Kandidatas į socialinės apsaugos ministrus įvardijo svarbiausius darbus

Kandidatas į socialinės apsaugos ir darbo ministrus Vytautas Šilinskas sako, kad pagrindiniai jo darbai likus keliems mėnesiams iki Vyriausybės kadencijos pabaigos bus minimalios algos (MMA) didinimas, paramos būstui klausimai, vaikų apsauga nuo nusikaltėlių bei praktinis neįgalumo reformos įgyvendinimas.

Dabartinio viceministro kandidatūrą į ministrus premjerė Ingrida Šimonytė pateikė penktadienį.

„Yra darbo rinka, kurią aš pats kuravau, darbo teisė. Tai čia artimiausias klausimas bus minimalios algos nustatymas, kur ir darbdaviai, ir darbuotojai sutarė, kad ją reikia didinti“, – BNS penktadienį sakė V. Šilinskas.

Vyriausybės, darbdavių ir darbuotojų interesams atstovaujanti Trišalė taryba antradienį sutarė, jog MMA nuo 2024 metų sausio reikia didinti, tačiau nesusitarė dėl jos dydžio.

„Vyriausybė turi tam tikrą indikaciją, kad sutarė abi pusės, kad reikia didinti, turime rėžius, kiek viena šalis norėtų ir kiek kita, tai tuose rėžiuose, matyt, kažkur Vyriausybė ir turės spręsti“, – kalbėjo kandidatas į ministrus.

V. Šilinskas ketina tęsti nuo sausio pradėtos neįgalumo reformos įgyvendinimą, taip pat laukia Seimo sprendimų dėl ministerijos iniciatyvų – naujos paramos šeimoms būstui įsigyti tvarkos bei įpareigojimo gauti QR kodą norint dirbti su vaikais.

„Norime įdiegti, kad atsirastų QR kodas, kad darbdaviai galėtų priimdami į darbą, kur asmuo dirbs su vaikais, pasitikrinti, ar tas asmuo nėra teistas. Tai reikiamus įstatymų pakeitimus norime priimti dar šioje Vyriausybės kadencijoje“, – sakė V. Šilinskas.

Jo teigimu, dar šioje kadencijoje Seimui turėtų būti pateiktos pataisos dėl išankstinio pasitraukimo iš pensijų kaupimo dėl svarbių priežasčių.

„Kolegos žinau, kad yra daug darbo įdėję rengiant įstatymų projektus. Bet reikės pereiti dar pačiam ir pasižiūrėti, kokios buvo suinteresuotų pusių nuomonės, ką mes esame parengę, kur mes esame šioje vietoje, ir irgi turime planą pateikti  Seime diskusijai“, – sakė V. Šilinskas.

Buvo maratonas, kur bėgome, bet dabar finišo tiesiąją jau matome, lieka spurtuoti.

Kandidatas į ministrus taip pat teigė sau išsikėlęs tikslus gerinti ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų veiklą, siekti, kad Lietuva išvengtų vidutinių pajamų spąstų.

„Buvo maratonas, kur bėgome, bet dabar finišo tiesiąją jau matome, lieka spurtuoti“, – paklaustas, ar šiuos tikslus įmanoma pasiekti per kelis mėnesius, teigė V. Šilinskas. 

„Dėl M. Navickienės sprendimų esu ramus“ 

Darbo teisės specialistas V. Šilinskas teigė ilgai nesvarstęs siūlymo užimti ministro postą: „Aš to ir atėjau į viešąjį sektorių, kad atsakomybės daugiau pasiimčiau“.

Už darbo teisę, darbo rinką, darbuotojų saugą ir sveikatą bei socialinį draudimą (išskyrus pensijas) ministerijoje atsakingas bei „Sodrą“, Užimtumo tarnybą ir Valstybinę darbo inspekciją kuruojantis V. Šilinskas teigė esantis ramus dėl atsistatydinusios savo pirmtakės Monikos Navickienės sprendimų.

„Dėl ministrės, kiek teko dirbti, esu pakankamai ramus, kad dėl kažkokių sprendimų, dėl ko reikėtų aiškintis, ką ji padarė, ar ką mes padarėme ministerijoje, tai tikrai nereikės, nes žinau, kad ji stengėsi dirbti Lietuvai“, – teigė V. Šilinskas.

„O kokie jos draugai, kokia aplinka, tai aš nesu artimas draugas, nepažįstu ir negalėsiu kažko daugiau atsakyti“, – pridūrė jis.

Prezidentas Gitanas Nausėda su kandidatu į ministrus žada susitikti kitą antradienį.

Ministrus Lietuvoje skiria prezidentas premjero teikimu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių