Buvęs viršininkas – už grotų

Aferomis su automobilių draudimu įtariamas bei teisme kaltinamas buvęs uostamiesčio Autotransporto priemonių grobimų tyrimų skyriaus viršininkas Edmundas Tautavičius, nesulaukęs teismo sprendimo, atsidūrė už grotų.

Aferomis su automobilių draudimu įtariamas bei teisme kaltinamas buvęs uostamiesčio Autotransporto priemonių grobimų tyrimų skyriaus viršininkas Edmundas Tautavičius, nesulaukęs teismo sprendimo, atsidūrė už grotų.

Nori peržiūrėti visus įrašus

Teismas sankcionavo jo suėmimą trims mėnesiams. Argumentai, kodėl taip nuspręsta, yra du. Įpareigotas nuolat žymėtis policijoje E.Tautavičius dukart to nepadarė. Be to, jis įtariamas daręs poveikį su juo kartu teisiamam asmeniui.

Byloje sukčiavimu dėl draudimo išmokų už neva pavogtus automobilius kaltinami trys buvę pareigūnai: E.Tautavičius, jo pavaldinys Žilvinas Ukockis bei Šilutės rajono policijos komisariato Kriminalinės policijos skyriaus viršininkas Artūras Rimkus.

Be jų, į kaltinamųjų suolą sėdo šilutiškis verslininkas 56 metų Viktoras Murašovas, kaltinamas vykdęs neteisėtus šių pareigūnų nurodymus – padėjęs jiems piktnaudžiauti tarnybine padėtimi.

Jau kelis mėnesius vykstantis teismo procesas artėja prie pabaigos: apklausti visi liudytojai bei kaltinamieji, perskaityta bylos medžiaga. Nemažai laiko gali užtrukti vaizdo bei garso įrašų klausymas ir žiūrėjimas. To paprašė kaltinamieji.

Pasiskundė dėl grasinimų

Palikęs visus kaltinamuosius laisvėje teismas apribojo jų laisvę įvairiais būdais. Vienas jų – įpareigojimas visiems šiems vyrams nebendrauti tarpusavyje.

Praėjusią savaitę prokuroras sulaukė V.Murašovo skundo. Šis pranešė, kad sulaukė grasinimų iš E.Tautavičiaus bei kitų asmenų, esą grasinusių susidorojimu, jei šis žmogus nepakeis savo parodymų teisme.

V.Murašovas yra vienintelis iš teisiamųjų, kuris pasakoja apie policininkų suokalbį pelnytis iš draudimo. Automobilių laužyne dirbęs vyras kalbėjo apie neva pavogtų, tačiau į laužyną atvairuotų mašinų ardymą bei jų identifikavimo ženklų naikinimą.

Be šio žmogaus liudijimo, kaltinimas būtų grindžiamas kitais, šalutiniais įrodymais. Dar prieš kaltinamųjų apklausą teisme V.Murašovas sulaukė spaudimo "pamiršti" apie policininkų vaidmenį aferoje. Su juo buvo susitikę ne tik pašaliniai asmenys, bet ir pats E.Tautavičius.

Išsigandęs, kad grasinimai gali būti įvykdyti, V.Murašovas parašė apie savo baimes kaltinimą teisme byloje palaikančiam prokurorui Donatui Blinstrubiui.

Tikrina budėtojų darbą

Panašiu metu paaiškėjo ir dar vienas E.Tautavičiaus pažeidimas. Įpareigotas periodiškai žymėtis policijoje, jis įtariamas dukart iš eilės to nepadaręs. Tai pastebėjo policijos Imuniteto skyriaus viršininkas Andrius Balsys.
Jis patikrino Vyriausiojo policijos komisariato budėtojų kambaryje laikomą knygą, kurioje pasirašo teismo įpareigoti periodiškai žymėtis asmenys.

Pareigūnas pastebėjo, jog balandį teisiamasis E.Tautavičius yra nepasirašęs dukart iš eilės, nufotografavo šį lapą ir pranešė apie paaiškėjusį pažeidimą prokurorui.

Vėliau tame pačiame žurnale atsirado įrašai, kad kaltinamasis tomis dienomis žymėjosi. Naujieji įrašai taip pat buvo nufotografuoti.

Kas suklastojo žurnalą, aiškinamasi. Pareigūnai ketina peržiūrėti vaizdo kameras, kurios turėtų parodyti, ar atgaline data už E.Tautavičių pasirašė jis pats.

Beje, policijos Vidaus tyrimų tarnybos pareigūnai šiuo metu bando aiškintis, kokios yra budėtojų pareigos. Kiek laiko jie gali pietauti ir ar privalo pasirašyti įpareigotų žymėtis asmenų žurnale.

Paaiškėjo, kad pareigūnai nereikalauja pateikti asmens dokumentų, kai apribojimų turintis žmogus ateina žymėtis. Panašu, kad įvairių nesklandumų dėl šių dalykų esame beveik visuose apskrities policijos komisariatuose.



NAUJAUSI KOMENTARAI

Pilietis

Pilietis portretas
Nestebina policijoje vykstantis aferizmas, kuris suleido šaknis atkūrus LR Nepriklausomybę ir tvirtai įsišaknija....

Eksas

Eksas portretas
Žymėtis policijoje tai dar nereiškia opertyvaus valdymo skyriuje,šiaip žymėjimosi policijoje kontrolė turi būti pavesta tyrėjui tiriančiam bylą. Budėtojas tiesiogiai neatsako už bylos eigą ar kardomąsias priemones kaltinamiesiems.
VISI KOMENTARAI 2

Galerijos

Daugiau straipsnių