P. Gražulis skųs teismui VRK sprendimą

Europos Parlamento (EP) narys Petras Gražulis skųs teismui Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) sprendimą, kuriuo politikas pripažintas papirkinėjęs rinkėjus.

„Taip, teismui skųsiu (VRK nutarimą – ELTA)“, – žurnalistams po posėdžio, kuriame sulaukė nepalankaus sprendimo, sakė P. Gražulis.

Kaip ELTA pranešė kiek anksčiau, ketvirtadienį VRK nusprendė, jog žadėdamas rinkėjams atiduoti pusę europarlamentaro algos, P. Gražulis pažeidė Rinkimų kodeksą ir papirkinėjo rinkėjus. Nutarimas gali būti skundžiamas Regionų administraciniam teismui.

„Mane nustebino – ne vienbalsis sprendimas buvo, kad pažeidžiau Rinkimų kodeksą. Bet tokią išvadą darau – pasirodo, labdara užsiimti negalima. Vogti – galima, taip išeitų“, – kalbėjo europarlamentaras.

VRK vertinimu, kandidatuodamas į EP, Tautos ir teisingumo sąjungos (centristų, tautininkų) pirmininkas pažeidė Rinkimų kodekse numatytą draudimą papirkti rinkėjus. Politikas žadėjo atiduoti 50 proc. savo europarlamentaro atlyginimo, jeigu bus išrinktas į EP. Tokį pažadą P. Gražulis deklaravo portalo 15min.lt organizuotų debatų metu Vilniaus rotušėje, savo „Facebook“ paskyroje publikuotuose įrašuose bei laikraštyje „Plungė“ skelbtoje politinėje reklamoje.

Pats politikas, teikdamas paaiškinimus VRK, nurodė, kad jo pasisakymai ir pažadai nebuvo skirti skatinti rinkėjus balsuoti už jį mainais į materialinę naudą. P. Gražulis tikino, kad tokiais pareiškimais siekė atkreipti dėmesį į socialinės atsakomybės svarbą ir parodyti „kaip kandidatas gali prisidėti prie visuomenės gerovės nepriklausomai nuo rinkimų rezultatų“.

Visgi, Rinkimų kodeksas draudžia tiesiogiai ar netiesiogiai pirkti rinkėjų balsus dovanomis, paslaugomis ar kitokiu atlygiu. Taip pat neleistina žadėti rinkėjams kokia nors forma po rinkimų atsilyginti.

Birželio 9 d. vykusiuose rinkimuose į EP Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai) sulaukė 5,34 proc. rinkėjų balsų. Partija iškovojo vieną mandatą europarlamente, kuris teko politinės jėgos pirmininkui, buvusiam Seimo nariui P. Gražuliui.

Politikas prisijungė prie kraštutinių dešiniųjų frakcijos „Suverenių tautų Europa“, dirba Teisės reikalų komitete.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių