Vilnius pradeda džiazuoti

Nuo šiandien visą savaitę Vilniuje skambės džiazas. Rusų dramos teatre ir muzikos klube "Tamsta" aštuntą kartą rengiamas festivalis "Mama Jazz" pristatys 13 rinktinių europietiško džiazo projektų.

Džiazas be amerikiečių

"Dabar, kai Vilnius didžiuojasi Europos kultūros sostinės vardu, tinkamiausias metas išskleisti spalvingą Europos džiazo paletę", – įsitikinę festivalio rengėjai. Vilniuje šia proga muzikuos pripažinti ir neseniai šlovės zenite suspindę džiazo virtuozai iš Prancūzijos, Didžiosios Britanijos, Italijos, Norvegijos, Olandijos, Švedijos, Lenkijos ir Šveicarijos.

Ryškiausia festivalio žvaigždė – vieno geriausių pasaulio būgnininkų amerikiečio Billy Cobhamo grupė – taip pat atstovaus labiau Europai negu Jungtinėms Valstijoms. Jos lyderis jau 30 metų gyvena Šveicarijoje, o beveik visi partneriai šįkart yra europiečiai.

"Pagaliau suradau muzikantus, su kuriais galiu perteikti tai, ką noriu pasakyti", – taip Vilniaus scenoje laukiamą kolektyvą apibūdino B.Cobhamas. Vilniuje legendinis būgnininkas su savo grupe atliks pernai įgroto albumo kompozicijų. Be to, tą pačią dieną jis ves atvirą nemokamą pamoką džiazo studentams Rusų dramos teatro salėje.

Dominuoja prancūzai

Projektas "Europos džiazas" ir šiųmetis festivalis pažers klausytojams atradimų. Jo dalyvių pavardes puikiai žino tikri džiazo gurmanai, o ne tokiai informuotai publikai jos pateiks malonių staigmenų.

Pavyzdžiui, Prancūzijai festivalyje atstovaus net penkios grupės. Džiazo aistruoliams turbūt nereikia pristatyti vienos jų lyderio – kūrybingiausiems žemyno muzikantams priskiriamo daugybės džiazo titulų ir apdovanojimų savininko, saksofonininko ir klarnetininko Louiso Sclaviso.

Šis 56 metų improvizuotojas įrašė savo vardą į moderniojo džiazo istoriją greta tokių eksperimentininkų kaip Peteris Broetzmannas, Evanas Parkeris, Cecilis Tayloras, Fredas Frithas ir daugelis kitų.

Viename koncerte su korifėjaus trio pasirodys kylanti Prancūzijos žvaigždė – pernai geriausio jaunojo pianisto titulą šalyje pelnęs, iš Izraelio kilęs Yaronas Hermanas su savo trio.

Lietuviai gerai žino ir trečią kartą į Vilnių pakviestą prancūzų kolektyvą "Ozma", žavintį išradingomis idėjomis ir virtuoziškumu. Prancūziško džiazo mėgėjai dar atsimena 2004-aisiais festivalyje "Vilnius Mama Jazz" koncertavusius "La Campagnie des Musiques a Quir". O likusi tikrų patrakėlių grupė iš Prancūzijos – "Melosolex" – Vilniuje pasirodys pirmą sykį.

Gros saviti kūrėjai

Olandų gitaristė Corrie van Binsbergen vadinama JAV roko pamišėlio Franko Zappos antrininke. Ji puikiai jaučiasi ir roko klubų, ir operos teatrų aplinkoje, per du karjeros dešimtmečius pasirodė su simfoniniais orkestrais ir baleto trupėmis, rengė koncertus su garsiais olandų rašytojais.

Labai savitas muzikantas atstovaus festivalyje ir Italijai. Tai – daugybę projektų su įvairių žanrų žvaigždėmis, įspūdingų solinių albumų parengęs saksofonininkas Rosario Giuliani. Jis atvyks su savo kvintetu.

"Muziką galime sukti bet kuria kryptimi – esame iš tos pačios muzikos planetos". "Kai Larsas šalia, man nereikia galvoti apie muziką – tiesiog jaučiu ją". Taip vienas apie kitą kalba švedų bosistas ir violončelininkas Larsas Danielssonas bei lenkų pianistas Leszekas Mozdzeris, taip pat atvyksiantys į Vilnių. Abu šie muzikantai sukasi pasaulio korifėjų orbitoje, o jų duetas gimė tik prieš kelerius metus.

Lyriškomis nuotaikomis vilniečius palepins ir norvegų vokalistė Beate S.Lech, žavinti džiazo mėgėjus šiltu ir svajingu balsu.

Partnerius rado svetur

Festivalio organizatoriai įgyvendins savo seną svajonę – pristatys du bendrus lietuvių ir užsienio muzikantų projektus. Lietuvos rusų dramos teatro scenoje susitiks nuo praėjusių metų Londone patirtį kaupiantis lietuvis būgnininkas Marijus Aleksa su tenykščiais savo bendražygiais – Nigerijoje gimusiu gitaristu Femi Temowo ir australu klavišininku Grantu Windsoru.

Dar vieną projektą rengia Lietuvos džiazo vilkai Vytautas Labutis ir Eugenijus Kanevičius su Italijos džiazo meistrais – pianistu Andrea Pellegrini ir būgnininku Riccardo Ienna.

Ne mažiau intriguojamas bus lietuviškas projekto akcentas – į sceną su talentingais savo mokiniais pakils saksofono maestro Petras Vyšniauskas.


Šiame straipsnyje: mama jazzJazzdžiazas

NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių