„Sidabrinės linijos“ tyrimas: senjorai vienišesni yra didmiesčiuose

  • Teksto dydis:

Tipinis į „Sidabrinę liniją“ skambinantysis yra didmiestyje viena gyvenanti garbaus amžiaus moteris, tuo metu kaimiškose vietovėse susvetimėjimo yra mažiau, sako linijos vadovas Marius Čiuželis jai atlikus trečią pašnekovo tyrimą.

„Visi trys tyrimai išankstinį įsivaizdavimą radikaliai pakeitė ir matome, kad mūsų tipinis pašnekovas yra didmiesčio gyventojas, 70-75 metų moteris, gyvenanti viena daugiabutyje. Turinti vaikų, bet vaikai gyvena savo gyvenimus kažkur atskirai“, – LRT laidoje „Ryto garsai“ pirmadienį sakė M. Čiuželis.

Pasak jo, naujausias tyrimas patvirtino ankstesnių tyrimų išvadas apie sociodemografinį pašnekovo portretą.

Matome, kad kaimiškose vietovėse visgi yra daugiau bendruomeniškumo, pagalbos.

„Linijos kūrimo pradžioje daugiau galvojome, kad mūsų pašnekovas yra regionų, kaimiškų vietovių gyventojas“, – teigė M. Čiuželis.

„Matome, kad kaimiškose vietovėse visgi yra daugiau bendruomeniškumo, pagalbos, jeigu vyresnio amžiaus žmogus keletą dienų nepajudina savo užuolaidėlių name, kažkas pas jį ateina patikrinti, ar viskas gerai. Didmiestyje matome, kad susvetimėjimo yra gerokai daugiau“, – pridūrė „Sidabrinės linijos“ vadovas.

„Sidabrinę liniją“ 2016 metais įkūrė M. Čiuželio labdaros ir paramos fondas, įsteigtas Kristinos ir Mariaus Čiuželių.

Remiantis veiklos ataskaita, 2022 metais linijoje įvyko per 38 tūkst. pokalbių, iš jų apie trečdalį sudarė emocinės pagalbos, likusią dalį – reguliarūs draugystės pokalbiai.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Ačiū

Ačiū  portretas
Vieniši vyresnio amžiaus žmonės yra nustumti į gyvenimo pakraštį ir jokios "sidabrinės linijos" nepadeda jiems džiaugtis gyvenimu. Reikia kurti vietas, kur jie galėtų ateiti kada nori, susitikti su tokiais pat vienišiais, o ne iš anksto užsiregistravus internetu ir ne vieną kartą metuose, kad kažkas padėtų "paukščiuką", kad renginys įvyko. Mane purto nuo to nemokamo kavos puodelio, siūlomo, kaip išmaldą...
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių