V. Čmilytė-Nielsen apie koalicijų formavimą: yra buvę skaudžių pamokų

Liberalų sąjūdžio lyderė, Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen pirmadienį pernelyg ankstyvu pavadino valdančiosios daugumos formavimą nesulaukus Seimo rinkimų antrojo turo rezultatų ir pareiškė, kad jos partija į koaliciją nesiveržia.

„Pernelyg ankstyvas koalicijos formavimas jau padarė neigiamą įtaką požiūriui į naujos kadencijos Seimą, nes visą savaitę mirgėjo žinutės apie tai, kaip „jie ten visi nesusikalba“, – feisbuke rašė V. Čmilytė-Nielsen.

„Jau yra buvę skaudžių pamokų (prieš 8 metus), kai lipimas ant nugalėtojo pakylos po pirmojo turo baigėsi priešingu rezultatu ir jų neverta ignoruoti.

Pirmoji savaitė po rinkimų buvo labai chaotiška, nė iš tolo nepanaši į pažadus „nuraminti Lietuvos žmones“, – pridūrė ji.

Taip liberalų lyderė kalbėjo socialdemokratams ir Demokratų sąjungai „Vardan Lietuvos“ dar pirmojo turo naktį praėjusį sekmadienį paskelbus apie susitarimą formuoti centro-kairės valdančiąją daugumą.

Pirmąjį turą laimėję socdemai sako būsimoje koalicijoje matantys ir Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungą (LVŽS).

Pirmoji savaitė po rinkimų buvo labai chaotiška, nė iš tolo nepanaši į pažadus nuraminti Lietuvos žmones.

V. Čmilytė-Nielsen sakė, kad naujasis Seimas bus labiau fragmentuotas nei dabartinis, o tai reiškia, kad valdžios sudėties prognozavimas šiame etape yra labai nepatikimas.

„Liberalams čia paprasčiau, nes, priešingai nei kai kurie teigia, mes nesiveržiame į valdžią bet kokia kaina. Ir matome, kad mūsų racionalus, ramus ir argumentuotas balsas ateinančiame Seime bus dar svarbesnis nei anksčiau“, – teigė Liberalų sąjūdžio pirmininkė.

„Dėl galimų koalicijų mūsų nuomonė taip pat aiški – jei po antrojo turo prerogatyva formuoti valdančiąją daugumą tektų centro kairės jėgoms su Žemaitaičio ar Vėgėlės radikalais, pareiga ir atsakomybė susitarti tektų visų pirma jiems“, – kalbėjo ji, turėdama omenyje partijos „Nemuno aušra“ lyderį Remigijų Žemaitaitį ir su „valstiečiais“ į Seimą išrinktą advokatą Igną Vėgėlę.

Po praėjusį sekmadienį vykusių Seimo rinkimų šešios partijos daugiamandatėje apygardoje išsidalijo 70 mandatų į parlamentą.

Daugiausia jų – 18 – teko socialdemokratams, 17 – konservatoriams, 14 – „Nemuno aušrai“, aštuoni – demokratams, septyni – liberalams ir šeši – „valstiečiams“.

Dar 71 Seimo narys Lietuvoje renkamas vienmandatėse apygardose. Aštuoniose jų Seimo nariai jau išrinkti, likusiose ateinantį sekmadienį rengiamas antrasis turas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių