Specialistė: E. Vareikis nėra pirmas smurtautojas Seime

Vilniaus moterų namų Krizių centro direktorė Lilija Vasiliauskienė portalui 15min.lt sakė, kad parlamentaro Egidijaus Vareikio, šeštadienį naudojusio fizinę jėgą prieš savo žmoną, istorija Lietuvoje toli gražu nėra išskirtinė – tai tipinis smurto šeimoje atvejis. L. Vasiliauskienė teigė, kad alkoholis niekada nėra smurto šeimoje priežastis – prie to einama ilgai. Centro direktorė sakė žinanti ir daugiau smurtaujančių politikų, kuriems ši istorija gali tapti pamoka.

– Sekmadienį žiniasklaidą apskriejo informacija apie parlamentaro E. Vareikio šeimines problemas. Išgėręs politikas naudojo fizinį smurtą prieš savo žmoną. Ar alkoholis tampa dažniausia smurto šeimoje priežastimi?

– Šio žmogaus pasisakymai viešojoje erdvėje yra labai radikalūs, įžeidžiantys. Jis sąmoningai ieško įžeidžiančių žodžių savo oponentams. Niekada netrokštame kraujo, tačiau  tam žmogui buvo pats laikas suvokti, kad jis peržengia ribas. Gresiantys nemalonumai jam, kaip asmenybei, turės teigiamų pasekmių.

O dėl alkoholio. Jūs turbūt prisimenate patarlę – kas blaivam galvoje, tas girtam ant liežuvio. Galima sakyti, kad ir ant kumščio. Manyčiau, kad čia mūsų dviveidystė po truputį ir atskleidžiama. Seimo nariai yra vieši asmenys, todėl mes visi turim žinoti, su kuo turime reikalą. Nemanau, kad šią situaciją reiktų glaistyti. Pasauliniai tyrimai rodo, kad alkoholis nėra smurto priežastis. Smurtas šeimoje yra jėgos, galios, kontrolės problema, kurią stiprioji lytis administruoja laisvai iki pat kraštutinių atvejų.

– Tačiau E. Vareikis yra Seimo Žmogaus teisių komiteto narys, Maldos parlamentinės grupės pirmininkas, priklauso parlamentinėms grupėms „Už žmogaus orumą“, „Už šeimą“. Ar tokiu atveju galima kalbėti apie netoleranciją?

– Dabar tradicinės šeimos sampratos gynėjai yra be galo agresyvūs ir radikalūs. Jie visais būdais propaguoja judėjimą, kuris yra priešingas lygių galimybių ir lygių teisių idėjoms. Lietuvoje jie galbūt išvengia tiesioginio flirto su skustagalviais ar panašiomis grupėmis, bet kartais jų pozicijos sutampa. Tai ta pati radikali, dešinioji, agresyvi, kumščio jėga, kuri šiuo metu Lietuvoje veikia. Ir veikė ypač konservatorių valdymo laikais.

– Sunku prisiminti daugiau plačiai nuskambėjusių politikų smurto atvejų. Su buvusia žmona savo laiku jėga santykius aiškinosi Vytautas Šustauskas. Ar tai išskirtiniai atvejai?

– E. Vareikis nėra pirmas smurtautojas Seime. Prieš dvi kadencijas už tai buvo nuteistas ir ponas Poplavskis. O, šiaip jau, mes žinome tikrai daug, bet nesu įgaliota kitų pavardžių įvardinti. Gal kiti žmonės dabar bus atsargesni.

 

Primename, kad Policijos departamento duomenimis, šeštadienio vakarą Seimo narys Egidijus Vareikis savo namuose smurtavo prieš žmoną.

Pasak pranešimo, Tėvynės sąjungos - Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos narys E. Vareikis Vilniaus rajono Bendorių kaime, Bendorėlių alėjoje, esančiuose namuose apie 20 val. du kartus ranka žmonai sudavė per veidą.

Nukentėjusioji dėl veido sumušimo gydoma ambulatoriškai.

Pasak policijos, atvykę medikai, E. Vareikį išgabeno į Vilniaus miesto psichikos sveikatos centrą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

vanga

vanga portretas
VISI SMURTAUTOJAI I SEIMA!!!!!!!!!!!!!11

cirkas

cirkas portretas
gal kiti zmones bus atsargesni????Kas cia per nesamones????

klounai

klounai portretas
seimas tai virsune netik geria bet ir seimoi smurtauja ir negeda
VISI KOMENTARAI 14

Galerijos

Daugiau straipsnių