Nori laimėti rinkimus – gąsdink: kaip politikai mausto rinkėjus?

Ar tikrai po Seimo rinkimų Lietuvai gresia pavojus dėl „radikalių, antivakarietiškų, antisemitinių jėgų“? O gal greičiau tai senas, kaip ir pati demokratija, triukas – rinkėjų bauginimas? Pastarosiomis savaitėmis itin daug kalbama apie Remigijų Žemaitaitį. Savo pasisakymuose juo baugina, o kartu ir jį populiarina konservatoriai.

Kai Donaldas Trumpas bandė išlaikyti valdžią, pagrindine jo perrinkimo kampanijos tema buvo laikoma ši: „Su Joe Bidenu Amerikoje niekas nebus saugus“. 

Baimės skleidimo taktika kartais priskiriama D. Trumpui, bet toks rinkiminis ginklas egzistuoja tiek pat, kiek ir pati demokratija: apie baime pagrįstą politiką mąstė dar senovės graikai. Baimė motyvuoja rinkėjus prie balsadėžių ateiti ir rinkti gelbėtojus, kitaip sakant – mobilizuoja. 

O kodėl reikėjo R. Žemaitaičiui apie tai šnekėti?

„Nedaug kas prisimena kaip gąsdindavo amerikonais, kaip nupirks Mažeikių gamyklą, bankų griūtim būdavo gąsdinama. Kai kas net dėl to ir tapo šalies vadovu, turiu omenyje Rolandą Paksą“, – teigė „Lietuvos ryto“ apžvalgininkas Tadas Ignatavičius.

O dabar matyti, kad bus išrinkta „Nemuno aušra“. Neva kylančiam antisemitizmui Gabrielius Landsbergis priešrinkiminiame konservatorių suvažiavime skyrė apie pusę savo kalbos. 

„Kelias paskutines savaites bandžiau kelti augančio radikalizmo problematiką mūsų šalyje“, – sakė 

Buvę taip, kad ir apie R. Žemaitaitį pradeda kalbėti, nors niekas apie jį neklausė. 

„Yra abejonių, ar esant tam tikram rinkėjų pasirinkimui mes galėsime užtikrinti vakarietišką Lietuvos kryptį“, – svarstė konservatorių lyderis Gabrielius Landsbergis. 

Bet šis „tam tikras rinkėjų pasirinkimas“ nėra naujas – Seime prasėdėjęs dvigubai ilgiau už patį G. Landsbergį. Nors save bando pateikti kaip antisisteminį, R. Žemaitaitis Seimo sistemoje praleido penkiolika metų.

R. Žemaitaitis vadovavo dviem kitoms partijoms, buvo valdančiojoje koalicijoje, buvo ir Seimo vicepirmininkas. Bet viskam atėjo pabaiga, o pernai pavasarį „Facebook“ platformoje pasirodė antisemitiniai įrašai.

„O kodėl reikėjo R. Žemaitaičiui apie tai šnekėti? Jam reikėjo dėmesio, jis kitaip nebūtų sulaukęs to dėmesio, nes nebuvo niekam įdomus“, – akcentavo „Lietuvos ryto“ apžvalgininkas.

LNK stop kadras.

Kuo daugiau politikai jį mini, tuo daugiau jis minimas žiniasklaidoje. Kuo R. Žemaitaitis populiaresnis, tuo mažiau balsų turėtų gauti kitos centro kairės partijos. 

„Suprantu Tėvynės sąjungos interesą mobilizuoti savo rinkėjus, turėti priešą, kad turėtų kuo didesnę frakciją Seime ir bandyti ją izoliuoti tokiu būdu silpninant galimybes centro kairei susiformuoti valdančią daugumą“, – kalbėjo Seimo narys Saulius Skvernelis.

Savo ruožtu kiti gąsdina konservatoriais – čia irgi ne naujiena.

„Seimas 2007 metais konservatorių partiją pripažino teroristinės organizacijos turinčių bruožų“, – priminė R. Žemaitaitis.

Valstietis Dainius Gaižauskas – kontrabandininkų meteorologiniais balionais. Dėl jų esą irgi kalti konservatoriai.

„Savo telefonuose turėtume girdėti tokį signalą, kuris perspėja apie kažkokį artėjantį pavojų – ar tai būtų audra, o gal net žemės drebėjimas, nes ši informacija panašaus turinio“, – sakė D. Gaižauskas. 

„Lietuvos ryto“ užsakymu atlikta „Vilmorus“ apklausa rodo, kad jeigu rinkimai vyktų šį sekmadienį, tai juos laimėtų socialdemokratai, „Nemuno aušra“ būtų antra, konservatoriai treti.

LNK stop kadras.

„Bus pasauliui pasiųsta tokia žinutė, kad Lietuva vėl kapstosi kažkokiam antisemitizmo liūne, nors realiai tokios didelės problemos kaip ir nėra“, – kalbėjo T. Ignatavičius. 

Primename, kad prieš prezidento rinkimus valdžia gąsdino karu.

„Klausimas – kas bus kitas taikinys. Turime nepamiršti, kad esame labai arti to“, – pabrėžė konservatorių lyderis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

Premjerė buvo paskleidusi abejonių ir dėl sąjungininkų lenkų. Bet tikino, tokios kalbos ne dėl rinkimų. 

„Jau pačiame klausime matau, kad bandote man užduoti atsakymą, tai aš sakau: tikrai ne“, – akcentavo Ingrida Šimonytė. 

Dar anksčiau, Kačinskio partija prieš Lenkijos parlamento rinkimus gąsdino į Baltarusiją atsikrausčiusiais „Wagner“ samdiniais. Lietuvos siena su Baltarusija ilgesnė, bet Lietuvos valdžia priešingai – dėl „Wagner“ ramino. 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių