems maisto produktams, didinti užimtumą, mažinti komunalinių paslaugų kainas bei PVM spaudos leidiniams.

Sprendimų tikisi sulaukti rudenį

„Per tuos dvejus metus nuo praėjusio mitingo Vyriausybė visą dėmesį skyrė verslui. Visos lengvatos buvo skirtos verslui. Buvo sumažintas pelno mokestis, kai kuriems sektoriams buvo sumažintas PVM. Bet biudžetas buvo formuojamas didinant mokesčius mažiausias pajamas gaunantiems žmonėms, - žurnalistams sakė LPSK lyderis A.Černiauskas. – Mūsų nuomone, po dvejų metų turėtų būti atsigręžta į paprastą žmogų. Kad paprasti žmonės galėtų pajausti, kad tikrai ta krizė pasibaigė.“

Anot jo, profesinės sąjungos Vyriausybei gali pasiūlyti būdų, kurie esą leistų rasti pinigų mitingo reikalavimams įvykdyti. „Jeigu Vyriausybė norės, mes tuos patarimus duosime. Bet kai kurių Vyriausybės narių požiūris yra vienašališkas, - tęsė A.Černiauskas. – Progresiniai mokesčiai, dividendų apmokestinimas. 2010 m., krizės metais, įmonių pelnas buvo 6 mlrd. litų. Jeigu pelno mokestis nebūtų buvęs sumažintas ir siektų ne 15, o 20 proc., tuomet būtų 300 mln. litų, iš kurių būtų galima grąžinti dalį pensijų. Visas pasaulis nuėjo kitu keliu ir prasidėjus krizei padidino pelno mokestį, t.y. perkėlė sunkmečio naštą ant didesnes pajamas gaunančių žmonių. Nereikia toli eiti. Kaimyninėse šalyse PVM yra sumažintas būtiniausiems maisto produktams, kur jie ir taip pigesni. Pasižiūrėkim į tą pačią Latviją, kur situacija daug sunkesnė, bet minimalus darbo užmokestis yra didesnis ir dabar vėl beveik 100 litų didinamas.“

LPSK lyderio teigimu, profsąjungos tikisi, kad mitinguotojų reikalavimai bus pradėti vykdyti ne vėliau kaip šių metų rudenį.

A.Paleckis ragino versti Vyriausybę

Bene daugiausiai aistrų sukėlė mitingui einant į pabaigą prabilęs Socialistinių liaudies fronto lyderis Algirdas Paleckis. Vieni protestuotojai jį pasitiko ovacijomis, kiti – švilpimu. A.Paleckis ragino sukilti prieš „kapitalo Lietuvą“, kuri neva jau du dešimtmečius engia paprastus žmones. Jis taip pat kvietė gegužės 1d., sekmadienį, rinktis prie Seimo ir versti Andriaus Kubiliaus Vyriausybę.

Be A.Paleckio, mitinge aktyviai reiškėsi ir kiti didžiosios politikos užribyje atsidūrę veikėjai: Naujosios sąjungos lyderis Artūras Paulauskas, Tautos ateities forumo vadovas Algimantas Matulevičius. Progos prisijungti prie mitinguotojų nepraleido ir nacionalistinėmis pažiūromis garsėjantis Mindaugas Gervaldas.

Šis mitingas turėjo įvykti mėnesiu anksčiau – vasario 19 d. Tačiau tuomet sostinės savivaldybė panaikino leidimą renginiui, motyvuodama visoje šalyje dėl poeto Justino Marcinkevičiaus mirties paskelbtu gedulu. Profesinės sąjungos šį savivaldybės sprendimą apskundė teismui.



NAUJAUSI KOMENTARAI

as

as portretas
"Minia protestą apie pradeda prie Seimo" :)))

teisingai

teisingai portretas
teisingi reikalavimai - valstybeje pasirodo yra pinigų tik jie metomi ,del kainų yrgi nieko nesugeba mažinti , kuo toliau tuo žmonems sunkiau išgyventi , nes nieko nedaroma vardan žmonių ,tik postus dalijasi , teisingai seniai reikia aktyviau visiems vieningai slibiną už ausų imti ,

qqq

qqq portretas
tai kad nieko neduoda tos protesto akcijos.
VISI KOMENTARAI 42

Galerijos

Daugiau straipsnių