Baltų kultūros festivalis „Mėnuo Juodaragis“ supažindina su užsienio svečiais

  • Teksto dydis:

Po mėnesio įvyksiantis 19-asis savitos muzikos ir šiuolaikinės baltų kultūros festivalis „Mėnuo Juodaragis“ šventiškai baigti vasarą kvies įsikūręs naujoje erdvėje – Dūburio ežero saloje prie Antazavės, Zarasų rajone.

Gausią alternatyvios muzikos stilių įvairovę pristatantis renginys kviečia susipažinti su užsienio svečiais.

Šiai metais festivalio klausytojai galės mėgautis muzika net keturiose skirtingose erdvėse – plačiose Dūburio salos erdvėse įsikurs dvi didžiosios scenos ir dvi mažesnės. Kartu su visame pasaulyje gerai žinomais kontraversiškaisiais slovėnais „Laibach“ festivalyje pasirodys dar 10 daugiau ir mažiau žinomų grupių iš Ispanijos, Italijos, Suomijos ir kaimyninių šalių.

Prūsiško tamsiojo neofolkloro grupė „Romowe Rikoito“ savo kūrybiniame kelyje peržengė ne vieną slenkstį. Grupės muzika – tai kultūrinis žingsnis tarp senovės Prūsijos palikimo ir nūdienos didmiesčių pagonybės, muzikinis žingsnis tarp pirmapradžių miško dermių ir šiuolaikinio postfolkloro scenos, lingvistinis žingsnis tarp senovės prūsų ir šiuolaikinių kalbų. Du dešimtmečius tarp Karaliaučiaus ir Neringos gyvuojanti legenda gyviems pasirodymams renkasi ypatingas vietas ir aplinkybes, nes kiekvienas „Romowe Rikoito“ koncertas virsta apeiga. 

Įsivaizduokite „The Doors“ pasiklydusius laukinėse Suomijos platybėse... Nevaržomą elektrinių gitarų energiją su iš amžių gūdumos kylančia pirmaprade tradicijų galia – tai psichodeliniai suomiai „Hexvessel“, kurie drebins didžiąją festivalio sceną.

Nuo jų neatsilieka viena įdomiausių ir geriausių šiuolaikinės Europos muzikos grupių, jungianti world, trip-hop'ą, darkwave, rytietiškas, Balkanų tradicijas, bei šiaurietišką mistiką. Iš Sankt Peterburgo kilęs kolektyvas „Theodor Bastard“ ne kartą koncertavo Lietuvoje ir kerėjo „Mėnesio Juodaragio“ scenose, švytėdamas nepaprastu ritmų ir melodijų srautu, ypatinga archaijnių instrumentų ir šiuolaikinio skambesio derme. Nes kiekvienas „Theodor Bastard“ pasirodymas – tai magiškas muzikos, grožio, psichodelikos ir amžinybės aktas.

„Juodaragio“ namuose šiemet svečiuosis ilgai lauktas garsusis alchemikas iš Italijos – Stefano Musso, jau daugiau nei 20 metų kuriantis „Alio Die“ vardu. Akustiškai prisodrintas, skaidrus „Alio Die“ ambientas apgaubia svajinga, mįslingos šviesos kupina atmosfera. Meistriškai kuriami garsovaizdžiai neša į gamtos ritualų ritmu alsuojančią kelionę, kurios patirtys muzikos gurmanams turėtų tapti tikra emocijų puota.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių