V. Čmilytė-Nielsen: sprendimui dėl Lietuvos atstovo EK reikės dar kelių savaičių

Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen mano, kad Lietuvai galutinai apsispręsti dėl kandidato į Europos Komisiją reikės dar kelių savaičių.

„Aš prognozuočiau, kad poros savaičių dar reikės iki galutinio sprendimo, kai galiausiai prezidentas pritars teikiamai kandidatūrai“, – Žinių radijui trečiadienį sakė Liberalų sąjūdžio lyderė.

Vis tik ji teigė, kad oficialiai koalicijos partneriams valdančioji Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai nėra pristačiusi savo siūlomos kandidatūros, nors viešojoje erdvėje dažniausiai minima partijos lyderio Gabrieliaus Landsbergio pavardė.

Jis pats savo galimybių nekomentuoja, tuo metu premjerė Ingrida Šimonytė yra teigusi, jog G. Landsbergis būtų puikus komisaras, o prezidentas – jog mato geresnių.

Šalies vadovas taip pat yra teigęs, kad Lietuva turėtų orientuotis į ekonomikos, o ne užsienio politikos sritį kuruojantį eurokomisaro portfelį. Jo vyriausiasis patarėjas Frederikas Jansonas yra užsiminęs, kad finansų ministrė Gintarė Skaistė galėtų pretenduoti į EK narius.

Antrai kadencijai Komisijos vadove paskirta Ursula von der Leyen (Urzula fon der Lajen) praėjusią savaitę paprašė šalių narių pasiūlyti po du kandidatus – vyrą ir moterį.

ES narės iki rugpjūčio 30 dienos turi atsakyti į jos laišką, kad pirmininkė galėtų išsirinkti kandidatus, kuriuos dar turės patvirtinti Europos Parlamentas.

Lietuvoje kandidatui į komisiją turi pritarti Vyriausybė, Seimas ir prezidentas, dėl visų kandidatūrų galiausiai dar spręs Europos Parlamentas.

Kiekviena iš 27 Europos Sąjungos valstybių narių turi po vieną eurokomisarą.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių