Rinkimai į Europos Parlamentą: iš anskto balsavo 7,4 proc. rinkėjų

Per penkias dienas iš anksto Europos Parlamento (EP) rinkimuose balsavo kiek daugiau nei 7,4 proc. rinkėjų.

Naujausiais Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, nuo antradienio iki šeštadienio, kai vyko išankstinis balsavimas savivaldybėse, ligoninėse, kariuomenėje, kalėjimuose, namuose, savo valią pareiškė 173 tūkst. 569 rinkimų teisę turintys asmenys.

Išankstinis rinkėjų aktyvumas yra gerokai mažesnis, nei prieš penkerius metus, tačiau tuomet kartu vyko ir antrasis prezidento rinkimų turas. 2019-aisiais iš anksto buvo balsavę per 10,7 proc. rinkėjų.

Aktyviausi renkant europarlamentarus iš anksto šiemet buvo Ignalinos rajono (16,5 proc.), Lazdijų rajono (13,67 proc.), Neringos (13,2 proc.), Kupiškio rajono (13,18 proc.), Birštono (12,27 proc.) gyventojai.

Pasyviausiai iki rinkimų dienos balsavo Klaipėdos miesto (3,51 proc.), Kauno rajono (4,01 proc.) Visagino (4,42 proc.), Šiaulių (6,33 proc.), Kauno (5,54 proc.) miestų gyventojai.

Sekmadienį vyksta pagrindinė balsavimo diena, valią pareikšti galima bet kurioje rinkimų apylinkėje.

EP rinkėjų sąraše iš viso šiemet yra 2 mln. 386 tūkst. 422 asmenys – 104 tūkst. arba 4,2 proc. mažiau nei prieš penkerius metus.

EP rinkimuose Lietuvoje gali dalyvauti ne tik Lietuvos, bet ir čia gyvenantys Europos Sąjungos šalių piliečiai. Jie turi būti deklaravę gyvenamąją vietą Lietuvoje ir turėti leidimą gyventi.

Vyriausiosios rinkimų komisijos duomenimis, tokių asmenų yra apie 8 tūkst., norėdami balsuoti Lietuvoje, jie turėjo išsibraukti iš savo valstybės rinkėjų sąrašų.

Tokia pati tvarka galioja ir Lietuvos piliečiams, kurie nori balsuoti ne už Lietuvos kandidatus į EP, o už tos valstybės, kurioje gyvena. 1688 Lietuvos piliečių buvo išbraukti iš Lietuvos rinkėjų sąrašų, nes jie išreiškė norą balsuoti kitose šalyse.

Rinkimų biuletenyje bus įrašyta 14 partijų ir viena koalicija.

Rinkimuose dalyvauja Darbo partija, Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“, Krikščionių sąjunga, Laisvės partija, Liberalų sąjūdis, Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija, Lietuvos lenkų rinkimų akcija-Krikščioniškų šeimų sąjunga, Lietuvos regionų partija, Lietuvos socialdemokratų partija, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga, Lietuvos žaliųjų partija, Nacionalinis susivienijimas, partija „Laisvės ir teisingumas“, Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai), Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai.

Lietuvos krikščioniškosios demokratijos partija ir Žemaičių partija sudarė „Taikos koaliciją“.

EP narių kadencija trunka penkerius metus.

Rinkimų apylinkės duris atvėrė 7 val., valią pareikšti bus galima iki 20 valandos.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Tai

Tai portretas
Geriausia partija numeris dvylika skaicius geras
VISI KOMENTARAI 1

Galerijos

Daugiau straipsnių