- Kauno.diena.lt inf.
- Teksto dydis:
- Spausdinti
Kilometrinės eilės, sunkus pirkinių vežimėlis ir skirtingose prekybos centro vietose išdėstyti reikalingiausi maisto produktai lemia, kad grįžus namo galvojimas ką, kaip ir kur sudėti yra paskutinis dalykas, kuris gali mums šauti į galvą. Tačiau Varle.lt buitinės technikos specialistai atkreipia dėmesį, kad produktų sudėjimo ir laikymo šaldytuve būdas turi didžiulę įtaką jų kokybei, maistinėms savybėms ir galiojimo laikui.
Įprastai maisto produktus laikome trijose vietose:
šaldytuve;
už šaldytuvo ar šaldiklio ribų: spintelėse, stalčiuose ir kt.
Ar tikrai žinome, kaip teisingai laikyti maisto produktus?
Šilčiausia – viršuje
Varle.lt pardavimų vadovas Justinas Kaušinis teigia, kad ko gero ne kiekvienas žinome, jog šaldytuve temperatūra kiekviename lygmenyje yra skirtinga. Viršutinės šaldytuvo lentynos pasižymi aukštesne temperatūra nei esančios žemiau. Viršutinėse šaldytuvo lentynose temperatūra siekia apie 8° C. Kokius produktus čia turėtume laikyti?
Visų pirma, visus pieno produktus tokius kaip pienas, kefyras, grietinė ir jogurtai. Per žema temperatūra neigiamai veiks gyvąsias pieno produktuose gyvenančias bakterijas. Taip pat čia tinka laikyti uogienes, džemus ir prieš tai pagamintą maistą.
Tačiau nepamirškime, kad paruošto maisto nereikėtų laikyti šaldytuve ilgiau kaip dvi – tris dienas, ypač atsargiems reikėtų būti su mėsos patiekalais.
Viršutinės šaldytuvo lentynos taip pat yra ideali vieta kepiniams, kuriems nereikia šaldymo, bet užtenka atvėsinimo.
Kuo žemiau – tuo šalčiau
Vidurinių lentynų temperatūra svyruoja nuo 4 iki 5° C. Čia yra tinkama vieta laikyti produktus, kurių galiojimo terminas nėra ilgiausias: rūkyti mėsos gaminiai, dešros, žuvis, varškė, sviestas ir kiaušiniai.
Tiesa, nemažai šaldytuvų turi ant durų specialų dėklą kiaušiniams, tačiau atsižvelgiant į tai, kad ten vyrauja nelabai stabili temperatūra, saugiau juos laikyti vidurinėse lentynose.
Apatines lentynas rezervuok mėsai
Šalčiausia šaldytuvo vieta yra apatinė lentyna. Šioje vietoje didžiausia temperatūra siekia 2° C. Čia sudedame žalią mėsą, žuvį, jūros gėrybes. Sudėjimas šiuos produktus apatinėse lentynose taip pat apsaugo nuo to, kad jų skystis pateks ant kitų šaldytuve esančių produktų. Tam, kad nesivystytų bakterijos, šiuos produktus rekomenduojama suvartoti maksimaliai per dvi dienas arba iškart juos užšąldyti.
Kaip laikyti vaisius ir daržoves?
Pačioje šaldytuvo apačioje esantys stalčiai pasižymi didesne drėgme bei 10° C temperatūra. Įprastai čia sudedami vaisiai ir daržovės.
Nereikėtų daržovių ir vaisių (ypač žaliųjų, pvz., salotų) laikyti maišeliuose, kadangi anaerobinėmis sąlygomis formuojasi pavojingi sveikatai nitratai. Todėl prieš dedant į šaldytuvą vaisių ir daržovių pakuotes, jas reikėtų atidaryti arba išimti iš jų produktus.
O kaip dėl durelių?
Ant šaldytuvo durelių esančių lentynėlių temperatūra siekia apie 10° C. Tačiau šioje vietoje temperatūra pasižymi mažiausiu stabilumu dėl nuolatinio šaldytuvo atidarymo ir lengvo šilto oro iš išorės patekimo. Todėl šioje vietoje rekomenduojama laikyti lėčiau gendančius produktus: aliejus, sultis, padažus.
Kokių produktų nereikėtų laikyti šaldytuve?
Bloga mintis šaldytuve laikyti duoną, mat čia ji greičiau džiūsta ir praranda savo maistinę vertę. Taip pat kai kurie vaisiai bei daržovės nemėgsta žemų temperatūrų, todėl geresnės sąlygos jiems būna už šaldytuvo ribų. Visų pirma, tai yra pomidorai, agurkai, cukinija, paprika ir egzotiniai vaisiai. Jų laikymas šaltomis sąlygomis lemia, kad jie praranda skonines savybes ir greičiau genda.
NAUJAUSI KOMENTARAI
SUSIJĘ STRAIPSNIAI
-
Sendaikčių ieškotojos receptas jaukiam gyvenimui – lėtumas ir tvarumas
Eglei Mastauskienei, elektroninės sendaikčių parduotuvės „Golden Flea“ įkūrėjai, gera diena yra lėta diena, kai atsikėlusi ryte ji gali atlikti savo mažus ritualus be streso ir skubos. „Vienas mano mėgstamiausių ritualų – p...
-
M. Vitulskis: nereikia vaikų saugoti nuo darbo9
Nors dar – ne pabaiga, po ilgų statybose praleistų mėnesių, tenoras Merūnas Vitulskis jau gali džiaugtis svarbiausiais užbaigtais etapais. ...
-
Naujausios technologijos virtuvėje – ruoškite maistą sveikiau ir tvariau naudokite išteklius
Naujausios technologijos virtuvėje suteikia galimybę ne tik lengviau pagaminti maistą ir skaniau valgyti. Inovatyvios funkcijos įvairiuose buities prietaisuose taip pat leidžia ruošti maistą tvariau, taupant energijos išteklius. ...
-
J. Beliak: mane traukia seni namai, į kurių sienas įsigėrusi istorija2
Vis dažniau renkamasi pirkti ne naujos statybos namą, o seną, net ir sukiužusį, ir jį atnaujinti. Tai – tvarus būdas išsaugoti statinius. Tiesa, tam pasiryžusi vilnietė Jovita Beliak gerokai nustebino aplinkinius: daugelis nesuprato jos a...
-
Maža erdvė: gali būti ir funkcionalu, ir jauku1
Kokybiškai ir jaukiai įrengti mažą namų erdvę gali būti nemenkas iššūkis – ypač tuomet, kai ir turimas biudžetas ribotas. Interjero dizainerė Irena Kalabuckaitė sako, kad mažų būstų savininkams atnaujinant erdvę svarb...
-
Interjerui – skaitmeninis menas
Moksliškai įrodyta, kad tinkamai sukurtas namų interjeras gali sužadinti vaizduotę ir net pakeisti žmonių mąstymą, požiūrį į darbą ar poilsį. Interjero dizainerė Jovita Bingelytė teigia, kad harmoniją namuose padeda sukurti ir bendros i...
-
Vidinės harmonijos ir geros savijautos sprendimai
Paryžiuje vykusioje prestižinėje parodoje „Maison&Objet“ apsilankiusi nišinės parfumerijos ekspertė Kristina Strolienė domėjosi naujovėmis, kurias siūlo garsiausi pasaulio interjero dizaineriai, parfumeriai, žvakių meistrai, n...
-
Namas, kuris kainuoja ne vieną milijoną eurų: kaip atrodo gyvenimas jame?13
Rubrika „Arčiau namų“ patiks visiems, kuriems smalsu, koks gi gyvenimas name, kuris kainuoja ne vieną milijoną. ...
-
Kaip susikurti japandžio stiliaus interjerą?
Japandžio stiliaus pavadinimas sufleruoja, kad čia skandinaviško dizaino paprastumas susipina su japoniška estetika. Iš šių dviejų išskirtinių stilių sintezės gimsta minimalistinis, jaukus ir elegantiškas japand...
-
Kilimų nėrėjos filosofija: tikras grožis slypi paprastume3
Reginą Ivanauskienę galima vadinti kilimų kilimėlių karaliene – kiek jų yra nunėrusi vąšeliu, nė pati nebesuskaičiuoja. 65-erių vilnietei šis užsiėmimas – tarsi terapija, ką jau kalbėti apie spalvų derinimą. „Ka...