Ant euro pasigedo premjero atvaizdo

Po dešimties mėnesių veiklos savo darbą baigė nemokama euro telefono linija, kuria paskambinę žmonės galėjo teirautis apie šiais metais šalyje pradėjusią cirkuliuoti valiutą. Sulaukta beveik 15 tūkst. skambučių, tarp kurių ir nuostabą kėlę klausimai.

Po dešimties mėnesių veiklos savo darbą baigė nemokama euro telefono linija, kuria paskambinę žmonės galėjo teirautis apie šiais metais šalyje pradėjusią cirkuliuoti valiutą. Sulaukta beveik 15 tūkst. skambučių, tarp kurių ir nuostabą kėlę klausimai.

Laimėjo klaipėdiečiai

Konkursą, skirtą teikti informacines paslaugas, buvo laimėjusi Klaipėdoje įsikūrusi socialinė įmonė. Tik nedaugelis interesantų žinojo, kad į klausimus jiems atsakinėjo neįgalieji.

Pernai Finansų ministerijos organizuotą viešąjį pirkimą euro telefono linijos paslaugai įsigyti laimėjusi bendrovė „Eurotela“ pasiūlė mažiausią kainą. Pirkimo vertė –  apie 67,705 tūkst. eurų, arba 233 tūkst. litų. Euro linijos pirkimas buvo socialinis, nes dalyvauti galėjo tik socialinės ir neįgaliųjų įmonės.

Finansų ministerijos Viešųjų ryšių skyriaus vedėjos Teresės Staniulytės teigimu, per sutarties galiojimo laikotarpį, kai linija buvo įjungta ir paslauga pradėta teikti, išleista apie 53 tūkst. eurų, arba 180 tūkst. litų. Pagal šiuos duomenis, buvo sutaupyta 15,6 tūkst. eurų, arba 54 tūkst. litų.

Projektas pasiteisino

Finansų ministerijos atstovų teigimu, projektas buvo sėkmingas, nes linija veikė septynias dienas per savaitę nuo 8 iki 18 val. Skambinti nemokamai buvo galima tiek iš laidinių, tiek iš mobiliųjų telefonų.

Jei konsultantai nežinodavo atsakymų, jie būdavo užrašomi ir persiunčiami Finansų ministerijai. Tada specialistai konkrečiam interesantui pateikdavo išsamų atsakymą. Teigiama, kad atsakyti raštu buvo stengiamasi per parą.

Pirmųjų klausimų turinys ir buvo apie tai, kas yra euras ir euro zona. Per dešimt veiklos mėnesių sulaukta daugiau nei 15 tūkst. skambučių. 40 proc. skambinusiųjų sudarė įmonių atstovai, 60 proc. – gyventojai.

Didžiausias besidominčiųjų euro įvedimo klausimais srautas užfiksuotas metų sandūroje – per savaitę nuo gruodžio 29 iki sausio 4 d. sulaukta 1 338 skambučių.

Sulaukė netikėtų klausimų

Per visus dešimt veiklos mėnesių euro linijos telefonu dažniausiai skambindavo senjorai, taip pat nemažai skambučių sulaukta ir iš moksleivių.

Gyventojus domino įvairi informacija – pradedant valiutos keitimo vietomis, baigiant prašymais paaiškinti, kodėl bankomatai neišduoda euro monetų. Vyresnio amžiaus žmonės neretai prašė konvertuoti į eurus tam tikras sumas litais.

Pasak Finansų ministerijos atstovų, sulaukta ir labai netikėtų klausimų. Vienas interesantas domėjosi, kodėl ant euro banknotų nėra premjero Algirdo Butkevičiaus atvaizdo, esą juk jam būnant premjeru įvestas euras.

Telefono liniją aptarnaujančius konsultantus nustebino ir klausimas apie įsigytas nelegalias prekes – gyventojas teiravosi, kiek nuo šiol kainuos kontrabandinės cigaretės, už kurias anksčiau reikėdavo mokėti 5 litus.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių