G. Landsbergis apie sankcijas Baltarusijai: darbas dėl papildomų priemonių įvedimo vyksta nuolat

Praėjus kiek daugiau nei dviem mėnesiams nuo Europos Sąjungos (ES) sankcijų Baltarusijai sugriežtinimo, Lietuvos užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis teigia – nors sutarti dėl dabartinio paketo buvo gana sudėtinga, darbas dėl papildomų priemonių įvedimo vyksta nuolat.

„Noriu pabrėžti, kad (...) tas (sankcijų Baltarusijai – ELTA) suvienodinimas, kuris įvyko prieš keletą mėnesių, užtruko pakankamai ilgai – daugiau negu metus siekėme išvengti tam tikrų nuolaidų Lukašenkos režimui. Ir dėl to tos sankcijos nebuvo vis niekaip patvirtintos“, – žurnalistams Adutiškio pasienio punkte pirmadienį sakė G. Landsbergis.

Lietuvos diplomatijos vadovas taip pat pabrėžė reikšmingą Latvijos indėlį kartu su Lietuva siekiant griežtinti bendrijos poziciją A. Lukašenkos režimo atžvilgiu.

„Nuolat dirbame, kad sankcijos būtų bent jau suvienodintos – tos, kurios yra taikomos Rusijos Federacijai ir Baltarusijos Respublikai“, – tikino ministras.

Tam pritarė ir Latvijos užsienio reikalų ministrė Baiba Bražė, pridurdama, kad abiejų Baltijos valstybių kol kas netenkina šiuo metu galiojančio sankcijų paketo apimtis.

„Turime dirbti su kai kuriais partneriais, kai kuriomis Europos Sąjungos valstybių vyriausybėmis, kad užtikrintume, kad tam tikri (...) produktai ir prekės būtų įtraukti į sankcijų sąrašus“, – žurnalistams sakė politikė.

„Kalbant apie tai, ką sako Lukašenka, aš siūlyčiau tai vertinti labai kritiškai“, – tikino Latvijos diplomatijos vadovė.

ELTA primena, kad birželio pabaigoje Europos Sąjungos (ES) valstybės susitarė dėl naujų sankcijų Baltarusijai, siekdamos labiau suderinti jas su Rusijai įvestomis baudžiamosiomis priemonėmis ir tokiu būdu pažaboti jų vengimą.

Naujuoju sankcijų paketu išplečiami eksporto ir importo ribojimai, taip pat nustatytas helio importo draudimas, papildomai įvestas draudimas teikti paslaugas Baltarusijos vyriausybei arba jos valdomoms įmonėms.

Į Baltarusijos sankcijų paketą įtrauktos ir specifinės kovos su sankcijų apėjimu priemonės, kurios taip pat buvo patvirtintos sankcijų Rusijai keturioliktuoju paketu.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių