Valstybė bandys atimti „Leo LT“

Valstybės valdomą nacionalinės energetikos bendrovės "Leo LT" įstatinio kapitalo dalį siūloma didinti ne mažiau kaip iki dviejų trečdalių akcijų, kad privatus akcininkas prarastų įtaką.

"Leo LT" – be pinigų

Vyriausybė tuomet galėtų nuspręsti panaudoti "Leo LT" turimą turtą naujos atominės elektrinės (AE) ir elektros tiltų statyboms finansuoti arba reorganizuoti bendrovę.

Tai siūloma BNS turimose Vyriausybės sudarytos darbo grupės išvadose dėl "Leo LT" ateities. Vyriausybė darbo grupės išvadas ir siūlomus Atominės elektrinės, Akcinių bendrovių, Strateginę reikšmę turinčių įmonių ir kitų įstatymo projektų pakeitimus planuoja svarstyti kitą savaitę.

Numatoma, kad AE ir elektros jungčių su Lenkija ir Švedija statyba iš "Leo LT" bus perduota valstybės įmonėms, kurių dalis akcijų galės būti perleista Estijos, Latvijos ir Lenkijos kontroliuojamoms įmonėms.

Nei "Leo LT", nei jos antrinės įmonės nedisponuotų jokiomis ES ar valstybės biudžeto lėšomis, skirtomis naujos AE ar elektros tiltų statybai.

Galimi "Leo LT" reorganizavimo variantai darbo grupės išvadose nepateikiami.

Gali vertinti iš naujo

Siekiant padidinti valstybės valdomą "Leo LT" įstatinio kapitalo dalį iki ne mažiau kaip dviejų trečdalių, gali būti priimtas sprendimas didinti įmonės įstatinį kapitalą, teisę įsigyti naujas akcijas suteikiant tik Vyriausybei.

Šiuo metu Vyriausybei priklauso 61,7 proc. "Leo LT" akcijų, o "VP dešimtuko" valdomai bendrovei "NDX energija" – 38,3 proc. akcijų.

Numatoma, kad už naujai išleidžiamas akcijas gali būti sumokėta turtu, iš naujo įvertinus esamą valstybės turtinį įnašą į "Leo LT" įstatinį kapitalą. Nustatant valstybės įnešto turto vertę, turės būti vertinama ir Kruonio hidroakumuliacinės elektrinės bei Kauno hidroelektrinės vertė.

"NDX energija" taip pat galėtų atlikti jai priklausiusių VST akcijų, kurios buvo įneštos steigiant "Leo LT", naują vertinimą, tačiau tai ji turėtų padaryti savo sąskaita ir iniciatyva.

Jei atlikus valstybės įnešto turto, kurį sudarė "Lietuvos energijos" ir Rytų skirstomųjų tinklų (RST) akcijos, vertinimą paaiškėtų, kad steigiant "Leo LT" jis buvo per mažai įvertintas, Vyriausybei taip pat siūloma suteikti teisę reikalauti, kad "NDX energija" ne vėliau kaip per tris mėnesius už turimas "Leo LT" akcijas atsiskaitytų pinigais.

Numatyta, kad valstybė visas akcijų teises įgytų nuo "Leo LT" įstatinio kapitalo padidinimo momento, o sumokėti už akcijas privalėtų ne vėliau kaip per metus nuo įstatinio kapitalo padidinimo dienos.

Valstybės turima "Leo LT" įstatinio kapitalo dalis iki dviejų trečdalių turi būti padidinta ne vėliau kaip per šešis mėnesius nuo įstatymų pataisų įsigaliojimo dienos.

Valstybės diktatas

Įstatymų pataisose atsisakoma nuostatos, kad "Leo LT" privalo valdyti ne mažiau kaip po du trečdalius RST ir VST akcijų. Nuostata, kad "Leo LT" privalo valdyti ne mažiau kaip du trečdalius "Lietuvos energijos" akcijų, nekeičiama.

Pataisose numatyta, kad jokios "Leo LT" steigimo, akcininkų, balsavimo ar analogiškų sutarčių sąlygos, kurios atima iš valstybės teises ar kaip nors riboja valstybės teises, numatytas įstatymuose ar kituose teisės aktuose, negalioja.

Taip pat siūloma įtvirtinti nuostatą, kad strateginę reikšmę nacionaliniam saugumui turinčių įmonių veiklą, valdymą, reorganizavimą, likvidavimą ir akcininkų teises bei pareigas Civilinis kodeksas reglamentuoja tiek, kiek tų įmonių nereguliuoja jų veiklą reglamentuojantys įstatymai.

Atominės elektrinės įstatymo pakeitimuose taip pat siūloma įvesti strateginio investuotojo, kuris dalyvautų AE ir elektros jungčių statybų projektų įgyvendinimo bendrovėse, sąvoką.

Planuojama, kad strateginis investuotojas finansuos AE ir elektros perdavimo jungčių statybą investuodamas lėšas į tikslines Vyriausybės obligacijas, kurių trukmė bus ne mažesnė kaip 20 metų ir ne didesnė kaip 50 metų.

Iš Atominės elektrinės įstatymo taip pat siūloma išbraukti nuostatą, kad nacionalinio investuotojo bendrovė, siekdama savo veiklos tikslo, taip pat siekia naudos sau ir visiems savo akcininkams.


I.Staškevičius nekomentuoja

Nacionalinės energetikos įmonės "Leo LT" privačios akcininkės – bendrovės "NDX energija" valdybos pirmininkas Ignas Staškevičius teigia nesantis informuotas, kokių žingsnių valstybė ketina imtis dėl "Leo LT" ateities.

"Nevertinsiu šiandien nieko, nes tai per daug rimtas ir sudėtingas klausimas. Nesu gavęs jokių oficialių dokumentų ar pasiūlymų, jokios patvirtintos informacijos apie tai, ką planuoja daryti Vyriausybė. Kai ji priims sprendimą ir turėsime galimybę jį išnagrinėti, tada išsakysime ir savo nuomonę", – BNS sakė I.Staškevičius.

Kiek anksčiau jis teigė nesipriešinsiąs Vyriausybės ketinimams išformuoti "Leo LT".



NAUJAUSI KOMENTARAI

Saulius1

Saulius1 portretas
Kadangi VST privatizavimas buvo atliktas neteisingai (KODĖL paskui turtas buvo pervertintas iš naujo?), tai - telieka VP dešimtukui atiduot TIK tokią dalį VST, už kurią jis realiai sumokėjo! Tada automatiškai mažėja "NDX energijos" dalis bei didėja Valstybės dALIS. Ir viskas O.K.

Opa

Opa portretas
Ivertinkite akcininku turtiniu inasu realia kaina ir viskas taps aisku . Bet viena beda is laidu ir transformatoriu (turtiniu inasu) Atomines juk nepastatysim
VISI KOMENTARAI 2

SUSIJĘ STRAIPSNIAI

Galerijos

Daugiau straipsnių