Kaune siūloma statyti paminklą popiežiui Jonui Pauliui II

Kaune siūloma statyti paminklą popiežiui Jonui Pauliui II, kuris Lietuvoje lankėsi 1993 metais.

Kauno arkivyskupas Sigitas Tamkevičius trečiadienį pakvietė miesto merą Andrių Kupčinską, jo pavaduotoją Algimantą Kurlavičių, urbanistikos, architektūros specialistus apžiūrėti vietą, kurioje ketinama statyti paminklą popiežiui Jonui Pauliui II.

Planuojama paminklo vieta apžiūrėta todėl, kad šiuo metu Kaune lankosi visame pasaulyje žinomas Lenkijos skulptorius Česlaw Dzwigaj. Jis vien Jonui Pauliui II visame pasaulyje yra pastatęs 69 paminklus.

Su skulptoriumi Česlaw Dzwigaj bendrauja, pateiktus maketus atrenka Gintaras Prikockis, architektas, paveldosaugos ekspertas, apdovanojimus už pasatų restauravimą pelnęs profesorius. Jį šiam svarbiam darbui pasirinko Kauno arkivyskupijos kurija.

1993 metų rugsėjį popiežius lankėsi Lietuvoje, šv. Mišias aukojo Kauno santakoje. Dabar skverelis pavadintas Jono Pauliaus II vardu. Paminklą numatoma statyti ant kalnelio.

„Arkivyskupas S. Tamkevičius siūlo popiežiui pastatyti paminklą Kaune. Ši idėja priimtina - reikia dar labiau įprasminti šį istorinį įvykį, juk Jonas Paulius II yra vienintelis Lietuvoje kada nors apsilankęs popiežius", - sakė Kauno meras Andrius Kupčinskas.

„Mums garbė, kad toks skulptorius sutinka pastatyti paminklą Jonui Pauliui II Kaune. Šis paminklas paskatins į Kauną atvykti turistus iš Lenkijos. Norėčiau, kad paminklas būtų pastatytas iki gegužės mėnesio, kai Kaune vyks tarptautinės Hanza dienos. Dalies lėšų tikimės iš savivaldybės. Dar reikės sutvarkyti kalnelio aplinką, pasirūpinti apsauga, apšvietimu", - sakė arkivyskupas Sigitas Tamkevičius.

Numatoma, kad paminklas bus bronzinis, apie 3,5 metro aukščio, stovės ant postamento, kainuos apie 100 tūkst. litų.

Skulptorius Č.Dzwigaj yra profesorius, sakralinio meno studijas dėsto Krokuvos ir Slovakijos universitetuose. Čia sakralinio meno magistro studijoms gali atvykti ir Lietuvos studentai.

Apie skulptorių išleista knyga, kurioje yra daug įspūdingų jo darbų nuotraukų. Daug jo sukurtų paminklų pastatyta Lenkijoje ir daugelyje kitų šalių.


Šiame straipsnyje: paminklas popiežiui

NAUJAUSI KOMENTARAI

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių