Darbas per poilsio dieną: kas priklauso darbuotojui, kuris laisvadienį iškeičia į darbadienį?

Darbo inspektoriai pastebi, kad lietuviai neretai iškviečiami į darbą ir poilsio dienomis. Tačiau ne visi darbdaviui paliepus skuodžia tenkinti vadovo paliepimus. Tvirtina, kad laisvadienis – šventas dalykas. Persigalvoti darbuotojų nepriverčia nei žadamas didesnis atlygis, nei kiti siūlymai.

Kiek darbdaviui atsieina prašymas iškeisti poilsio dieną į darbadienį ir kokios darbuotojo teisės su prašymu nesutikti, plačiau papasakojo Darbo teisės skyriaus vedėja Ieva Piličiauskaitė-Dulkė. 

– Kas yra poilsio dienos? 

– Kiekvienam darbuotojui gali būti skirtingai. Visa tai labai priklauso nuo to, koks darbo laiko režimas yra nustatytas darbuotojui. Pavyzdžiui, jeigu iš anksto susitarta – nekintantis režimas su tam tikromis poilsio dienomis, tokiu atveju, darbuotojui yra aišku, kad visada tomis dienomis jis galės ilsėtis. Bet yra ir tokių atvejų, kai darbuotojai dirba slenkančiu grafiku. Tuomet jų poilsio dienas nustato darbo grafikas. 

Poilsis gali būti pridedamas prie kasmetinių atostogų laiko.

– Kokių klausimų dažniausiai sulaukiate? 

– Dažniausi klausimai – ar darbuotojas privalo vykti, ar gali atsisakyti, kokiu būdu tas pakvietimas galėtų būti, kaip pakeisti darbo grafiką, jeigu dirbama pagal slenkantį režimą. Ir tas grafikas yra iš anksto suderintas. Taip pat vienas iš dažniausių klausimų yra apmokėjimas – ką darbuotojas turi gauti už tai, kad jis paaukojo savo poilsio dieną. 

– Kas priklauso darbuotojui, kuris laisvadienį iškeičia į darbadienį? 

– Yra du galimi variantai: darbuotojas renkasi apmokėjimą, kuris turėtų būti dvigubas, arba gali pasinaudoti poilsiu kitą darbo dieną. Poilsis gali būti pridedamas prie kasmetinių atostogų laiko, tačiau, žinoma, tas laikas yra padauginamas iš dvigubo dydžio. Tai jeigu darbuotojas poilsio dieną dirbo 4 val., tai reiškia 8 val. – visą tokią darbo dieną – gali prisidėti prie kasmetinių atostogų.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Ar vadovas gali siūlyti priedą? 

– Darbdaviai negali sakyti, kad tai jau yra įskaičiuota į jų darbo užmokestį, nei kažkokios darbo sutarties sąlygos negali būti, kad už poilsio ar viršvalandžių dienas darbuotojams nebus mokama. Darbo kodeksas gana griežtai ir imperatyviai nustato, kad apmokėjimas yra dvigubas. Jeigu tai būtų viršvalandžiai, tai būtų pusantro dydžio apmokėjimas.

Darbuotojas negali dirbti daugiau negu šešias dienas per savaitę bei dirbti daugiau negu 12 val. per dieną.

– Kiek turėtume dirbti, kiek ilsėtis? 

– Jeigu darbdavys iškviečia darbuotoją dirbti poilsio dieną, tai negali būti bet kada, nes darbdavys vis tiek turi išlaikyti minimaliojo poilsio laiko reikalavimus ir to pažeisti negali. Nepertraukiamas poilsio laikas per savaitę yra bent jau 35 val., o tarp darbo dienų negali būti mažiau negu 11 val. poilsis. Jeigu kalbėtumėme apie maksimalaus darbo laiko reikalavimus, vėlgi, yra numatyta, kad darbuotojas negali dirbti daugiau negu šešias dienas per savaitę bei dirbti daugiau negu 12 val. per dieną.

– Jeigu nenorime eiti į darbą, o darbdavys vis tiek kviečia, ką tada daryti? 

– Viskam turi būti darbuotojo sutikimas. Jeigu darbuotojas nesutinka, tada darbdaviui tektų ieškoti kitų organizacinių sprendimų, kaip išspręsti tą situaciją ir darbo organizavimą. Jeigu iškyla ginčas, sakykime dėl apmokėjimo, įforminimo ir kitų galimų niuansų, tai Darbo ginčų komisija nagrinėja tokius ginčus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių