Profesionalūs švaros priemonių žinovės patarimai: kaip palaikyti namų švarą?

  • Teksto dydis:

Švarūs namai ne tik suteikia jaukumo ir komforto jausmą, bet ir atspindi jų šeimininkų gyvenimo būdą. Tvarkinga gyvenamoji erdvė padeda sumažinti stresą, skatina produktyvumą, gerina bendrą žmogaus savijautą, mažina alergijų ir ligų riziką.

Profesionaliais patarimais apie tinkamą namų priežiūrą dalijosi švaros priemonių žinovė Erika Petravičienė.

Kvepiančių namų paslaptis

Visi žmonės nori, kad jų namai nuolat skaniai kvepėtų, todėl atsiradus prastam kvapui dažnai pasitelkiami trumpalaikiai sprendimai. Pavyzdžiui, purškiamieji gaivikliai, kurių kvapas gana greitai dingsta.

Siekiant visam laikui atsikratyti nemalonaus kvapo namuose, būtina į šią problemą pažvelgti giliau. Pirmiausia reikia išsiaiškinti blogo kvapo priežastį, iš kur jis kyla. Galbūt seniai valytas unitazas, galbūt šiukšlės neišneštos ir panašiai.

Kai blogo kvapo priežastis yra pašalinta, o namai švarūs, galima imtis ir kitų veiksmų, kurie padės namuose palaikyti ne tik neutralų, bet ir specifinį malonų aromatą. Geriausiai malonų kvapą namuose skleidžia ir palaiko natūralaus vaško žvakės arba natūralūs garuojantys pastatomi namų kvapai.

Šalin dulkes

Ne paslaptis, kad dulkės ant įvairių paviršių kaupiasi greitai, o jų nenuvalius namai atrodo neprižiūrėti. Kad dulkių nereikėtų valyti kasdien, o paviršiai vis tiek atrodytų tvarkingai, geriausia pasitelkti specializuotas priemones.

Apsivalymas kas savaitę yra tik akiai apgauti, paviršutiniškas. Generalinė tvarka kartą per mėnesį turi būti daroma.

Yra specialus valiklis, pavyzdžiui, mediniams paviršiams, kuris veikia antistatiškai – juo nuvalius, dulkės ant paviršiaus negali nugulti gerą savaitę.

Dezinfekcija – tik virtuvėje

Pasaulinė epidemija daugelį žmonių išmokė, kokia svarbi ir būtina yra dezinfekcija. Visgi dėl epidemijos laikotarpiu tvyrojusios bakterijų baimės kai kurie žmonės yra linkę valyti ir dezinfekuoti namų paviršius dažniau nei reikėtų.

Dezinfekciją taikyti reikėtų tik paviršiams virtuvėje, kur yra maisto, o kitose namų erdvėse tai nėra būtina.

Kiek dažnai reikėtų dezinfekuoti, labai priklauso nuo gyvenimo būdo – yra žmonių, kurie visai negamina, kiti gamina kasdien, nuo to atitinkamai ir priklauso dažnumas. Geriausia būtų dezinfekuoti paviršius kartą per savaitę, daryti tai dažniau nebūtina. Bet įprastai nuvalyti paviršius patartina po kiekvieno gaminimo.

Kovoje su dėmėmis

Baldų ar kilimų dėmių valymas gali būti tikras galvos skausmas. Kai kurių dėmių nepavyksta visiškai pašalinti, o kartais valant pažeidžiamas pats audinys. Todėl nors nešvarumų ir nelieka, atsiranda aiškiai išsiskiriantis spalvos ar tekstūros skirtumas.

Siekiant efektyviai pašalinti dėmę ir nepažeisti paviršiaus, geriausia naudoti tam pritaikytas specialias priemones. Ypač tokias, kurių sudėtyje nėra chloro.

Galima valyti rankiniu būdu, putomis iškeliant ir išvalant konkrečią dėmę. Arba iš specialaus šampūno pasigaminti tirpalą ir juo išplauti, pavyzdžiui, visą kilimą. Siekiant apsaugoti valomą paviršių, patartina nenaudoti tam nepritaikytų cheminių priemonių.

Dažnai keisti kempinėles

Gali pasirodyti, kad dažnas indams plauti skirtų kempinėlių ir šluosčių keitimas nėra būtinas, nes iš pirmo žvilgsnio jos atrodo švarios.

Nepaisant to, net ir plaunant kempinėlę po kiekvieno naudojimo, jose kaupiasi nepastebimos bakterijos ir nešvarumai.

Kempinėles, šluostes reikėtų keisti kas 1–2 savaites, nes muilo apnašose bakterijos taip pat kaupiasi ir dauginasi. Kartais nuo to virtuvėje atsiranda nemalonus kvapas.

Skalbimo mašinos valymas

Nors kiekvieno naudojimo metu į skalbimo mašiną yra dedama daug skirtingų valymo priemonių, jos yra skirtos drabužių švarai, o ne pačiai mašinai. Laikui bėgant vidiniuose skalbimo mašinos mechanizmuose kaupiasi kalkės ir kiti nešvarumai, kurie ne tik kenkia pačiai mašinai, tačiau ir blogina drabužių išplovimo kokybę.

Kas 2–3 mėnesius privalome valyti skalbimo mašiną tiek nuo kalkių, tiek nuo įvairių grybelių, bakterijų. Būtent dėl jų dažnai iš nevalytos mašinos būgno pradeda sklisti nemalonus kvapas.

Skalbimo mašinai valyti skirta priemonė yra supilama į būgną arba specialią valiklio talpą ir paleidžiamas tuščias skalbimo ciklas, nustačius aukštą temperatūrą. Taip pašalinami visi nešvarumai.

Efektyviausias pelėsio priešas

Drėgmė ir šiluma yra idealiausia terpė pelėsiui atsirasti, todėl ne paslaptis, kad opiausia ši problema yra vonios kambaryje. Jeigu pelėsis jau atsirado, labai svarbu kuo greičiau jį kruopščiai išvalyti su specialiai tam skirtomis priemonėmis, kurios ne tik efektyviai nuvalys, bet ir apsaugos paviršių nuo pakartotino jo atsiradimo.

Net ir pačių geriausių chemijos priemonių pelėsio prevencijai neužtenka – svarbiausia yra oro cirkuliacija. Vonios kambario durys turėtų būti atidarytos visą laiką. Uždarytos jos turėtų būti tik tada, kai prausiamasi. Dar geriau, jei namuose atidaromos balkono durys, langai, taip yra kuriama trauka, mikrocirkuliacija.

Generalinė tvarka – būtina

Kartą per mėnesį patartina nuodugniai išvalyti visas namų erdves. Langai į šį sąrašą neįeina – juos užtenka valyti 2–3 kartus per metus.

„Mes gyvename gana sunkioje terpėje: gatvėse yra daug dulkių, visur tvyro žiedadulkės. Apsivalymas kas savaitę yra tik akiai apgauti, paviršutiniškas. Jei nevalysime nuosekliai, viskas kaupsis, kaupsis ir bus tik blogiau. Todėl generalinė tvarka, mano nuomone, kartą per mėnesį turi būti daroma“, – teigia E. Petravičienė.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

  • Akvariuminės žuvytės: ką būtina žinoti?
    Akvariuminės žuvytės: ką būtina žinoti?

    Žuvytės ir kiti vandens gyventojai yra išskirtiniai namų augintiniai, kuriems reikia ypatingos priežiūros ir tinkamų gyvenimo sąlygų. Įvairių rūšių žuvys ne tik praturtina akvariumo estetiką, bet ir skatina giliau domėtis jų gyven...

  • Specialistė pataria, kaip įsileisti ryškias spalvas į namus ir gyvenimą
    Specialistė pataria, kaip įsileisti ryškias spalvas į namus ir gyvenimą

    Ne veltui lietuviai taip mėgsta pilkus vienspalvius interjerus. Juk ir mūsų dangus dažnai būna nusidažęs niūriais cepelinų atspalviais. Ką daryti, kad gyventume, pavyzdžiui, it žydinčiame citrinų sode? ...

  • Jauna šeima nusprendė pasidalyti savo namo pasaka
    Jauna šeima nusprendė pasidalyti savo namo pasaka

    Indra ir Vytautas Butkai prieš kelerius metus pradėjo statyti savo svajonių namą. Tada daug kas buvo neaišku, nebandyta, nauja. Dabar jie jau gyvena savo name ir instagramo paskyroje „Namo pasaka“ dalijasi statybų patirtimi. &bdqu...

    14
  • Jūsų daržovių sodas: paprasti žingsniai į sėkmę
    Jūsų daržovių sodas: paprasti žingsniai į sėkmę

    Ar kada nors svajojote turėti savo žemės sklypą, kur galėtumėte auginti šviežias daržoves? Ši svajonė yra arčiau nei gali atrodyti. Jums nereikia didelės patirties, kad galėtumėte džiaugtis sveikomis, skaniomis daržovėmis i&scaron...

    1
  • Funkcionalus mažo būsto įrengimas
    Funkcionalus mažo būsto įrengimas

    Įvairūs tyrimai rodo – perkamo būsto plotas nuolat mažėja. Tai visai nestebina, nes, būstui brangstant, jo įperkamumas mažėja. Visgi maži namai neretai turi daug iššūkių – kaip sutalpinti viską, ko prireiks patogiam ir fu...

  • Kas išgelbės erdvę mažame vonios kambaryje?
    Kas išgelbės erdvę mažame vonios kambaryje?

    Įrengiant vonios kambarį, svarbu atsižvelgti ne tik į patogumą ir baldų kokybę, bet ir išsaugoti erdvės ir švaros pojūtį. Kaip viską suderinti net ir nedidelės kvadratūros vonios kambaryje? ...

    1
  • Atnaujiname vonios kambarį: išmintingi sprendimai
    Atnaujiname vonios kambarį: išmintingi sprendimai

    Tvarkingas vonios kambarys leidžia dieną pradėti ir ją pabaigti be papildomo streso. Tačiau dažnai dėl netinkamo baldų išdėstymo šios erdvės potencialas lieka neišnaudotas. „Įrengiant šią erdvę, reikia gerai apgal...

  • Paprasti būdai atsipalaiduoti namuose
    Paprasti būdai atsipalaiduoti namuose

    Tyrimo duomenimis, galimybė atsipalaiduoti namuose kas trečiam Lietuvos gyventojui yra vienas iš svarbiausių veiksnių, padedančių palaikyti gerą psichologinę savijautą. Deja, pasakyti kartais lengviau nei padaryti – po įtemptos dienos ga...

    1
  • Agurkų ir pomidorų priežiūra: ką turi žinoti kiekvienas sodininkas?
    Agurkų ir pomidorų priežiūra: ką turi žinoti kiekvienas sodininkas?

    Daržovių daigai šiltnamiuose jau prigijo, o kai kur ant sodinukų jau pūpso paprikos, agurkai ir pomidorai. ...

    3
  • Ugdymą šeimoje pasirinkę tėvai: svarbiausia – vaiko autentiškumas
    Ugdymą šeimoje pasirinkę tėvai: svarbiausia – vaiko autentiškumas

    Vis dažniau ne pačiais geriausiais žodžiais minint tradicinę švietimo sistemą, pasigirsta kalbų apie ugdymą šeimoje. Trijų vaikų mama Rūta Mazurkevičienė, turinti anglų kalbos pedagoginį išsilavinimą, tokį ugdymą taiko dv...

    12
Daugiau straipsnių