- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Maisto gaminimas grilyje yra viena didžiausių šiltojo sezono pramogų. Tai patvirtina ir statistika: vasarą maistą virš žarijų gamina 6 iš 10 lietuvių. Grilio ekspertai negaili pagyrų tobulėjančiai mūsų kepimo ant žarijų kultūrai, o gamintojai bei pardavėjai džiaugiasi, kad lietuviai noriai domisi grilių naujovėmis.
Stulbinama įvairovė
"Turėdamas gerą lauko grilį kiekvienas gali tapti gurmanu. Šiandien gamintojai siūlo tokių jų modelių, kurie šviesmečiais nutolę nuo įprastų šašlykinių", – tikina Namų idėjų centre NIC esančio salono VIP ZONE vadovas Vidmantas Bacys, padedantis susivokti grilių pasiūloje.
Maisto gaminimas lauke taip pat tampa vis išradingesnis. Sukurta daugybė skirtingų grilių modelių, jie gaminami iš keramikos, ketaus, plieno, kūrenami dujomis, anglimis ar malkomis. Netgi skirtingos formos taip pat turi savo privalumus ir paskirtį. Norint išsirinkti grilį, tikrai gali apsisukti galva...
"Renkantis grilį reikėtų atsižvelgti ne tik į gamintojų patikimumą, naudojamų medžiagų kokybę, patvarumą, šilumos izoliacijos efektyvumą, bet ir į savo poreikius: ar gaminsite tik šeimai, ar ir kompanijai, ar mėgstate eksperimentuoti, o gal patinka tai, kas greita ir paprasta?" – pataria grilių žinovas.
Grįžti prie pagrindų
Atviros ugnies šiluma, lauko ir lengvas dūmų kvapas, kuo paprastesnė priežiūra ir bendravimas yra tai, kas teikia didžiausią džiaugsmą gaminant lauke. Nenuostabu, kad buvo įgyvendinta idėja sujungti visą tai į vieną. Ugnies, maisto gaminimo ir bendravimo lydinys įgijo formą ir tapo OFYR griliu.
Patentuotas minimalistinis aukuro formos dizainas išpildytas naudojant naujausias technologijas. Tikslūs lazerio pjūviai, funkcionalūs linkiai, aukštos kokybės plienas užtikrina kokybę, ilgaamžiškumą ir patogų naudojimą.
Corten plieno pagrindas turi specialų, rūdis primenantį paviršinį sluoksnį, kuris iš tiesų apsaugo metalą nuo korozijos ir rimtesnių pažeidimų. Laikui bėgant šis sluoksnis tamsėja ir iš oranžinės įgauna tamsiai rudą spalvą.
Plieninis kepimo žiedas gražiai įrėmina ugnį ir yra neįtikėtinai paprastai naudojamas kepimo pagrindas, prie kurio kepiniai nepridega, o visi likučiai mentele tiesiog nustumiami į ugnį.
Tai yra 360° keptuvė, prie kurios vienu metu gali suktis keli kepėjai ir gaminti nuo paprasčiausių kiaušinių iki įspūdingų tomahauko kepsnių.
Atsižvelgdamas į gaminio populiarumą ir klientų poreikius, gamintojas gerokai išplėtė asortimentą. Šiuo metu galima rinktis ne tik Corten plieno, bet ir juodus ar betoninius to paties dizaino grilius bei jų priedus. Taip pat yra ir išskirtinai profesionalams skirtas, net 150 cm skersmens grilis. Prie šio milžino vienu metu gali dirbti keli šefai ir pamaitinti net iki 150 žmonių.
Vertinantiems natūralumą
Medis mums artimas ne tik kalbant apie baldus, interjerus, bet ir apie grilius. Natūrali ugnis šildo, sukuria jaukumą ir, žinoma, suteikia maistui dūmų aromatą.
Nyderlanduose sukurti ir pagal patentuotą dizainą gaminami OFYR® griliai yra tarsi meno kūriniai, maisto gaminimą lauke paverčiantys tikra švente. Ant tokio grilio galima vienu metu kepti kelis patiekalus ir vietos užteks iškart keliems kepėjams.
Populiaraus ir daug kur naudojamo Corten plieno pagrindas atrodo stilingai, o preciziškai lazeriu pjauta plieninė kepimo plokštė padaryta taip, kad nepakeistų savo formos net ir daug naudojant ar ilgai palaikant aukštą temperatūrą. Jūsų kojos taip pat apsaugotos nuo netyčia nutekėjusių riebalų. Nedidelis nuolydis užtikrina, kad skysčiai tekėtų į grilio vidų. Apgalvotos smulkmenos, kurios išties svarbios, siekiant užtikrinti geriausią naudojimosi griliu patirtį.
Yra ir kitų malkinių grilių variantų, kuriuose maistas kepamas lyg krosnyje, tarp įkaitusių žarijų. Tokiame grilyje galima kepti, troškinti, o taip pat ir rūkyti.
Kanadietiška kokybė
Kanada – šalis, kur dujinių grilių tradicijos labai senos ir taip kepti maistą yra kultūros dalis.
Dujinių grilių gamintojas Broil King® tikrai gali pasiūlyti kokybišką produktą: nuo kompaktiškų modelių, kuriuos patogu pasiimti keliaujant į gamtą, iki galingų daugiafunkcių grilių, kurie atstoja visą virtuvės įrangą ir puikiai tinka, kai reikia gaminti daug maisto.
Mėgstantiems tiesiog patogiai kepti lauke ir taikantiems į aukso viduriuką išties yra iš ko rinktis. Optimalaus dydžio griliai su reikalingomis funkcijomis: besisukantis iešmas, šoninė viryklė, ketaus grotelės, maisto pašildymo lentynėlė. O pritaikę reikalingus priedus, grilio funkcijas galima dar labiau išplėsti.
Patvarumo garantija
Keramika turi puikių savybių, bet ji yra trapi. O grilis naudojamas lauke, įvairiomis oro sąlygomis: vakarėliuose, kai aplink zuja vaikai, ar transportuojamas iš vienos vietos į kitą. Ir tikrai geriau, kai nereikia bijoti pažeisti ar sudaužyti savo brangų grilį.
Broil King® kompanija keramiką sėkmingai pakeitė plienu ir sukūrė itin patvarų, su labai gera šilumos izoliacija kamado tipo grilį. Jis ne tik greičiau įkaista, bet ir yra saugus. Prisilietę prie grilio išorės nenudegsite net jei viduje bus kelių šimtų laipsnių temperatūra.
Tokį grilį galima drąsiai naudoti ir žiemą, taip pat nereikia baimintis, jei ant įkaitusio grilio pradės lyti lietus. Metalui tokie temperatūrų pokyčiai neturi neigiamo poveikio.
Grilių tipai
Lauko griliai skirstomi pagal jų kūrenimo šaltinį: malkiniai, angliniai, dujiniai ir kamado. Kokiomis savybėmis jie pasižymi, kokie jų privalumai ir trūkumai?
* Malkinis, aukuro tipo grilis yra unikalus savo forma ir gaminimo būdu. Maistas gaminamas atvirai ant gerai įkaitinto paviršiaus. Natūrali mediena ir ugnis suteikia maistui ypatingą skonį. Vėsesnėmis dienomis ar vakarais tai – ir šiluma, jaukumas. Gana didelis gaminimo plotas leidžia vienu metu prie kepsninės suktis keliems kepėjams.
* Angliniai griliai – labiausiai visiems žinomas, klasikinis lauko grilių tipas. Į specialų konteinerį beriama anglis, užkuriama ugnis ir dedamos grotelės su patiekalais. Didžiausias jų privalumas – stiprus medienos dūmų kvapas. Taip pat tokie griliai patogiai transportuojami. Pagrindinis anglinių grilių trūkumas – santykinai ilgas įkūrimo ir kepimo procesas.
* Dujinių grilių privalumas tas, kad jie labai paprastai ir greitai paruošiami naudoti. Užkuriami mygtuko paspaudimu, jie kur kas greičiau įšyla, lyginant su angliniais griliais, bei baigus gaminti greičiau atvėsta. Lengvai – tereikia pasukti rankenėlę – kontroliuojama temperatūra, didesniuose griliuose galima gaminti keliuose skirtinguose lygiuose ar sekcijose. Tiesa, patiekalų skonis būna kitoks, lyginant su tais, kurie kepami tiesiogiai ant anglių. Dujinius grilius paprasta valyti, tačiau jie nėra tokie lengvi, kad būtų patogu pasiimti į iškylą.
* Kamado tipo griliai paprastai gaminami iš karščiui atsparios keramikos ir kitų ugniai atsparių medžiagų. Keraminė kepsninės konstrukcija leidžia ilgai išsaugoti karštį ir pasiekti iki 400 °C kepimo temperatūrą. Kamado kepsninėse labai tiksliai reguliuojamas oro srautas ir temperatūra, todėl jose lengva kepti bei skrudinti beveik viską. Taip pat kamado kepsninės leidžia rūkyti mėsą, paukštieną ir žuvį, kepti duoną.
Ką rinktis?
* Mėgstantiems išskirtinumą, norintiems vienu metu gaminti kelis skirtingus patiekalus, dažniausiai kepantiems su kompanija – nepamainomi malkiniai aukuro tipo griliai.
* Kai reikia daugiau vietos gaminamam maistui ir norintiems patogumo bei efektyvumo – dujiniai.
* Norintiems ryškesnio skonio, turintiems daugiau kantrybės ir gaminantiems mažesniam kiekiui žmonių labiausiai tiks kamado tipo angliniai griliai.
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Žmonių ir gamtos kaimynystė: želdynai ant stogų ir sienų
Tvarūs pastatai vadinami žaliaisiais ne tik dėl to, kad yra energetiškai efektyvūs, naudoja atsinaujinančius išteklius, perdirbtas, aplinkos neteršiančias medžiagas ir technologijas, bet ir tiesiogine prasme – dėl į juos int...
-
Rudeniškos puošmenos: kaip prižiūrėti viržius, erikas ir bruknuoles?
Ieškantys nebrangios ir lengvai prižiūrimos spalvingos puošmenos namams pirmiausia į pirkinių vežimėlius dedasi viržius. Tačiau pirkėjai dairosi ir įvairovės – jų akis traukia ir pasirodžiusios grakščiosios erikos, i&sc...
-
Senų baldų gaivintoja: jaukumo namams teikia daiktai su istorija
Vilniuje esančios antrinio dizaino studijos „CooCoo“ įkūrėja Roberta Gabalaitė juokiasi, kad jos manikiūras dažniausiai būna toks pats – baldų lakas. Prieš penkerius metus palikusi kelionių organizatorės darbą, ji užvėr...
-
M. Vitulskis davė svarbų pažadą: dedu ranką ant krūtinės5
Merūnui Vitulskiui džiaugtis kylančia sodyba priežasčių yra daugybė. Viena iš jų – stiprėjantis vaikų prisirišimas ne tik šiai vietai, bet ir gamtai. ...
-
Tinkamas apšvietimas – jaukumui ir geresnei savijautai
Nuo tinkamo apšvietimo priklauso ne tik namų jaukumas, bet ir mūsų savijauta. Ilgėjant vakarams, šviesa tampa esminiu elementu, kuriančiu šilumą ir komfortą. Gerai parinkti šviestuvai gali tapti ir svarbiais puošybos a...
-
Sendaikčių ieškotojos receptas jaukiam gyvenimui – lėtumas ir tvarumas
Eglei Mastauskienei, elektroninės sendaikčių parduotuvės „Golden Flea“ įkūrėjai, gera diena yra lėta diena, kai atsikėlusi ryte ji gali atlikti savo mažus ritualus be streso ir skubos. „Vienas mano mėgstamiausių ritualų – p...
-
M. Vitulskis: nereikia vaikų saugoti nuo darbo9
Nors dar – ne pabaiga, po ilgų statybose praleistų mėnesių, tenoras Merūnas Vitulskis jau gali džiaugtis svarbiausiais užbaigtais etapais. ...
-
Naujausios technologijos virtuvėje – ruoškite maistą sveikiau ir tvariau naudokite išteklius
Naujausios technologijos virtuvėje suteikia galimybę ne tik lengviau pagaminti maistą ir skaniau valgyti. Inovatyvios funkcijos įvairiuose buities prietaisuose taip pat leidžia ruošti maistą tvariau, taupant energijos išteklius. ...
-
J. Beliak: mane traukia seni namai, į kurių sienas įsigėrusi istorija2
Vis dažniau renkamasi pirkti ne naujos statybos namą, o seną, net ir sukiužusį, ir jį atnaujinti. Tai – tvarus būdas išsaugoti statinius. Tiesa, tam pasiryžusi vilnietė Jovita Beliak gerokai nustebino aplinkinius: daugelis nesuprato jos a...
-
Maža erdvė: gali būti ir funkcionalu, ir jauku1
Kokybiškai ir jaukiai įrengti mažą namų erdvę gali būti nemenkas iššūkis – ypač tuomet, kai ir turimas biudžetas ribotas. Interjero dizainerė Irena Kalabuckaitė sako, kad mažų būstų savininkams atnaujinant erdvę svarb...