Vogti galima, bausti – ne

Postą paliekantis "Leo LT" vadovas Gintautas Mažeika atvirai kalba, kad valstybės valdomuose Rytų skirstomuosiuose tinkluose (RST) galėjo būti grobstomos milžiniškos sumos, tačiau niekam dėl to nė plaukas nuo galvos nenukris.

Kuopė kaip Heraklis

Dienraščio redakcijoje lankydamasis G.Mažeika, kuris iki tapdamas "Leo LT" vadovu vadovavo RST, piktinosi, kad jam prikaišiojama dėl išeitinės kompensacijos, bet tylima apie buvusias machinacijas RST. Anot G.Mažeikos, šioje valstybės įmonėje buvo išsikerojusi didžiulė netvarka, kurią jam reikėjo "iškuopti kaip Herakliui Augėjo arklides".

Pasak G.Mažeikos, nuostabą kėlė daugybė nuostolių darančių smulkmenų. "Kad RST buvo neskaidrių dalykų, tai 200 proc.", – įsitikinęs jis.

G.Mažeika tvirtino tik atėjęs į RST perkratė visą vadybos komandą ir peržiūrėjo pirkimo konkursų tvarką. Buvo pakeista dauguma aukščiausio rango vadybininkų, atsisakyta asmenų, įvairiais ryšiais susijusių su vadinamuoju senųjų energetikų klanu.

Gyrėsi sutaupęs milijonus

G.Mažeika taip pat gyrėsi vos per kelis vadovavimo bendrovei mėnesius sutraukęs išsikerojusią pirkimo iš savų sistemą, iš kurios pelnėsi to paties senųjų energetikų klano draugų ir giminių įsteigtos firmelės.

Pasak buvusio RST ir "Leo LT" vadovo, peržiūrėjus tvarką kai kurie pirkimai atpigo kelis kartus. Pavyzdžiui, transformatorinės dabar įsigyjamos perpus pigiau nei anksčiau. Netgi paprasčiausi vokai, reikalingi šiai energetikos bendrovei išsiuntinėti pranešimus savo klientams, anksčiau buvo perkami už 247 tūkst. litų, o dabar – tik už 67 tūkst. litų.

Viešajam pirkimui ši bendrovė kasmet skiria apie porą šimtų milijonų litų, todėl pakeitus pirkimo tvarką buvo sutaupyti milijonai – beveik penktadalis tam skiriamų lėšų.

Iš viso "Leo LT" teigia šiemet sąnaudas sumažinusi net 80 mln. litų. Daugiausia sutaupyta RST, kurie iki tol pinigus leido neskaičiuodama.

Pats kažkodėl nesikreipė

G.Mažeika, vardydamas savo nuopelnus, piktinosi, kodėl teisėsaugos institucijos nepradeda tyrimo dėl buvusių RST vadovų galimos neskaidrios veiklos.

Tačiau jis pats tvirtino nerodęs iniciatyvos kreiptis į prokurorus, kad būtų ištirtas galimas lėšų švaistymas bendrovėje ar kiti nerimą keliantys faktai. "Tai nebuvo mūsų darbas. Mūsų tikslas – pasiekti, kad įtarimų neliktų ir viskas būtų skaidru", – sakė G.Mažeika.

Jis nesikreipė į teisėsaugą ir tuomet, kai pernai spalį pradėjo vadovauti "Leo LT", patronuojančiai RST.

G.Mažeikos nuomone, tyrimą prokurorai galėjo pradėti vadovaudamiesi Valstybės kontrolės išvadomis apie RST veiklą, jose buvo prirašyta gausybė pastabų, tarp jų – ir dėl atliekamo viešojo pirkimo.

Tiesa, G.Mažeika neatmetė, kad visi RST sudaryti sandoriai galėjo būti įforminti teisiškai tinkamai, todėl tyrėjai galėjo "ne kaži ką pešti".

G.Mažeika neseniai pasitraukė ir iš "Leo LT" vadovo pareigų. Tačiau ir per visą gana neilgą vadovavimo šiam energetikos gigantui laiką nebuvo keliami klausimai dėl buvusios RST veiklos teisėtumo.

R.Vaitkui skųsti neetiška

Dabartinis RST generalinis direktorius Rimantas Vaitkus teigė negalįs komentuoti buvusių įmonės vadovų veiksmų, bet ir pats nematąs reikalo teirautis prokurorų, ar visi ankstesnieji sprendimai buvo teisėti.

"Nėra etiška taip elgtis, – sakė jis ir pridūrė: – Sutikčiau su pastebėjimu, kad buvo Valstybės kontrolės išvados, kurias išnagrinėję teisėsaugos pareigūnai galėtų patys spręsti, ar verta labiau domėtis tais klausimais."

Niekas nieko nežino

Generalinės prokuratūros atstovai atkreipė dėmesį, kad ši institucija nevykdo bendrosios įmonių ir žinybų priežiūros. Paprastai ikiteisminiai tyrimai pradedami gavus skundą, pareiškimą, pranešimą ar kitokios informacijos apie nerimą keliančius faktus arba pagal įvykusį faktą.

"Nagrinėjami gaunami pareiškimai ir kitokia prokurorus pasiekianti informacija. Ikiteisminiai tyrimai pradedami pagal tai, ar išnagrinėjus medžiagą yra pagrindas juos pradėti", – sakė Generalinės prokuratūros atstovė Aurelija Juodytė. Pasak jos, Valstybės kontrolės išvados pasiekia prokurorus tik tuomet, kai jose yra nurodomi teisėsaugos dėmesio verti pažeidimai. Jeigu patys kontrolieriai neperduoda savo išvadų, jos prokurorų nepasiekia.

Valstybės kontrolės išvadose dėl RST nėra nuorodos į tai, kad jomis turėtų susidomėti prokuratūra.

Energetikos ministerija tvirtina neturinti jokios informacijos iš RST apie machinacijas, kad galėtų kreiptis į teisėsaugą. Todėl ir nerodoma iniciatyva tai daryti. Tačiau ministerijos atstovai patikino, jeigu nauja "Leo LT" vadovybė, susipažinusi su padėtimi bendrovėje turės pagrindo inicijuoti tyrimą dėl ankstesnių vadovų priimtų sprendimų, ji bus laisva tai padaryti.


Šiame straipsnyje: Leo LTMažeikaRST

NAUJAUSI KOMENTARAI

Vincas.

Vincas. portretas
Jaunuolis net nesuvokia,kad jis nukrypo nuo kurso.Nereikėjo kuopti arklidžių,nes tai nepatinka A.Kubiliui ir kitiems Leo Lt berniukams.

Saulius1

Saulius1 portretas
Ir vis tik - būtina kad naujam vadovui atsirastų įstatyminė prievolė užsakyt Valstybės kontrolės ar audito patikrinimą. Kol tokio įstatymo nėra - te tai būna kaip gero vadovavimo, gero tono požymis. Nors... su auditu tai problematiška: renkantis pagal pigumą tikėtina, kad suinteresuotieji 'suinteresuos' kažkokią audito kompaniją vos ne labdaringai kokį 'patikrinimą' atlikt.
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių