Už nuopelnus – aukso garbės ženklai

Tautinių mažumų departamentas pagerbė savo veikla šiemet labiausiai nusipelniusius krašto atstovus. Aukso garbės ženklais "Už nuopelnus" apdovanotas Jakovo Bunkos labdaros ir paramos fondo vadovas Eugenijus Bunka bei Darbėnų gimnazijos mokytoja Edita Gliožerienė.

Litvakų atminties sodo įkūrėją, visuomenininką, kraštotyrininką ir žurnalistą E.Bunką ir jo veiklą dar pernai pastebėjo Sugiharos fondas "Diplomatai už gyvybę" ir pagerbė Metų tolerancijos žmogaus apdovanojimu.

Šiemet jam įteiktas ir daugiakultūrę Lietuvą vienijančio Tautinių mažumų departamento aukso garbės ženklas "Už nuopelnus".

E.Bunka teigia tęsiantis darbus savo tėvo J.Bunkos, kurio vardo labdaros ir paramos fondas rengia stovyklas vaikams, susitikimus mokyklose, gaivina žydiškąją atmintį ne tik savo regione, bet ir visame pasaulyje.

"Kad ir kaip būtų, fondas per tuos metus padarė, kas išlieka, kas yra matoma. Litvakų atminties sodą, manyčiau, jau aplankė tūkstančiai, žmonės atvažiuoja, užsuka, pamato, pasakoja kitiems, nes ko nors panašaus Lietuvoje lyg ir nėra", – tikino E.Bunka.

Už panašią veiklą kartu su E.Bunka aukso garbės ženklu apdovanota ir Darbėnų gimnazijos mokytoja E.Gliožerienė, kuri ne vienerius metus rengė stovyklas vaikams, iš senųjų gyventojų rinko pasakojimus apie Darbėnus ir miestelio žmones.

Pirmoji stovykla surengta 2015 m. Per tą vasarą pavyko pakalbinti beveik visus senuosius darbėniškius. Buvo surinkta nuotraukų, įrašyta daug prisiminimų.

"O rudenį surengėme konferenciją "Darbėnai vakar, šiandien, rytoj". Pakviečiau paskaityti paskaitą apie miestelį Emorio universiteto profesorių Ericą Golsteiną iš Amerikos, kurio žydiškos šaknys veda į Darbėnus. Jo seneliams čia priklausė kelios parduotuvės. Ir, kai mes su juo susidraugavome, tie istoriniai tyrinėjimai pasistūmėjo į priekį", – kalbėjo E.Gliožerienė.

Per tuos šešerius metus mokytoja parengė ne vieną edukacinį projektą, o šią vasarą jos iniciatyva atsirado atminimo medis, skirtas sunaikintai Darbėnų žydų bendruomenei ir jų gelbėtojams.

Čia įrašyti ir Grigorijaus Kanovičiaus žodžiai iš "Miestelio romanso": "Mūsų visų Tėvynė yra atmintis, štai joje visi mes ir gyvename."



NAUJAUSI KOMENTARAI

Rita

Rita portretas
Ar komentarus rašo Darbėnų gyventojai? Pikti, užgaulūs pasisilėpuisųjų komentarai, . Naktinių plėšikų mentalitetas.

Bunkeris Šlioma

Bunkeris Šlioma portretas
Vėl žydams į užpakalį lenda.

Jooooooooooooooo \\\\\.../////

Jooooooooooooooo   \\\\\...///// portretas
nesimpatiški žydai.
VISI KOMENTARAI 4

Galerijos

Daugiau straipsnių