Kompensacijos už būsto šildymą: atsakė, kas jas gali gauti

Nors už lango pastarosiomis dienomis tikra vasara ir namuose šilta, bet jau galima teikti prašymus dėl būsimo šildymo sezono sąskaitų kompensavimų. Kas gali gauti kompensacijas ir kodėl žmonės kartais jų laukia visą sezoną? Be to, kodėl prašymus reikia teikti kasmet?

Į šiuos klausimus atsakė socialinės apsaugos ir darbo viceministras Martynas Šiurkus.

– Kodėl taip anksti pradedami teikti prašymai dėl šildymo? 

– Tokia pat tvarka buvo ir paėjusiais metais. Iš esmės padaryta tam, kad žmonėms būtų patogiau, jog jie galėtų kreiptis tada, kada turi laiko. Turbūt ne visiems yra patogu vienu metu atvažiuoti į, tarkime, kokią savivaldybę ir stovėti eilėse. Dabar gali kreiptis praktiškai visą šildymo sezoną ir kompensacija bus paskirta už visą laiką. Tai tam, kad išvengtume eilių, nebūtų tokių grūsčių. Matome, kad ši tvarka iš esmės yra pasiteisinusi, praėjusiais metais eilės buvo tikrai mažesnės ir patiems žmonėms yra daug patogiau. 

– Kas gali gauti šią kompensaciją? Kokio ji dydžio? 

– Yra vertinamos pajamos ir žmonių turtas. Kompensacija priklauso nuo asmens pajamų. Tarkime, vidutinę pensiją gaunantis asmuo, gyvenantis daugiabučiame name, už šildymą neturėtų mokėti daugiau nei 10–12 eurų. 

Atitinkamai, jeigu šaltesnis mėnuo ir sąskaita už šildymą yra didesnė, jo dalis liks tokia pati, 10–12 eurų, o valstybė kompensuos didesnę dalį. 

– Jeigu gyvenu nuosavame name, kaimelyje. Ten nei centrinio šildymo, nei dujų, kūrenu anglimis, malkomis. Ar man irgi priklauso kompensacija?  

– Kompensacija priklauso visoms šildymo rūšims – nesvarbu, ar šildotės elektra, ar bustas šildomas centralizuotai, ar dujomis, ar malkomis. Tik tiek, kad jeigu šildaisi dujomis ar elektra, yra kompensuojama tada, kai esi patyręs išlaidas. Jeigu, pavyzdžiui, turi centralizuotą šildymą ir gyveni daugiabučiame name, tokiu atveju, gaunant sąskaitą yra dalis išskaičiuojama, ką valstybė kompensuoja. Lieka tik dalis, ką gyventojas turi pats susimokėti. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Jūs užsiminėte, kad yra vertinamos pajamos. Kas dar yra vertinama? Vienais metais šildymo kompensacijų gavėjų ratas buvo didelis, nes nebuvo vertinamas turtas, kaip yra dabar? 

– Turto vertinimas yra sugrąžintas jau praėjusiais metais. Manome, kad galbūt dėl to sumažėjo kompensacijų gavėjų 15–17 proc. Priminsiu, kad turto vertinimas buvo visada. Tai yra normalu – vertinamas žmogaus turtas ir jeigu turi virš tam tikros ribos, ribos labai skiriasi savivaldybėse. Vilniuje bus vienokia riba, Alytuje ar Zarasuose bus visai kitokia. Vertinamas turtas, jeigu turto normatyvas nėra viršijimas, tada kompensacija priklauso.  

Praėjusiais metais kompensacijas gavo apie 170 tūkst. asmenų. Planuojame, kad šiais metais skaičius išliks panašus. Matome, jog kažkokių prognozių apie dideles energijos kainas nėra. Turbūt bus panašus skaičius kaip ir praėjusiais metais.  

– Yra daug besinuomojančių būstą. Ar jiems irgi priklauso kompensacija ir kokiomis sąlygomis? 

– Taip, kompensacija lygiai taip pat priklauso. Jeigu nuomojiesi, neturi turto ir sutartis yra registruota Registrų centre, lygiai taip pat yra vertinamos pajamos ir gali gauti šildymo kompensaciją. 

– Per šildymo sezoną žmonės dažnai skundžiasi dėl vėluojančių kompensacijų. Kodėl? 

– Taip, buvo šildymo sezonas prieš du metus, kai besikreipiančių buvo beveik 3 kartus daugiau lyginant su praėjusiu šildymo sezonu. Tokiu atveju, kai toks srautas vienu metu buvo užgulęs savivaldybes, vėlavo 2–3 mėnesius. Praėjusiais metais tikrai jokių vėlavimų nebuvo. Visos savivaldybės susitvarkė puikiai.  

Mes su Valstybės duomenų agentūra esame padarę tam tikrus pakeitimus, kad pats kompensacijos vertinimas, procesas būtų paprastesnis ir būtų mažiau administracinio darbo. Prognozuojama, kad šiais metais eilių nebus ir visi kompensacijas gaus numatytu laiku. 

– Viceministre, apie tas kompensacijas kalbame kiekvienais metais. Nejaugi negalima supaprastinti proceso ir, pavyzdžiui, pateikti prašymą penkeriems metams? 

– Iš esmes turbūt galėtų taip padaryti, jeigu pas žmogų būtų visos pajamos matomos informacinėse sistemose. Pavyzdžiui, jeigu dirbi ir turi individualią veiklą, pajamas deklaruoji tik metų eigoje, tam, kad galėtum gauti kompensaciją, turi deklaruoti pajamas už paskutinius 3 mėnesius.

Jeigu esi senjoras ir vienintelės tavo pajamos yra pensija, neturi jokių darbinių pajamų ar kažkokios savarankiškos veiklos, tokiu atveju ta kompensacija galėtų būti ir ilgesnė. Noriu priminti, kad senjorams, jeigu gauna tik pensiją, internetu užpildžius prašymą, nereikia nešti jokių popierių. Viskas iš informacinių registrų yra gaunama ir visa informacija apie tą asmenį yra turima. Tada kompensaciją gauti užtrunka 15–20 minučių. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Vidas

Vidas portretas
Jei žmogus pensija gauna ir nedirba. Kam reikalinga banko kortelė. Nes dar papildomas mokestis bankui. Gerbkte senus žmones.

Anonimas

Anonimas portretas
O kaip gauti kompensacija jeigu neskire savivaldybė sakyčiau piktybiškai.Motinos deklaruota gyvenamoji vieta viename rajone.Bet ji yra neygali 100proc neygalumo ir ant patalo.Todėl ji gyvena pas dukra kitame rajone.Tai kaip čia tada kodėl ji negali gauti savo savivaldybėje kompensacijos.Ka jei neriklauso kompensacija?

Stasė

Stasė portretas
2024.09.13 d paskambinau į savo savivaldybę dėl kompensacijos,tai užrašė spalio 29 d ateiti ir atnešti banko išrašus.Esu pensininkė gyvenu viena sodo name,kurio plotas nesiekia 100kv.m.Kadangi nepakeista namo paskirtis(gyvenu sodo bendrijoje),tai pernai mokėjo tik už tris mėnesius.Ar tikrai turiu eiti į seniūnija ir pačiai rūpintis banko išrašais?Ar teisėtai man neskiria kompensacijos per bisą šildymo sezoną?
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių