Primins Prūsijos karalienę Luizę

Šiemet liepos 19-ąją sukaks 200 metų nuo legendinės Prūsijos karalienės Luizės mirties. Artėjant šiai datai Klaipėdos vokiečių bendrija ir Simono Dacho namai skelbia Prūsijos karalienės Luizės atminimo metus ir jau šiandien pradeda šiai legendinei asmenybei skirtų renginių ciklą.

Koks svarbus Prūsijai buvo Memelio (dabar - Klaipėda) laikotarpis 1807-1808 m., pagrindinius akcentus jau yra sudėlioję istorikai. „Ne mažiau svarbus ir dabartinių miestiečių santykis su tuo vadinamu didingu laiku, kai buvo tiek daug nuveikta ne tik dabar nebeegzituojančios Prūsijos valstybės labui. Nemaža karališkų darbų atlikta ir pačiam miestui. Be to, visada aktuali ir istorinė kultūrinė didžiųjų asmenybių, daug nuveikusių visos žmonijos labui, atmintis”, - įsitikinusi S.Dacho namų kultūros renginių vadybininkė Rasa Miuller.

Todėl S.Dacho namai su Klaipėdos vokiečių bendrija kviečia visuomenę prisiminti taip vadinamos „širdžių karalienės“ asmenybę Memelio periodu, praeiti jos takais po miestą ir jo apylinkes, kad išgirstume tų karališkų žingsnių aidą.

Pirmasis renginys, kuriame laukiami Vokiečių bendrijos nariai, jos rėmėjai ir visi besidomintieji Klaipėdos istorija, - jau šiandien. Knygos „Prūsijos karalienė Luizė Klaipėdoje” bendraautorė Jovita Saulėnienė 17 val. S.Dacho namuose skaitys pranešimą „Prūsijos karalienė Luizė Memelyje: laisvės ir vilties mūza”. Jį papildys skaitmeninės karalienės Luizės portretų reprodukcijos bei su karaliene susijusių vietų fotovaizdai.

Rengėjų teigimu, apie šią iškilią asmenybę galima kalbėti labai daug, išskiriant net keletą atskirų temų: karalienės vaikai, jos pasivaikščiojimų vietos, įtaka politinimas sprendimams ir kt. Apie tai planuojamos paskaitos ir pokalbiai ateityje. Rudenį ir ateinantį pavasarį karalienės Luizės gerbėjus ir visus besidominčius S.Dacho namai pakvies į ekskursijas po Klaipėdą -pasivaikščioti buvusiais „karališkaisiais takais”.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių