Kandidatų ginčas dėl skaidrumo krašto apsaugos sistemoje: R. Žemaitaitis ragina atlikti auditą

Kandidatams į Seimą diskutuojant dėl poreikio papildyti partijų susitarimą dėl gynybos, politinių jėgų atstovai susiginčijo dėl nepakankamo skaidrumo krašto apsaugos sistemoje.

„Nemuno aušros“ lyderis Remigijus Žemaitaitis tikino, kad Valstybės kontrolė privalo atlikti nuodugnų auditą ir įvertinti, ar Krašto apsaugos ministerija (KAM) teisingai vykdo visus pirkimus. Tuo metu Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) narys Dainius Gaižauskas pranešė pasikreipęs į Specialiųjų tyrimų tarnybą (STT).

TV3 televizijos debatuose Seimo nario priesaiką sulaužęs ir Konstituciją pažeidęs R. Žemaitaitis tikino, jog, anot jo, Valstybės kontrolė nuolat pabrėžia būtinybę audituoti krašto apsaugos sistemos įsigijimus. Jis priminė ir klausimų sukėlusią istoriją, kai konservatoriui ir buvusiam viceministrui Viliui Semeškai paliekant KAM prie ministerijos veikiančioje Gynybos resursų agentūroje įsidarbino politiko marti.

„Kiekvienas pinigas, einantis pro šalį, silpnina mūsų gynybą. Tai, matyt, Semeškos marti tam yra įdarbinta, kad viešieji pirkimai nebūtų skaidresni“, – pirmadienio vakarąTV3 televizijos debatuose sakė R. Žemaitaitis.

Kiekvienas pinigas, einantis pro šalį, silpnina mūsų gynybą.

„Paakcentuoju – Valstybės kontrolė Seimo Audito komitete konstatavo, kad privalomai reikia atlikti ginklų įsigijimo (auditą – ELTA)“, – tikino jis, kaltindamas dabartinę valdančiąją daugumą, jog ši tokio patikrinimo neatliko.

Savo ruožtu premjerė ir konservatorių kandidatų sąrašo lyderė Ingrida Šimonytė atkirto – Valstybės kontrolė yra nepriklausoma audito institucija. Todėl politikai negali daryti įtakos ar nurodyti, kur atlikti patikrinimus.

„Norėčiau dėl tos kontrolės pasakyti – Lietuvoje yra tokia nepriklausoma audito institucija. Vadinasi Valstybės kontrolė. Niekas jos galimybių audituoti nieką, įskaitant ir krašto apsaugą ir įsigijimus, tikrai neriboja“, – patikino ministrė pirmininkė.

D. Gaižauskas tikina kreipęsis į STT: valdantieji kaltinimus atmeta

R. Žemaitaičiui antrino ir LVŽS narys D. Gaižauskas. Anot jo, partijų susitarimas dėl gynybos politikos turi būti papildytas įsipareigojimu sukurti veiksmingą antikorupcinę sistemą. Jis tikina žinąs atvejį, kai Gynybos resursų agentūroje dirbęs asmuo organizavo atitinkamus bepiločių orlaivių pirkimus, tačiau netrukus įsidarbino įmonėje, kuri šiuo metu ir parduoda kariuomenei tokius dronus.

„Tikrai reikėtų papildyti susitarimą dėl skaidrumo ir tikros antikorupcinės sistemos įkūrimo. Kodėl? Kad nebūtų tokių atvejų – įsiklausykite – kai iš Gynybos resursų agentūros pareigūnas, kuris užsakinėjo pirkimus, staiga po Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto apsilankymo dronų gamykloje įsidarbina toje pačioje dronų gamykloje ir dabar perka tuos dronus“, – stebėjosi politikas, tikindamas, kad antradienį vyksiančio Seimo posėdžio metu pateiks daugiau detalių apie pastarąjį atvejį.

Jis taip pat sukritikavo premjerę. Anot jo, palengvinus dronų įsigijimo tvarkas, Vyriausybė neužtikrino tinkamų skaidrumo standartų.

„Trumpa reakcija į premjerės pasisakymą – gerbiama premjere, jūs liepos mėnesį priėmėte savo nutarimu, kad galima pirkti dronus supaprastinta tvarka. Tai tikėtis reikėjo, kad ir užtikrinsite skaidrumą. (...) Mano raštas jau yra Specialiųjų tyrimų tarnyboje, kurį pateikiau dėl šio klausimo“, – informavo opozicijos atstovas.

Jis taip pat debatų metu tiesiogiai kreipėsi į krašto apsaugos ministrą Lauryną Kasčiūną. Anot D. Gaižausko, KAM vadovas žino situaciją, apie kurią kalba „valstietis“.

„Gerbiamas ministre – ar jums yra žinomas toks asmuo Valdas Dambrauskas?“ – klausė D. Gaižauskas, daugiau detalių apie minimą žmogų nepateikdamas.

L. Kasčiūnas patikino nežinantis D. Gaižausko minimo asmens. Jis taip pat nurodė, jog dronų pirkimai iš Lietuvos gamintojų vyksta pagal numatytą tvarką bei ištestavus produkciją Ukrainoje. Todėl D. Gaižausko pareiškimus ministras laiko prorusiška retorika.

„Aš laukiau, kada kokie prorusiški veikėjai atakuos šį puikų sumanymą. Va ir atsiskleidė“, – tikino konservatorius.

„Palaikyčiau Lauryną Kasčiūną. Tik priminčiau, kad visą šitą istoriją pradėjo liberalai – tiesa, palaikomi ir Lauryno (Kasčiūno – ELTA), ir Dovilės (Šakalienės – ELTA). Ir lankėmės STT, ir paaiškinome, kad viskas tvarkoje. Ir pono Gaižausko skundas čia nieko nereiškia“, – savo ruožtu ministrui antrino liberalas Raimundas Lopata.

Tuo metu Seimo pirmininkė Viktorija Čmilytė-Nielsen tikino – tokie D. Gaižausko metami kaltinimai jos nestebina.

„Jūs stebitės, bet Dainius Gaižauskas naudoja šį žanrą Seimo posėdžių salėje kas antrą posėdį – apklausa, kaltinimai ir „rytoj pasakysiu“, – kolegą pašiepė Liberalų sąjūdžio vadovė.

ELTA primena, kad Seimo rinkimai vyks šių metų spalio 13 dieną.

 



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių