V. Šilinskas: jeigu žmogus gali bet kada išsiimti lėšas, tai nebėra antra pensijų pakopa

Socialinės apsaugos ir darbo ministras Vytautas Šilinskas mano, kad pasitraukimas iš pensijų fondų turėtų būti ribotas, jog kaupimas antroje pakopoje netaptų dar viena įprasta taupymo priemone. Bet, anot jo, teikiant pakeitimus šiai sistemai bus atsižvelgta ir į Konstitucinio teismo (KT) sprendimus ir tai, kad kritiniais atvejais pensijos kaupimas praranda savo svarbą.

„Teko diskutuoti su į šią temą įsigilinusiais Lietuvos banko atstovais. Ir jie sakė turėti omenyje, kad jeigu padarome tiesiog taupymo priemonę, kur žmogus gali bet kada išsiimti, tai čia nebėra antra pakopa. O taupymo priemonių yra daug. Yra trečia pakopa, galima akcijas pirkti, į nekilnojamą turtą investuoti, bet antra pakopa specifiškai turi būti taupymas pensijai“, – ketvirtadienį „Žinių radijui“ sakė V. Šilinskas.

„Tai reikės pažiūrėti, kad nebūtų prarastas tikslas – taupyti pensijai, bet žinoma yra ir KT nutarimas. Ir, žinoma, kai kokiomis nors kritinėmis ligomis žmonės serga, tai faktas ne pensija galvoje ir tokiais atvejais jau nebereikia taupyti“, – pridūrė jis.

Visgi ministras neatskleidė, kokiais atvejais būtų leidžiama atsiimti pinigus iš fondų.

„Nesu įsigilinęs taip giliai į atvejus“, – sakė jis.

Be to V. Šilinskas užsiminė, kad jis supranta, kodėl visuomenei taip nepatinka spaudimas pradėti taupyti antroje pakopoje.

„Man nepatinka ir suprantu, kodėl žmonėms taip pat nepatinka, kad gaunasi spaudimas iš valstybės taupyti. Tai jeigu principų lygmenyje, mano nuomone, turi būti kuo daugiau pagalbos taupyti, bet šiuo atveju yra ir valstybės prisidėjimas“, – sakė V. Šilinskas.

Man nepatinka ir suprantu, kodėl žmonėms taip pat nepatinka, kad gaunasi spaudimas iš valstybės taupyti.

ELTA jau skelbė, kad Konstitucinis teismas (KT) nusprendė, jog Pensijų kaupimo įstatyme numatoma ribota galimybė pasitraukti iš pensijų kaupimo fondų pažeidžia Konstituciją. Tuo metu, anot institucijos, skirtingų rūšių išmokos pagal sukaupto turto dydį nepažeidžia pagrindinio įstatymo.

KT pažymi, kad teisė į pensijų fonduose sukauptas lėšas siejasi su jo nuosavybės teisių apsauga, todėl esamas reguliavimas neturi pagrindo.

KT nurodė, kad pensijų fonde sukaupto turto dydžių ir nuo jų priklausančios pensijų išmokų dydžio nustatymo pagrįstumas ir tikslingumas nėra konstitucinės kontrolės dalykas, nes nėra pagrindo teigti, jog tokiu teisiniu reguliavimu akivaizdžiai paneigtos Konstitucijoje įtvirtintos, jos ginamos ir saugomos vertybės.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Antra pakopa yra

Antra pakopa yra portretas
kai tavo pinigus gali pavogti aferistai.

žinoma žinoma,

žinoma žinoma, portretas
nebūkit blogiečiai. Jeigu visi pasiims savo nuosavus pinigėlius iš "pensijų fondų", tai ką tada vogs šustrikas stepukonis? Tokius blogiečių veiksmus reikia prilyginti genocidui.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių