Aukščiausiajame Teisme – svarbi pergalė: apginta visuomenės teisė žinoti apie nusikaltimus

  • Teksto dydis:

Visuomenė turi teisę rasti informaciją apie anksčiau vykusius teismo procesus ir nusikaltusius žmones, nusprendė Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT).

Jis atmetė tarnyba piktnaudžiavusio buvusio policininko reikalavimą portalui „15min“ ištrinti informaciją apie jį. LAT nutartis yra galutinė ir neskundžiama.

„15min“ redakcijos vertinimu, tai istorinis teismo sprendimas, iš esmės stiprinantis Lietuvos žiniasklaidos laisvę, penktadienį skelbia portalas.

Buvęs pareigūnas „15min“ reikalavo nuasmeninti jo duomenis bei pašalinti nuotraukas iš visų straipsnių, kuriuose aprašomas piktnaudžiavimas tarnyba – orgijos su prostitute policijos komisariato patalpose ir dėl to vykę teismo procesai.

Vyras argumentavo, kad informacija apie jį „neproporcingai suvaržo jo teisę į privatų gyvenimą“.

LAT konstatavo, kad informacijos apie nusikaltimą ir nuteistojo atvaizdo viešinimas „atitinka visuomenės teisę žinoti apie nusikaltimą ir jį padariusį asmenį“. Aukščiausiasis Teismas byloje konstatavo, kad informacija apie nusikaltimą išlieka aktuali visuomenei ir gali kelti diskusijų net ir praėjus daugiau kaip 10 metų.

„Publikacijose pateikiama informacija ir toliau išlieka aktuali visuomenės nariams ir jie turi teisę tai žinoti, apie tai diskutuoti“, – rašoma nutartyje.

Portalo vyriausiasis redaktorius Vaidotas Beniušis sako, kad ši teismo nutartis turės didelę įtaką visai Lietuvos žiniasklaidai.

„Naujienų portalai pastaraisiais metais gauna vis daugiau buvusių nusikaltėlių reikalavimų trinti archyvinius straipsnius, argumentuojant teise būti pamirštam. Šis teismo sprendimas suformavo kriterijus, kurie užkirs kelią nepagrįstam piktnaudžiavimui šia teise ir apgins visuomenės teisę būti informuotai“, – teigė V. Beniušis.



NAUJAUSI KOMENTARAI

romas

romas portretas
tai dabar viesins visus, kurie neuzmokejo 1 cento uz maiseli?

tautai nuramint visas sis AT farsas

tautai nuramint visas sis AT farsas portretas
skelbs tik nezymias bereiksmes nusikaltimu bylas , pedofilai , zagintojai , zudikai , narkomanai ir KGB esnykai --visvien bus uzslaptinti

tauta savo didvyrius turi zinot...

tauta savo didvyrius turi zinot... portretas
prihvatizaciju istorijas paskelbkit....
VISI KOMENTARAI 6

Galerijos

Daugiau straipsnių