Lenkija svarsto lietuvius nacionalistus prilyginti vokiečių naciams

  • Teksto dydis:

Lietuvos diplomatai nerimauja dėl Lenkijos parlamente svarstomų pataisų, kurios „lietuvišką nacionalizmą“ prilygintų totalitarinei santvarkai, ketvirtadienį pranešė laikraštis „Lietuvos rytas“.

Įstatymo projektui pateikta formuluotė, kad be komunizmo „kita totalitarine santvarka laikomi fašizmas, vokiškas nacizmas, ukrainietiškas ir lietuviškas nacionalizmas, prūsiškas, rusiškas ir vokiškas militarizmas“.

Anot dienraščio, Lietuvos ambasadorius Varšuvoje dėl to išsiuntė laišką Prezidentūrai, Seimui ir kelioms ministerijoms. Jis nuogąstauja, kad įstatymas sudarytų prielaidas nugriauti lietuviams skirtus paminklus.

Kausimas išbrauktas iš darbotvarkės

Iš Lenkijos parlamento posėdžio darbotvarkės išbrauktas klausimas dėl pataisų, kurios „lietuvišką nacionalizmą“ prilygintų totalitarinei santvarkai, pranešė Lietuvos užsienio reikalų ministerija.

Tai yra akibrokštas. Bet suvokiant dabartinės Lenkijos valdžios ideologinę prigimtį, prisimenant ankstesnes iniciatyvas, pavyzdžiui, rezoliuciją dėl santykių su Ukraina istorinių niuansų, tai nestebina.

„Žinome, kad toks klausimas buvo ketvirtadienio posėdžio darbotvarkėje, bet jis nebebus svarstomas“, – BNS sakė užsienio reikalų ministro atstovas spaudai Kęstutis Vaškelevičius.

Pagal Lenkijos parlamente registruotą siūlymą be komunizmo kita totalitarine santvarka būtų laikomi „fašizmas, vokiškas nacizmas, ukrainietiškas ir lietuviškas nacionalizmas, prūsiškas, rusiškas ir vokiškas militarizmas“.

Rezoliuciją inicijavo Lenkijos valdančiųjų atstovas parlamentaras Jacekas Kurzępa (Jacekas Kužempa). Jis yra pirmą kadenciją Seime dirbantis partijos „Įstatymas ir teisingumas“ narys, edukologijos ir sociologijos mokslų daktaras, buvęs žuvusio prezidento Lecho Kaczynskio (Lecho Kačynskio) visuomeninio judėjimo koordinatorius.

Kiltų pavojus lietuviškiems paminklams

Lietuvos politikai akibrokštu vadina Lenkijos politikų svarstomą įstatymo pataisą, kuria „lietuviškas nacionalizmas“ prilyginamas totalitarinei santvarkai. Anot jų, ją priėmus kaimyninėje šalyje gali būti pradėti griauti su Lietuva susiję paminklai.

„Tai yra akibrokštas. Bet suvokiant dabartinės Lenkijos valdžios ideologinę prigimtį, prisimenant ankstesnes iniciatyvas, pavyzdžiui, rezoliuciją dėl santykių su Ukraina istorinių niuansų, tai nestebina. Tai vos ne jų mąstymo tradicija. Jie gyvena lyg apsuptoje tvirtovėje ir, natūralu, mato kitų nacionalizmus, bet savo nacionalizmo nemato“, – ketvirtadienį BNS sakė Seimo Užsienio reikalų komiteto narys konservatorius Laurynas Kasčiūnas.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Lietuva BE LENKIJOS yra laisva

Lietuva BE LENKIJOS yra laisva portretas
ir su sitai lenku sunimis Lietuva buvo UNIJOJE tiek metu Sulenkejo lietuviai per tas unijas Na o ar lenkai sulietuvejo NE VIENAS Neatsisako shlekteles savo keslu praryti Lietuva Jeigu DABAR NEGALI tai nors apipils sudu savo ,,Dvieju Tautu Respublikos,, sajungininkus LENKIJA BUVO YRA ir BUS Lietuvos didziausias PRIESAS

pb

pb portretas
manau,kad mūsų didžiausias priešas yra-- istorinė "GIMINĖ",o ne rusas,tai demonstratyviai parodo šiuolaikiniai Lenkijos veiksmai, ypač RYŠKIAI matėsi Lenkijos "indėlis" ,kai 1917/18 LIETUVA siekė ATKURTI nepriklausomybę.

pamirso

pamirso portretas
pamirso lenkai irasyti vokiska nacional socializma kuris liko visu vokieciu kraujyje ir populiarus siandien kaip niekad
VISI KOMENTARAI 5

Galerijos

Daugiau straipsnių