Veiklą pradeda Lietuvos šokių federacija

Lietuvoje veiklą pradeda Lietuvos šokių federacija, siekianti suvienyti įvairių stilių profesionalius ir mėgėjų šokių kolektyvus, šokėjus, šokių vadovus. Pirmuosius žingsnius žengianti federacija savo narius jau kviečia į 10-ąjį Pasaulio moderniojo sportinio šokio čempionatą Eastbourne Jungtinėje Karalystėje (10th World Championship in Modern Dance Sport), kuris vyks 2012 m. gegužės 23-27 d.

„Lietuvoje yra tūkstančiai šokių kolektyvų, kurie daug dirba ir yra pasiekę puikių rezultatų, tačiau dėl formalių priežasčių negalėjo sulaukti oficialaus pripažinimo Lietuvoje ir tarptautinio įvertinimo, o šokių vadovai, išugdę būrius šokėjų ir šokių kolektyvų, neturėjo galimybės pretenduoti į tarptautinės kategorijos šokių teisėjo statusą“, - situaciją apibūdino viena iš Lietuvos šokių federacijos įkūrėjų Jurgita Rimšė.

Lietuvos šokių federacija yra vienintelė oficiali Tarptautinės šokių federacijos IDF (International Dance Federation) atstovė Lietuvoje. Ši federacija vienija 25 pasaulio šalių įvairių stilių šokių kolektyvus Rytų ir Vakarų Europoje, Azijoje bei Afrikos žemyne.

Ilgametę darbo patirtį Lietuvoje ir užsienyje turinti profesionali šokių vadovė Jurgita Rimšė apgailestavo, kad iki šiol Lietuvos šokėjai, išskyrus liaudies ir sportinių šokių stilių, neturėjo aiškių taisyklių, kuriomis vadovaujantis būtų vertinamas jų profesionalumas. Ši problema išsisprendžia Lietuvoje adaptavus IDF šokių taisykles bei sukūrus vieningą šokėjų reitingavimo sistemą, kuri vadovaujantis aiškiais kriterijais padės vertinti kolektyvų tobulėjimą, jų pasirengimą atstovauti savo šaliai tarptautiniu mastu.

Iki šiol šokėjai neturėjo aiškiai apibrėžtų įvairių šokių stiliaus kriterijų, todėl buvo komplikuotas jų rezultatyvus dalyvavimas Europos ir pasaulio šokių čempionatuose. Lietuvos šokių federacijos įsteigimas ir narystė IDF sudaro galimybes rengti Lietuvoje oficialius šokių čempionatus, atrankines varžybas, deleguoti savo atstovus į tarptautinius čempionatus. Lygiagrečiai sudaromos sąlygos jauniems ir ilgametę patirtį įgijusiems šokių vadovams siekti tarptautinės kategorijos teisėjo statuso.

„Lietuvoje nėra nė vieno asmens, įgijusio tarptautinės kategorijos šokių teisėjo statusą, ką federacija, sukūrusi aiškią ir tarptautine patirtimi pagrįstą sistemą, gali suteikti nusipelniusiems mūsų šalies šokių vadovams.  Rekomendavus Lietuvos šokių federacijai, tarptautinės kategorijos teisėjo statusą galima apsiginti IDF. Tarptautinės kategorijos teisėjo kvalifikaciją įgiję specialistai gali būti kviečiami teisėjauti ne tik Lietuvos festivaliuose, konkursuose, varžybose, bet ir kitų šalių renginiuose, Europos bei pasaulio čempionatuose“, - kalbėjo federacijos įkūrimo iniciatorė.

Tarptautinė veikla nėra vienintelis federacijos tikslas. Pasak federacijos įkūrėjų, organizacija siekia apjungti ir viešųjų įstaigų, mokyklų bei ikimokyklinio ugdymo įstaigų šokių kolektyvus, suteikti naujokams šokių pasaulyje galimybę dalyvauti oficialiose varžybose, būti reitinguojamiems ir įvertintiems vienodomis sąlygomis su senbuviais. Ypač perspektyvus veiklos plėtotės prasme yra darbas su neįgaliųjų šokių kolektyvais, įvairūs socialiniai projektai.

IDF išskiria šiuos šokių stilius: BELLY DANCE, BOOGIE WOOGIE, BREAK DANCE, CARIBBEAN, DANCE SHOW, DISCO DANCE, DISCO FREESTYLE, ELECTRIC BOOGIE, FANTASY, FOLK, FREE SHOW, FUNKY, HIP-HOP, HOUSE, MUSICAL, ROCK’N ROLL, TAP DANCE, TECHNO, TWIST, CLASSICAL BALLET, CONTEMPORARY, MODERN.

Į atskirą pogrupį buriasi neįgaliųjų šokių kolektyvai. Lietuvos šokių federacija kaip IDF oficiali atstovė šokėjus grupuos vadovaujantis tarptautiniu mastu pripažįstamomis taisyklėmis.

„Lietuvos šokėjai, šokių kolektyvai, šokių vadovai iki šiol tarptautinėje arenoje galėjo pasirodyti tik savo asmeninės iniciatyvos dėka, kai neturi visų oficialiems atstovams suteikiamų teisių. Lietuvoje oficialūs šokių čempionatai nebuvo rengiami iš viso“, - sakė Lietuvos šokių feredacijos atstovė Panevėžio regione Raminta Morkūnienė, šį sekmadienį teisėjaujanti atvirajame Latvijos šokių čempionate.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Galerijos

Daugiau straipsnių