Už informaciją apie nusikaltimą – iki 5 tūkst. eurų išmoka

  • Teksto dydis:

Visai neseniai Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) du aplinkosaugininkus skatino piniginėmis išmokomis už tai, kad šie pranešė apie korupcinio pobūdžio nusikalstamas veikas.

Apie kokias veiklas galima pranešti STT ir už kokius pranešimus mokamos paskatos, LNK reportaže pasakojo STT pranešimų nagrinėjimo skyriaus vadovas Mikas Bukauskas.

– Visai nesenas įvykis: gaisras, vertinimas. Ten buvo kyšis, apie kurį pranešė aplinkosaugininkai.

– Visiškai teisingai. Šiuo metu STT atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo bandymo papirkti Aplinkos apsaugos departamento darbuotoją.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, įmonės vadovas siekė 10 tūkst. eurų kyšio, su kuriuo galimai bandė papirkti aplinkos apsaugos darbuotoją, už tai, kad jis vykdydamas savo tiesiogines funkcijas ir skaičiuodamas Panerių gatvėje kilusio gaisro gamtai padarytą žalą, tą žalą paskaičiuotų taip, kad ji būtų ženkliai mažesnė, nei yra reali.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Dėl tokių veiksmų įmonės atstovas, perdavęs 5 tūkst. eurų kyšį, buvo sulaikytas. Šiuo metu tam asmeniui yra pareikšti įtarimai, skirtas rašytinis pasižadėjimas neišvykti.

– Šiuo atveju pilietiškai pasielgė aplinkosaugininkas. Apie kokias veikas jums dar praneša?

– Pranešti gali kiekvienas Lietuvos pilietis, kuris gyvena Lietuvoje ir yra pilietiškas, rūpinasi skaidria savo aplinka. Jeigu asmenys mano, kad susidūrė su korupcinio pobūdžio teisės pažeidimais, nusikalstamomis veikomis, gali pranešti apie tai STT.

Kiekvieno asmens pranešimas STT yra labai svarbus.

– Kaip STT pareigūnai vertina tuos pranešimus?

– Būtina atkreipti dėmesį, kad kiekvieno asmens pranešimas STT yra labai svarbus. Įvertiname kiekvieną pranešimą labai individualiai, nes kiekvienas pranešimas turi savo individualius duomenis. Įvertinę duomenų visumą, patikslinę aplinkybes, priimame sprendimą.

– Išmokos priklauso nuo nusižengimo rimtumo. Kokią didžiausią išmoką esate išmokėję pranešusiam asmeniui?

– Reikia atkreipti dėmesį, kad ne piniginė išmoka turi būti paskata pranešti. Iš pranešimų matome, kad žmonės yra pilietiški, mato nesąžiningumą savo aplinkoje.

Kai asmuo pasinaudoja savo pilietiškumu, motyvacija gerinti ir skaidrinti savo aplinką, aktyviai padėti ir užkardyti nusikalstamą veiką, gali tikėtis, kad už suteiktą vertingą informaciją jam bus suteikta piniginė išmoka.



NAUJAUSI KOMENTARAI

naivūs kliedesiai

naivūs kliedesiai portretas
"ne piniginė išmoka turi būti paskata pranešti" - be pinigų stukačių nors vežimu vešk visada buvo ir bus, o už pinigus - dar daugiau + krūva melagingų pranešimų ir įskundimų.

5 štukės

5 štukės portretas
ne jau,stukinti didziule geda,gali 9 gramus i kakta gauti.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių