Nacionalinio muziejaus vadovė: Europos meno institucijos domisi K. Varnelio eksponavimu

Lietuvos nacionalinio muziejaus direktorė Rūta Kačkutė sako, kad pristačius lietuvių išeivijos kūrėjo Kazio Varnelio kūrybą Pompidou centre Paryžiuje, kiti Europos muziejai domisi galimybėmis eksponuoti šio menininko darbus.

„Jau dabar jaučiame, tik pradėję ruošti parodą, dar jos neatidarę – tai, kad jis bus čia eksponuojamas, iš karto patraukė kitų svarbių šiuolaikinio meno muziejų Europoje dėmesį, kurie irgi turi optinio meno kūrėjų kolekcijas“, – žurnalistams sakė R. Kačkutė.

„Jie nori su mumis kalbėtis apie bendras parodas, parodų keitimąsi“, – pridūrė ji.

Taip R. Kačkutė kalbėjo penktadienį Paryžiuje, dviejų kartu su Lietuvos meno įstaigomis parengtų parodų pristatymu atidarant Lietuvos sezoną Prancūzijoje.

„Nenorėčiau įvardyti konkrečių muziejų, todėl, kad nebūtinai kažkas pavyks, tik galiu pasakyti, kad Ispanijoje yra keli muziejai, su kuriais kalbamės, Vengrijoje, Lenkijoje, su Šveicarija irgi turime planų“, – pažymėjo Lietuvos nacionalinio muziejaus vadovė.

Pasak jos, muziejus siekia pristatyti K. Varnelį europiniame kontekste, kadangi Jungtinėse Valstijose šis kūrėjas yra gana gerai žinomas, o Europos optinio meno kanone K. Varnelio iki šiol nebuvo.

Parodos Pompidou centre vienos iš kuratorių Indrės Urbelytės teigimu, nacionalinis muziejus kartu su piešiniais turi apie tris šimtus K. Varnelio kūrinių, tarp jų – apie 25 skulptūras.

Paryžiuje pristatytos optinio meno stiliaus K. Varnelio abstrakcijos, pradedant ankstyviausia – 1956 metais sukurta „Geometrine tapyba“. Vėlyviausias kūrinys yra 1996 metų.

Kaip pridūrė I. Urbelytė, 1998-aisiais grįžęs į nepriklausomybę atgavusią Lietuvą, menininkas visą savo kolekciją dovanojo Lietuvai.

Pompidou centre parodų „Kazys Varnelis. Optinis klasicistas iš Lietuvos“ ir „Lietuvos menas nuo 1960-ųjų iki šių dienų. Istorinė donacija“ pristatymu penktadienį atidarytas Lietuvos sezonas Prancūzijoje „Kitas tas pats“ (pranc. „Se voir en l’autre“).

Jo metu iki gruodžio 12 dienos iš viso įvyks daugiau nei 200 renginių bent 80-yje Prancūzijos miestų, bus įgyvendinta virš 120 dvišalių kultūros partnerysčių.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių