Batalione Alytuje nusileido meteorologinis balionas: tai – visiškas atsitiktinumas

  • Teksto dydis:

Alytuje dislokuoto Birutės ulonų bataliono stadione antradienį nusileidus balionui su cigarečių kontrabanda, kariuomenė šį įvykį vadina nereikšmingu.

Panašus incidentas šeštadienio naktį fiksuotas Vilniaus oro uoste.

Kariuomenės duomenimis, bataliono stadione balionas su kontrabandinėmis cigaretėmis nusileido antradienį, šiek tiek prieš vidurnaktį. Šį radinį apžiūrėjo ir išsivežė Lietuvos kariuomenės karo policija.

„Kariniu požiūriu pats savaime šis įvykis nėra reikšmingas incidentas – karinių dalinių apsauga kartais susiduria ir užkardo įvairius pažeidimus, sulaiko fotografuojančius asmenis, kartais kas nors lipa per tvorą, bando užeiti be leidimo ir taip toliau“, – savo „Facebook“ puslapyje trečiadienį paskelbė kariuomenė.

Ji nurodo besivadovaujanti Karinės jėgos naudojimo statutu, pagal kurį net ir matant besileidžiantį balioną be aiškiai identifikuotos grėsmės į jį nešaudoma.

Kariuomenė pažymi, kad žvalgybos vertinimu grėsmės lygis šaliai yra nepakitęs ir budrumo lygis yra įprastinis. Taip pat – kad toks balionas taikos metu, nepakitus grėsmės lygiui, „niekaip nėra oro gynybos subjektas“.

„Net ir aktyviai naudojant oro gynybos priemones yra laikomasi proporcingumo principo – niekas į mažą žalą ir tik teoriškai galintį padaryti balioną nešaudys dešimtimis tūkstančių kainuojančiomis raketomis“, – nurodė kariuomenė.

Šeštadienio naktį, įtariama, iš Baltarusijos atskridęs meteorologinis oro balionas su kontrabandinėmis cigaretėmis nukrito Vilniaus oro uosto teritorijoje.

Pasieniečių vadas Rustamas Liubajevas sakė, kad pasieniečiai neturi nei reikalingų ginklų, nei įstatymais suteiktų įgaliojimų numušti Lietuvos sieną oru neteisėtai kertančių objektų. Vis tik tokį leidimą pažadėjo suteikti Vidaus reikalų ministerija.

Savo ruožtu, kariuomenė sakė stebinti tokius oro balionus radaruose, tačiau jų sekimo Lietuvos oro erdvėje nekomentavo.

VSAT teigia per pastarąjį mėnesį fiksavusi apie 250 incidentų su tokio pobūdžio balionais.

L. Kasčiūnas: meteorologinio baliono nusileidimas karinio bataliono teritorijoje yra visiškas atsitiktinumas

Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas teigia, kad meteorologinio baliono nusileidimas Alytaus karinio bataliono teritorijoje yra visiškas atsitiktinumas, kuris grėsmės nekelia. Ministras tikina, kad, siekiant užkardyti panašias situacijas, yra priimtas sprendimas meteorologiniam balionui priartėjus prie kritinės infrastruktūros objektų jį sunaikinti panaudojus specialiąsias priemones, tarp jų, ir gumines kulkas.

„Šis nusileidimas yra visiškas atsitiktinumas. Ir, be jokios, abejonės dabar kompleksinėmis priemonėmis spręsime, kaip šitą naudojamą kontrabandinį cigarečių gabenimo metodą užkardyti“, – Eltai teigė L. Kasčiūnas.

„Visur yra taikomas proporcingumo kriterijus, visą laiką įvertinama, ar yra grėsmės šaltinis, ar jo nėra. Jokių indikacijų, kad gali būti žvalgyba ar diversija čia nėra. Todėl, be abejo, reikia spręsti problemos šaknis, tą ir bandysime daryti kartu su visomis institucijomis“, – akcentavo jis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių