Nidoje – „Vargonų vasaros“ festivalio rečitaliai

Lietuvių vargonininkės Jurgitos Kazakevičiūtės ir vargonininko iš Čekijos Pavelo Kohouto (nuotr.) koncertais į Nidą vilioja festivalis „Vargonų vasara“.

Praėjusį savaitgalį Nidoje prasidėjęs festivalis šiemet skirtas tarptautinio M.K.Čiurlionio vargonininkų konkurso 45-mečiui, todėl jame muzikuoja šio konkurso laureatai.

Šį sekmadienį – lietuvių vargonininkės J.Kazakevičiūtės rečitalis.

M.K.Čiurlionio konkurso nugalėtoja ji tapo 2007-aisiais, nutraukdama ilgokai – 12 metų – užsitęsusią nesėkmių virtinę, kai čia pat, namuose, vykstančiame konkurse visas premijas pelnydavo užsienio svečiai. J.Kazakevičiūtė – Lietuvos muzikos ir teatro akademijos absolventė, menų licenciatė, dėstanti ir akompanuojanti Nacionalinėje M.K.Čiurlionio meno mokykloje Vilniuje.

Jos koncerto programa – tai „Vasara“ iš A.Vivaldi „Metų laikų“ ir J.S.Bacho, G.F.Händelio, W.A.Mozarto, C.M. von Weberio, E.Elgaro, J.Naujalio populiariųjų orkestrinių kūrinių transkripcijos vargonams.

Festivalio organizatoriai iš „Naujojo vargonų forumo“, bendradarbiaudami su Čekijos Respublikos ambasada, antradienį surengs fenomenalaus talento jaunosios kartos čekų vargonininko P.Kohouto solinį koncertą.

1999-aisiais P.Kohoutas triumfavo tarptautiniame M.K.Čiurlionio konkurse, greta pirmosios premijos pelnydamas ir specialų prizą už geriausią M.K.Čiurlionio kūrinių atlikimą. Šiam atlikėjui taip pat priklauso pergalės reikšmingiausiuose tarptautiniuose konkursuose Slovėnijoje, Lenkijoje, Čekijoje, Rusijoje, Belgijoje, Vokietijoje ir Japonijoje.

Koncerte Nidoje čekų vargonininkas dėlios mozaiką iš baroko aukso amžiaus: skambės J.S.Bacho, D.Buxtehude‘s kūriniai ir tai, ką jis su begaliniu atsidavimu puoselėja, – XVIII a. Bohemijos muzika vargonams.

Festivalio koncertai tradiciškai vyksta Nidos evangelikų liuteronų bažnyčioje (Pamario g. 43). Pradžia – 20 val. Bilietai – po 15 litų.

XII „Vargonų vasara“ Nidoje vyks iki birželio 30 d.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių